Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědické řízení - dělení peněz vs náklady

Od: uziv* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Zemřel mně otec. S matkou jsme jediní účastníci dědického řízení. Dohodli jsme se na rozdělení dědictví dle na poloviny.

1. dotaz: Matka uspořádala pohřeb (vč. pohřební hostiny, ...) ve stylu "ať to stojí, co to stojí, ať lidé vědí, že na to mám". Zdůrazňuji, že jsem s tím nesouhlasil, ale nemohl jsem jí v tom zabránit. Nyní musím dle notářky matce uhradit polovinu na náklady pohřbu. Dá se tomu nějak vyhnout?

2. dotaz: Po otci mám nárok na polovinu z poloviny ze stavu účtu ke dni úmrtí. Ale notářka, tj. cca 21000Kč. Ale notářka určila, že mám nárok na cca 27000Kč. Nevíte proč?

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

1x

Dobrý den. Tak podle toho, co vím já, se věci mají takto. Dohodnout se na rozdělení s matkou nemůžete. Před dědickým řízením. Můžete po něm, ale tak nějak sami pro sebe, že Vám maminka něco dá ze svého. Dělení je dané zákonem a mýlíte se v polovině.

Z dědictví platíte pohřeb, ne však hostinu. Nejlepší bude patrně příklad.

Zdědil jste 200 000. Pohřeb stál 40 000. Zbývá 160 000. To je předmětem dědického řízení. Polovina té částky je společným jměním manželů. Takže 80 000,- = manželka, Vaše maminka. Zbylo 80 000,- a ty jsou rovným dílem rozděleny mezi dědice, kterými jste Vy a maminka. Takže každý dostanete 40 000,-.

jabraka*

Marenko,je to trochu popletené.Nejprve se sečte hotovost,polovina je matky a druhá polovina se dělí mezi dva pozůstalé.Pak se vezmou nemovitosti,odhadní cena - a zase polovina je manželky(matky),druhá polovina se dělí na oba dědice.Nakonec se dohodou dělí věcné hodnoty.Tam se dědici nejlépe dohodnou,protože je jisté,že by se nedalo ocenit rozumně šatstvo,a drobné užitné předměty denního určení.Matce patří věci,které sama užívá a hodnotnější dárky,které během života dostala.

Náklady pohřbu se odečtou napůl od každého dědění.Dluhy jsou nejsložitější.

JABRAKA

cyril*
hodnocení

0x

Co Vám brání v tom, položit tyto konkrétní dotazy přímo notáři?

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Víte s tím pohřbem a hostinou uspořádanou ve stylu "ať to stojí,co to stojí". Proč jako s tím nesouhlasíte? Když by vám dejme tomu rodiče chystali stejně opulentné svatbu, to byste taky nesouhlasil? To byste také chtěl všechno nejlevnější? Ono je dosti postavené na hlavu. V dnešní době lidé poslední rozloučení se svými příbuznými opomíjejí, raději ani pohřeb ne, jen spálení bez obřadu, jen aby co nejvíce ušetřili. A kolikrát si ani pro ten popel nepřijdou... Přitom je toto poslední, co můžete pro svého zemřelého otce udělat. Už nikdy nebude mít tu příležitost. A vaše matka toho využila, aby se se svým mužem důstojně rozloučila, proč jí toto vyčítáte? Víte, je to dost smutné ve skutečnosti... Z vašeho dotazu čiší jen zájem o ty jeho peníze.

patronka*

Dobrý den. K původní otázce pouze to, že by měl uhradit mamince polovinu nákladů pohřbu, ostatní náklady na pohoštění a podobně ne, pokud s nimi nesouhlasil ani se nezúčastnil.Druhý dotaz viz cyril...

Další je pro Vás paní Eulálie. Podle čeho soudíte, že pozůstalí nepořádají pohřby a hostiny jen proto aby ušetřili? Já nerozumím ani tomu, že je to poslední, co mohou pro zemřelého udělat. Možná věřící nějaké důvody mají, ale dnes jich už tolik není. Jaké důstojné rozloučení? Já v tom vidím jen jitření bolesti těch, kteří milovali a morbidní zábavu těch, kteří se jen přišli podívat. Pokud mi odešel někdo blízký, nemusím svůj žal dávat veřejně najevo, ale v mém srdci zůstává navždy a věřte že velice dobře vím, co jsem tu napsala. Patronka

buss
hodnocení

0x

U dědění ze zákona jste se sami dohodli? Nepodáváte všechny infornace, viz Obč. zákon.

buss
hodnocení

0x

V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.

vraxan*
hodnocení

0x

Jen chci opravit tvrzení těch, kdo říkají (píšou), že u dědení ze zákona se nelze vypořádat dohodnou. Lze to udělat.

Citace z Velkého komentáře/... k §482 OZ:

Dohodu musí uzavřít všichni, jimž svědčí dědické právo po zůstaviteli; okolnost, jaký dědický titul jim svědčí (tj. zda dědí ze zákona nebo ze závěti anebo z obou těchto titulů), není přitom významná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]