Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studentka a rodičovský příspěvek

Od: rudolfovi* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

jsem studentka na VŠ. Chci se zeptat, jak je to s peněžitým příspěvkem v mateřství když jsem student a jak je to potom s rodičovským příspěvkem s tím, že bych chtěla čerpat zrychlenou dvouletou variantu abych mohla co nejdříve do práce? Když za mě platí pojištění stát tak mám pojištěných těch nutných 270 dnů nebo se to týká pokud jsem v zaměstnání? Jedná se mi o to, zda mám jít hned na mateřskou nebo nejdřív do práce. Bojím se, že jak začnu budovat kariéru budu těžko hledat prostor na mateřství a o to bych se nechtěla ochudit. Děkuji za odpověď

doplněno 01.02.11 11:35:

Jejda, omlouvám se, patří to do jiné rubriky :(

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

l12134567
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud studujete a otěhotníte a předtím jste nikdy nepracovala, po narození dítěte nemáte automaticky nárok na čerpání mateřské, ale rovnou, po zažádání, čerpáte rodičovský příspěvek. Jako student či bývalý student, bez předchozího či současného zaměstnání nemáte placené ty nutné dny nemocenského pojištění a tím nesplňujete nárok na čerpání mateřské. Zároveň nemáte možnost si určit, jestli chcete jít na rodičovskou dovolenou na 2, 3 či 4 roky, automaticky nastupujete na čtyři roky. Takže pokud zvažujete mimčo, tak určitě nejdřív nastupte do práce, tak, abyste měla splněnou tu podmínku platby nemocenského a pak budete mít nárok na čerpání mateřské a za momentálních podmínek možnost si vybrat zrychlenou variantu. Pokud nenastoupíte do práce, ale rovnou na rodičák, tak za vás pak může alespoň na den nastoupit na rodičovskou váš manžel, který může zároveň zažádat o změnu na zrychlenou variantu a poté znovu "přendat" rodičák na Vás. Mně tahle varianta ale přišla hrozně komplikovaná, obíhání po úřadech atd...

tulipanek
hodnocení

0x

Dobrý den, potřebuji poradit *klik*. V případě, že jsem studentkou VŠ a nemám odpracováno potřebných 270 dnů, ale nějakých 200 na brigádách. Je možné ještě v době těhotenství (čili před porodem) odpracovat zbývajících 70 dnů a potom si zvolit např. 3-letou variantu? Nejde mi ani tak o mateřský příspěvěk, spíše o to, zda je vůbec šance získat 3 letou podporu. Děkuji za odpovědi předem. :)

Studentka a rodičovský příspěvek

270 pojištěných dnů před nástupem na PPM se hodnotí v průběhu dvou let zpětně přede dnem nástupu. Píšu to možná kostrbatě, ale př.: když byste požádala o PPM od 15.9.2011, sleduje se doba zpět do 15.9.2008 a v tomto intervalu se hledá 270 pojištěných (není to totéž jako odpracovaných) dní. Pozor, pokud jste pracovala např. na dohodu o provedení práce, z níž se neodvádí sociální pojištění, nebyla to pojištěná činnost.

a ještě doplním - těch 270 dní je jedna z podmínek. další neméně důležitá je ke dni počátku pobírání PPM buď být nemocensky pojištěná (tedy zjednodušeně: zaměstnaná) nebo v ochranné lhůtě. OL je obvykle 180 dní ode dne ukončení pracovního poměru, ovšem u krátkodobých zaměstnání trvá OL jenom tak dlouho, jako zaměstnání, ne déle.

tulipanek

Díky, mně ale nezajímá PPM! Mně zajímá, zda si můžu odpracovat pojištěných 70 dnů i v době těhotenství, či zda to platí pouze před početím. Teď jako studentka mám odpracováno a pojištěno 200 dnů. Mám nárok pouze na 4letou formu rodičovského příspěvku (POZOR: ptám se na RODIČOVSKÝ, NIKOLIV PPM!) Kdybych si dodělala zbylých 70 dnů v průběhu, budu si poté moci vybrat 3-letou variantu?!

Tříletá volba rodičovského příspěvku úzce souvisí s pobíráním PPM. Pokud je nárok na PPM, je nárok i na volbu tříletého RP. Tříletý RP můžete zvolit ještě ve chvíli, kdy máte nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem (tedy - 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu až 6 týdnů po skutečném datu porodu) - tam nehraje roli počet odpracovaných dní, ale opět je nutné být v době 6-ti týdnů před termínem porodu (ke dni nástupu na nemocenskou) nemocensky pojištěná (=zaměstnaná a to nikolik na dohodu o provedení práce nebo v zaměstnání malého rozsahu, kteréžto nezakládají povinnost nemocenského pojištění). Takže pokud budete pobírat PPM nebo nemocenskou, máte nárok zvolit si třletý RP. Pokud ani jedno pobírat nebudete, nemáte možnost volby a jdete na čtyřletý RP. Pokud by nárok na PPM splňoval otec dítěte, může na ni nastoupit ten a následně zvolit i tříletý RP.

tulipanek
Díky, mně ale nezajímá PPM! Mně zajímá, zda si můžu odpracovat pojištěných 70 dnů i v době těhotenství, či zda to platí pouze před početím. Teď jako studentka mám odpracováno a pojištěno 200 dnů. Mám nárok pouze na 4letou formu rodičovského příspěvku (POZOR: ptám se na RODIČOVSKÝ, NIKOLIV PPM!) Kdybych si dodělala zbylých 70 dnů v průběhu, budu si poté moci vybrat 3-letou variantu?!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]