Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy ve škole - posměšky

Od: michal21as odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

rád bych Vás požádal o radu, respektive spíše Váš náhled na věc. Je mi 17 let, napsal jsem 2 knihy, mám za sebou řadu článků, prostě úspěšný start do kariéry. Mám také skvělou přítelkyni a všechno vychází až moc dobře... až na jednu věc...

A tou je škola. Ne, že bych měl problémy se známkami, to ne, jsem v 3. ročníku a měl jsem 3 dvojky. Problém je spíš jeden člověk - očividně závidí úspěch a snaží se mi co nejvíce znepříjemňovat život. V žádném případě ne fyzickými útoky, spíše posměšky, poznámkami atd...

A v tom je kámen úrazu. Tohle snáším zhruba již 3 měsíce, co se dozvěděl, že jsem na druhé knize vydělal moc peněz a od té doby to je horší a horší. Já zatím aplikuji pasivní ignoraci, tj. dělám, že to ani neslyším, jenže mi už docházejí nervy. Cítím, že bych brzy mohl dost ošklivě vybuchnout, a to vážně nechci, jelikož by to pro něj dopadlo velmi zle.

Jak k němu přistupovat? Vím, že jsem na trochu jiné úrovni než on, ale přesto se pořád nad ty jeho urážky nedokážu povznést.

Nějaká rada, či dokonce osobní zkušenost?

Za všechno díky!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jsi na jiné úrovni, MUSÍŠ to dokázat! Najdi si v trestním zákoně paragraf, který by se dal na jeho chování aplikovat, včetně "sazby". Při nejbližší příležitosti zcela nepokrytě vytáhni mobil, upozorni ho, že zaznamenáváš jeho slova pro případ trestního stíhání ve smyslu § č.? zákona. Až začne mít starosti on, zřejmě se zamyslí a toto jednání si rozmyslí.
doplněno 31.01.11 23:13: Nahlas uveď do záznamu jména spolužáků jako svědků.
ladinpraha*

Přesně tak, hodně lidí dá rychle zpátečku když si uvědomí, že existuje záznam o jejich chování a že může býp použit jakýmkoli způsobem, na netu, před jeho rodiči, před vedením školy, prostě kdekoli.

zima*
hodnocení

0x

Vždycky byli a budou lidi, kteří nedokážou akceptovat úspěch druhých. Nejlépší je ignorovat jejich chování, i když je to těžké. A svými aktivitami se odlišujete od běžných středoškoláků, takže spolužákům můžete být trnem v oku. Já bych se nechlubila svými úspěchy před lidmi, kterým nedůvěřuji, nebo se s nimi nebavím. Občas si také přivydělávám psaním článku, ale raději to držím v utajení a ví o tom jen mí nejbližší.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Pořídil bych si záznamové zařízení - minikameru - a jeho jednání nahrál. Pak bych požadoval po vedení školy, aby zjednalo nápravu. Podle reakce vedení školy bych pak případně zvažoval další postup.

michal21as
hodnocení

Taky mě to napadlo. Ale nerad bych to podstupoval té byrokratické mašinérii... já to nezveřejňoval, to jen škola si chtěla udělat propagaci a vesele zveřejnila na svém webu rozhovor, co se mnou byl pro jeden magazín...

vraxan*
hodnocení

0x

A ako je to s ostatnými spolužiakmi? Darí sa tomu indivíduu poštvať ich proti tebe, alebo sú neutrálni, alebo skôr na tvojej strane?

Nie je možnosť, že by ste ho sfúkol ty svojimi poznámkami? Môžete uviesť príklad toho, čo Vám hovorí, ak to nie je príliš osobné?

michal21as
hodnocení

Spolužáci, spíše neutrální postoj, s nikým nemám konflikty, ba naopak, spíše přátelské vztahy.

Já jsem spíš pro taková ty okamžitá řešení - jednou pro vždy hotovo. Ne se měsíce pošťuchovat...

