Nejste přihlášen/a.
Hezký den,
mám otázku čistě pro zajímavost..Nedokážu pochopit, jak fungují právníci u soudu, když zastupují například člověka jehož vina je očividná a prokazatelná..Pro příklad: Když si právníka najme vrah, co mu ten právník může pomoci? Jak může žádat třeba nižší trest, když je to jasné, že je to bezcitná hyena?
Třeba někdo víte více než já a pomůžete mi rozšířit si obzor o další společenské dění..
Presne na tohle sem se jednou jednoho pravnika zeptal a odpovedi mi bylo, ted to asi nebudu formulovat uplne presne, ze v takovych pripadech je advokat hlavne pro to, aby dohledl na to, ze se jeho klientovi dostane radneho soudu. Ze vse probehne podle zakona a ze klient bude mit moznost vyuzit vsech jeho prav.
Takze takova Salamounska odpoved...
Noo, to je jak svého času v CCCP, pachatel přece nemůže být obhajován. Vyšinskij v 30. letech. Ale i u nás v 50. letech.
Je třeba si uvědomit, že OČTŘ jsou povinny i prověřovat obhajobu pachatele, což se téměř neděje, pak by byl neznámý pachatel. Tudíž se to policie snaží dotlačit dál, jde o hodnocení, odměny, čárkový systém. Takže jde spíše o jakýsik dohled z venku na jejich práci. Jde(mělo by jít) o zaručení procesních záruk, ne o vysekání.
To, že se to zvrhlo na vyvinutí je věc jiná, jde o prachy, o zviditelnění a hlavně o špatnou práci policie, st. zástupců a soudu.
Je málo případů, že to odskákal i nevinnný (viz tresty smrti v USA)? Proč se ozývá křik, že pachatelé mají více záruk, než poškozený? Takže i zde je jich zřejmě třeba. Takže je to kolikrát bitva advokátů.
Ale nejde přece jen o tr. řízení, ale i o jiné zastupování, když je náš právní řád tak zašmrdochaný, že se v něm ani právníci kolikrát nevyznají. Kvalitní práce našich poslanců.
ono,všeobecně,je otázka co je očividná a prokazatelná...(vražda,loupež,krádež apod.)-ne všechno co se jeví jako zcela "jasné" opravdu v reálu jasné je,následně konečné rozhodnutí je na soudci-který ovšem u nás za své rozhodnutí nenese ani sebemenší zodpovědnost...K "tvorům"co pro pár korun odkrouhnou důchodce,zneužívají a týrají děti se myslím nemá cenu vyjadřovat-a obdobně to vnímají a jednají tak i pr.obhájci(na obhajobu má každý ústavně zaručené právo a při projednání před soudem musí být u závažnějších věcí přítomen obhájce)-...Ale ze zkušenosti(os.setkání s dotyčným a jeho dokumentací případu) vám v kostce nastíním jeden zdánlivě jasný případ...Onehdá byl z vraždy důchodce kdesi na východě čech obviněn ,už bývalý, šéf měst.policie jednoho severočeského města-samozřejmě ihned do vazby.K události došlo na přelomu roku,vzhledem k velké zimě a nevytápění nebylo po nálezu těla v domku důchodce možné určit přesnou dobu úmrtí(patolog určil cca.3-4 dny)-krom faktu,žev tu dobu byl prokazatelně dotyčný obviněný někde na chomutovsku(cca.200 km daleko) na nějakém školení,tak hlavně na místě činu byly nalezeny,fot.zdokumentovány ve spise,nedopalky cigaret-jednak samotného důchodce,a další s krevní skupinou A(stejnou jako obviněný)-až na "malý detail",že obviněný v životě nekouřil(což lze i vědecky až deset let zpětně velmi přesně určit-podle nějakých stop v těle,které se do těla jinak než aktivním kouřením nedostanou)-no a když se to u I.stupně soudu zjistilo-tak byly fotografie z místa činu "poupraveny"(žádné nedopalky)a přesto byl obviněný odsouzen! Až odvolací soud se trošku "chytil za nos" a rozsudek zcela zrušil...Neumíme si asi představit pocit,jak člověku je,když ho odsoudí za něco co neudělal,a to někde na 15let...A obdobou je medializovaný případ Kájínka-tam taky "trošku nesedí" spousta věcí...,i většině lidí,kteří neznají detaily případu,je to poměrně jasné...A bohužel, ještě pro ilustraci-u nás stačí,že já řeknu(a tím objasním),že jste byl se mnou ukrást auto(které se opravdu toho a toho dne ztratilo)a vy pokud jste v tu dobu nebyl prokazatelně někde třeba v Peru,máte smůlu(můžete si tvrdit co chcete)-jste oproti mne nedůvěryhodný(snažíte se obhajovat čím uznáte za vhodné,čili i lží),protože já jsem ten co věc objasnil,doznal se atd.,takže váha mojí výpovědi(doznání)je oproti vaší "nadřazena" a věrohodnější...A mnozí by obdobné mohli vyprávět-to je bohužel smutná praxe našeho právního systému,a nejen v trestních věcí...Obviněný musí prokazovat svou nevinu-místo toho,aby mu byla nadevší pochybnost prokázána vina-tak jak to funguje ve vyspělích(např.anglosaský)právních systémech...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.