Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvázání z ručení u bývalého přítele

Od: l1213456 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, s bývalým přítelem jsme kupovali kuchyň, na kterou si vzal bezúročnou půjčku od svého zaměstnavatele, já tam figuruji jako jeho ručitel ještě další dva roky. Rozešli jsme se a já už nevidím důvod, proč mu ručit. Proto by mě zajímalo, pokud ten přítel nebude chtít o to požádat svého zaměstnavatele, mohu to udělat já? Nebo je to pouze o dohodě mezi mnou a bývalým partnerem? Jsem momentálně na mateřské a nechci mít s tím člověkem už nic společného, natož platit jeho případné dluhy, co mohu tedy udělat, abych se vyvázala z daného ručení? Děkuji za pomoc!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Tentýž problém jsem měl se synovcem.Rozvedl se a sedačku měli na pujčku.On ji nechal rozv.manželce,ta pujčku nesplácela a já jako ručitel jsem dostával výhružné dopisy,až z Kajmanských ostrovů.Tam totiž existují darebáci co od Spořitelny skoupili pohledávky.Co se dá dělat?Nic a platit za tu mrchu.Smlouva je smlouva a nikoho rozvod nezajímá.Šel jsem na synovce,pochopil to a normálně ji zmlátil.Teď chodí o její výplatě k ní ,splátku od ní vezme a dá mi ji.Ještě 1/2roku a bude pokoj,zaplaťpámbu.

chlupatependolino*

velice . . . originální přístup

zetor*
hodnocení

0x

Dobrý den, k zániku ručení je třeba Vaší dohody s věřitelem, bývalého přítele k tomu vůbec nepotřebujete a dokonce jakákoliv dohoda mezi Vámi a ním je bezpředmětná. Zbývá tedy pouze na úvaze věřitele, zda na dohodu s Vámi přistoupí, ručitelský závazek pro něj zvyšuje dobytnost pohledávky a není povinen s Vámi dohodu o zrušení ručení uzavřít. Pokud na to přistoupí, uzavřete dohodu písemně.

buss
hodnocení

0x

Pochopitelně písemně, doporučeně (oběma). U bank s tím ona musí souhlasit a žádá náhradu (ten je zase prověřován, zda závazek může zajistit).
Též se mrknout na ObčZ o ručení.

vosikac*
hodnocení

0x

I tento případ je ve větší části o lidech, komunikaci mezi nimi a o dohodě. Přítel nesplácí?

Osobně bych to řešil tím, že bych si s bývalým přítelem promluvil, hodlá li dostát svému závazku a bude splácet, aby Vás nedostal do potíží. Až podle reakce bych jednal případně dál... Ale ne všichni muži jsou prevíti...;)

Nedělejte předčasné závěry:)

l12134567
hodnocení

Dobrý den, děkuji všem za odpovědi. Přítel splácí, ale každopádně patří mezi prevíty a já už s ním nechci mít nic společného. Hlavně spolu nejsme v kontaktu a kdyby přišel o práci nebo nesplácel, tak já se to dozvím až tak, že to po mně bude jeho zaměstnavatel vymáhat a na to opravdu čekat nechci. Před a po rozchodu mi dělal věci naschvál a nebylo možné se s ním na ničem dohodnout, takže už bych měla ráda pokoj.

stirecek*

Myslím, že pokud pracuje, tak mu to zaměstnavatel přímo strhává z platu, ne? Pokud přijde o práci, bohužel s tím nic nenaděláte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]