Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o pracovní činnosti

Od: bonatis* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,prosím o radu.V podniku mám zřízenou smlouvu na dohodu o pracovní činnosti.která mi vypršela 31.12.2010.Od 1.11.2010 mi však nebylo umožněno tuto prácui vykonávat bez tohož abych ja nebo zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr.Mám prosím nárok na náhradu mzdy nebo odstupné?Děkuji za radu,Tisovská.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vraxan*
hodnocení

0x

Dobrý den,

podle mého názoru by jste měla mít právo na náhradu mzdy. V jaké výši, to záleží na okolnostech, pro které Vám nebylo umožněno pracovat.

a) prostoj v práci (přechodná závada přístrojů, poruchy v dodávce surovin a pod.) - 80% průměrného výdělku (§207)

b) pověternostní vlivy, živelné pohromy - 60% průměrného výdělku (§207)

c) jiná překážka - 100% (§208)

Vycházím z toho, že dohoda nebyla zrušena žádnou ze stran a z následujících ustanovení Zákoníku práce (Z. 262/2006 Sb.)

§76 a násl.

§ 77
Společné ustanovení
(1) Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, vztahuje se na práci konanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr úprava pro výkon práce v pracovním poměru; to však neplatí, pokud jde o
a) odstupné podle § 67 a 68,
b) pracovní dobu a dobu odpočinku,
c) překážky v práci na straně zaměstnance,
d) skončení pracovního poměru a
e) odměnu z dohody o práci konané mimo pracovní poměr (dále jen "odměna z dohody").

§207 a násl.

hodnocení

0x

Myslím si, že na náhradu mzdy ani na odstupné nárok nemáte, ale těžko se k tomu vyjadřovat, když nevidím přesné znění dohody. V zásadě záleží na tom, co bylo sjednáno ( pracovní doba, odměna,...) Jakým způsobem Vám bylo zabráněno pracovat? U dohody o pracovní činnosti na dobu určitou se pracovní poměr (není to pracovní poměr) nerozvazuje.

vraxan*

Na odstupné nárok samozřejmě nemá, ale tu náhradu by měla dostat, vycházím práve z toho, že u speciální úpravy k Dohodě o pracovní činnosti jsem nikde nenašel ustanovení k překážce v práci na straně zaměstnavatele a v tom §77 se pak stanovuje, že k neupravené problematice se vztahují obecná ustanovení o pracovním poměru. Ale je pravda, že pracovní právo neumím nijak zvlášť dokonale (hlavně judikaturu nemám nastudovanou), takže pokud víte o něčem, co by bránilo by vylučovalo náhradu výdělku, tak mě na to prosím odkažte.

Vycházím z toho, že DPČ se obvykle sjednávají na nárazové práce, takže proč by měl zaměstnavatel platit dohodáři náhradu za to, že tu práci pro něho momentálně nemá? V DPČ se obvykle uvádí rozsak práce "do jedné poloviny stanovené pracovní doby". Většinou u dohod nebývá pevně dohodnuta ani odpracovaná doba, sleduje se jenom nepřekročení poloviny stanovené pracovní doby. Je nelogické, aby si někdo vzal zaměstnance na dohodu a pak mu nedal práci a platil mu náhradu.

doplněno 31.01.11 17:58:

Tato debata je jenom teoretická, protože nemáme k dispozici tazatelčinu dohodu a není se o co opřít.

vraxan*

Jasně, jako teoretickou debatu to beru i já.

Prvně, ještě před mrknutím do zákoníku, jsem si pomyslel, že by bylo spravedlivé, když si člověk sjedná DPČ a zaměstnavatel mu pak nedovolí pracovat, aby dostal tento člověk náhradu mzdy, protože na období a čas, na který má sjednánu tuto práci s ní počítá a logicky si tedy nehledal na dané období práci jinou. Tak jsem to vzal tak, že vlastně díky nezodpovědnosti zaměstnavatele by tímto byl poškozen člověk na dohodě.

Pak ještě jde o to, jak vypočítat daný ušlý výdělek, to by byl problém u dohody o provedení práce, která vlastně nemá stanovené žádné náležitosti a byl by tedy problém určit, kolik hodin práce by mělo být zaplaceno (kdyby došlo na soud, tak by se asi vycházelo z běžného času, který potřebuje průměrný člověk ke splnění takového úkolu, takže by asi došlo na posudek znalce). Ne tak u dohody u pracovní činnosti, kde je to stanoveno přesně a kogentně:

§76 (5) V dohodě o pracovní činnosti musí být uvedeny sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda uzavírá.

Každopádně, dala jste mi jiný pohled na věc a podnět na uvažování. Děkuji, ale zatím bych se asi přece jen držel názoru, že na tu náhradu by byl nárok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]