Příklady... ehm, zkusím nad nějakými konkrétními a názornými zapřemýšlet. Je toho tolik, že v tom ty názorné ani nemohu nalézt. Pokud ho potkám samotného, nic neřekne, nevšímá si a jde dál. Ale jakmile se před někým může ukázat, to se pak dostáváme do výše popisované situace...

des*

Nejlepší obrana byl a je útok.Najdi na něj něco co ho zesměšní natolik že dá pokoj a rád.

durancea*

Pokud Tě ponižuje pouze před posluchačem, vrať mu to právě v tu chvíli - navíc díky Tvé dlouhé pasivitě to nebude vůbec čekat - zesměšni ho klidným konstatováním typu (obrať se k posluchači a nahlas prones) - No jo, chlapec ještě nedospěl, pořád se chce přetahovat na písečku ... nebo něco o škodolibosti... jedinou, jasnou větu převahy. Zastrašování nahráváním dle mého nemá smysl, dokud se mu nezkusíš postavit natvrdo, nekompromisně a absolutně v klidu Ty. Pokud by nepomohlo, je to nahrávání taky cestou, ale takovou míň "pevnou, jasnou". Víc vět neříkat, nebabrat se s ním, ukázat převahu - pokud si troufá shodit tě před nějakým člověkem, plně mu to opětuj. A tou dosavadní pasivitou jsi fakt ve výhodě. Promysli dopředu jednu nebo 2 varianty vět a něco na ten způsob užij dle situace v reálu. Jednou a dost. Maximálně se mu pak s bohorovným klidem a úsměvem dívat do ksichtu (nebo s lítostí, jaký je duševní mrzák).Jinak zůstaň nad věcí, v životě ti ublíží víc lidí a vůbec ne tak okatě.

doplněno 31.01.11 23:54:

ad Des - kouzlo noci, psáno ve stejnou minutu :)) (spíš teda síla doplňující informace od Michala)

des*

@durancea

Datum: 31.01.11 - 23:53
To se fakt povedlo,jsi šikovný.*hi*

buss
hodnocení

0x

Řekni si: ten člověk neexistuje. Pokud k němu není nějaký vztah, který nelze obejít. Pak jen to co je nutné, bez nějakých emocí. Jsou takoví pazgřivci. Prostě je to vzduch.

hodnocení

0x

Já bych ho vždycky upozornila na mobil, že natáčím. A pak bych se pro sebe zasmála a představila bych si nás oba za 10 let. Sebe, jak v knihkupectví podepisuji knížky a v pěkném domě mě čeká pěkná, zajištěná rodina a jeho. Co by mohl asi tak dělat, když pohrdá úspěchem a tratí energii takovýma krávovinama jako je výsměch. No, co asi?!*placni*Vydrž, život dá za pravdu tomu lepšímu.

frame*
hodnocení

0x

Ještě nedávno jsem na tom byl podobně, ale než jsem stihl něco vymyslet - samo se to vše uklidnilo. Sice jsem nenapsal žádnou knihu - to bych asi nedokázal, ale za vydělaný peníze jsem si koupil auto, kterým denně dojíždím do školy. Toho si dotyčný samozřejmě nemohl nevšimnout a začal závidět. Taky si zařizuji své vlastní bydlení, což ve třídě ví jen pár nejlepších přátel. Jinak to musím držet v tajnosti. Proto si myslím, že největší chybou bylo to, že se o tvých úspěších dozvěděl.

Bylo by dobré kdyby si uvedl pár konkrétních příkladů vašich konfliktů. Pak by se možná dalo poradit něco konkrétnějšího. Věřím, že psychycká "šikana" je mnohem bolestivější než fyzická.

Mimo téma: Co jsi napsal, není-li to tajné. Já jen až budu přemýšlet v knihkupectví co si přečíst.

topka*
hodnocení

0x

Ahoj, tak tohle přesně znám z osobní zkušenosti. Dnes a denně! Jediné co jsem zhodnotila jako efektivní jednání je smát se mu do ksichtu a co nejlépe ignorovat. Dále jakýkoli náznak, že si jej dokumentuješ také funguje. Jinak jakákoli verbální reakce se mi nevyplatila. Jedině držet se v dobré náladě aby ses nedal vyprovokovat, protože dotyčný se snaží zmanipulovat "veřejné mínění" a šikanovat Tě. Také posílit své dobré vztahy, užívat si se svými kamarády.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]