Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání 2010

Od: stanavaf® odpovědí: 2 změna:

Ahoj,

začínám pomale, ale jistě s daňovým přiznáním.

Chtěla jsem se zeptat na ř. 65 a) "Uveďte počet měsíců, po které jste vyživoval(a) manžela/manželku s příjmy nižšími než 68 000 korun. "

6. 10. 2009 jsem byla v evidenci na ÚP - tedy půl roku podpora v nezaměstnanosti

Duben, květen, červen 2010 bez příjmů, bez podpory

Červenec, Srpen 2010 podpora při rekvalifikaci

Září, říjen 2010 bez příjmu

A) Může si manžel na sebe napsat těch pět měsíců (Duben, květen, červen, září, říjen)?

B) Když jsem tedy byla na podpoře i v r. 2010 - 10 měsíců a neudělalo by to 57 000 (68 000 : 12 x mých 10 měsíců), může si na sebe manžel napsat celých 10 měsíců?

Děkuji

St.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sronin
hodnocení

0x

Dobrý den,

Slevu na manželku může manžel uplatnit, pokud její příjmy nepřesáhly 68 tis. Kč za rok (bavíme se o roku 2010), Podmínkou je bydlení ve společné domácnosti. Sleva pak činí 24.840,- Kč, při těžkém postižení s potřebou průvodce pak 49.680,- Kč

Do příjmu manželky se započítávají: všechny výdělky ze zaměstnání (hrubý příjem), tedy i dohod, dále peněžitá pomoc v mateřství, dávky nemocenského pojištění, podpora v nezaměstnanosti, náhrada za čerpanou dovolenou, důchody, výživné manželky po rozvodu, příjmy z prodeje nemovitostí, které nepatří do společného jmění manželů, příjmy z dědického řízení, příjmy z darů.

Pokud tedy splníte výše uvedené podmínky, uplatní manžel slevu v plné výši. Pokud podmínku max.příjmu nesplníte, neuplatní nic.

Pokud jste rozvedeni, uplatní při splnění podmínky max.příjmu slevu jen za ty měsíce, kdy jste byli manželé. Platí to i opačně, tedy pokud jste se během roku 2010 vdala. Zde se započítá až následující měsíc po datu sňatku.

PS

hodnocení

Děkuji za odpověď, myslela jsem si, že to bude nakonec za celý rok. Teď už čekám jen na vyhotovení příjmů z ÚP za r. 2010, no třeba to výjde.

Ještě jednou dík.

St.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]