Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, v dubnu jsem se rozvedl a v květnu mi moje bývalá manželka řekla, že je těhotná. Já jsem si jistý, že to dítě není moje a chci si nechat později udělat i testy otcovství. Může mě bez mého souhlasu zapsat do rodného listu toho dítěte? A pokud ano, dozvím se o tom nějak? (dopis z matriky apod.) Dekuji za odpověď.
Pokud se dítě narodí do 300 dnů ode dne právní moci rozvodu tak tam budete zapsán automaticky, pokud později tak se Vás to netýká, leda že by bývalá manželka podala návrh na určení otcoství.
Takže i kdyby bývalá manželka přišla k outěžku až měsíc po rozvodu a dítě se narodí jako šestiměsíční, tak je ze zákona "Vaše".
Vychází to asi nějakých 290 dní. A pokud budu uveden automaticky a já nebudu souhlasit, lze to vymazat?
Těžko, jedině s pravomocným rozsudkem. Nebo, že by někdo jiný chtěl dítě osvojit, ale to je zase soud.
doplněno 03.02.11 14:34:Jedna možnost by byla. Musela by se bývalka do porodu znova vdát.
Takže jediná možnost je, že podám návrh na výmaz z RL a soud určí testy otcovství a ukáže se, že to není moje, tak pak se to vymaže? Budu se i soudit, protože vím, že to není moje!
Tak nějak. Ale ten návrh může podat i bývalá manželka.
doplněno 03.02.11 14:41:A pozor na to, že ten návrh musí být u soudu do 6. měsíců od narození, respektive do 6. měsíců ode dne kdy se otec dozvěděl, že se mu něco narodilo.
To neplatí pro matku. Ta snad většinou ví, že se ji něco narodilo, tak se to těžko dozví až později.
A pokud ten návrh zašlu na soud a mezitím mě z toho rl vymaže na základě domluvy, tak ta žádost se maže a nejsou žádne soudní poplatky? A pokud se budu soudit a ukáže se, že to moje není zaplatí ty testy a zbytek protistrana? Chtěl bych ty testy co nejdřív, ale slyšel jsem, že je to možné nejdřív až v roce dítěte.
Jaká domluva. A za všechno se platí. V případě soudních sporů většinou ten kdo prohraje. Ale domnívám se, že žalované je dítě a to asi nic platit nebude, takže to zaplatí ten kdo návrh podal.
doplněno 03.02.11 16:43:A copak je jediným důkazem test. Třeba stačí jenom svědci. Třeba co vypoví matka dítěte, případně ten co si vomočil.
doplněno 03.02.11 16:50:A aby bylo jasno a již se nebudu opakovat
1/ Narození dítěte 301 a více dnů po právní moci rozvodu
2/ Znova vdání matky před narozením dítěte
3/ Soudní rozsudek o vyloučení otcovství
4/ Osvojení dítěte jiným otcem, což je opětovně soudní rozsudek
Takže žádná domluva, ani v hospodě, ani někde na úřadě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.