Nejste přihlášen/a.
Potřebuju opět poradit. Pokud prodám věc v lednu ale platba mi přijde v únoru, vztahuje se do započtení výši obratu pro měsíc leden, nebo pro měsíc únor?
Příklad :
Prodáno v lednu za 1000,- , platba dojde 1.2.
Výše obratu je v lednu 1000,- nebo v únoru 1000,-? Jde mi o to nepřekročit DPH takže by mě zajímalo kam se to vztahuje
Vzhledem k níže uvedeným odkazům si myslím, že povinnost Vám vzniká dnem předání věci.
Podle § 21 odst. 1 ZDPH je plátce DPH povinen přiznat daň na výstupu ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí platby, která se vztahuje k tomuto zdanitelnému plnění, podle toho, která skutečnost nastane dříve, a také je povinen tuto přiznanou daň uvést do daňového přiznání k DPH za zdaňovací období, ve kterém se uskutečnilo zdanitelné plnění, nebo ve kterém přijal platbu, a to vždy v tom zdaňovacím období, které nastalo dříve.
V § 21 odst. 2 ZDPH jsou stanovena pravidla pro stanovení data uskutečnění zdanitelného plnění při dodání zboží. Při prodeji zboží mezi podnikatelskými subjekty, který je uskutečňován na základě kupní smlouvy podle obchodního zákoníku, se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem dodání zboží, podle § 13 odst. 1 ZDPH, tj. dnem převodu práva nakládat se zbožím jako vlastník. V případě, že je prodej zboží realizován mimo rámec kupní smlouvy podle obchodního zákoníku, např. se jedná o prodej zboží občanovi podle občanského zákoníku, považuje se zdanitelné plnění za uskutečněné dnem převzetí zboží. Neplatí již tedy výjimka pro prodej novin a časopisů, pokud jsou hrazeny formou předplatného, ani výjimka pro zásilkový prodej. Speciální postup platí pro prodej zboží ve veřejné dražbě, kdy se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem příklepu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.