Nejste přihlášen/a.
Zatim jsem ještě student v 1. semestru. Ale do dalšího semestru se nedostanu. Zajímá mě, jak to je
s placením alimentů (od otce) a vdovského (od matky po úmrtí manžela, že mám i sirotčí). Matka
je nezaměstnaná a bydlím s ní sama, tak mám trochu strach, aby jsme vyšli, když asi přijdu o
alimenty i vdovský, když zatim nemam ani žádnou práci. Ráda bych si našla na letní semestr nějakou
práci, aby jsme vyšli, když asi budu bez alimentů a vdovskýho. A od dalšího školního roku, bych ráda
šla zase na vysokou školu. Nevím jestli jít na úřad práce (jestli mi neseberou i alimenty, když tam půjdu) a nebo si najít práci (jestli když si najdu práci a další školní rok už nebudu pracovat, že budu jenom studovat, tak jestli budu zase dostávat alimenty i vdovský). A ještě by mě zajímalo jestli bych při dálkovém nebo kombinovaném studiu dostávala alimenty a vdovský (že bych ráda na vysokou školu, která je trochu dál, ale nechci tam být na koleji nebo tam denně dojíždět).
Vdovský důchod je vyplácen po dobu jednoho roku, pokud jsou splněny další podmínky, může být vyplácen i po uplynutí této doby. Všechny podmínky nemá smysl vypisovat, ve Vašem případě splněny nejsou - pokud nebudete studovat, nemáte nárok na sirotčí důchod ani na alimenty a Vaše matka na vdovský důchod také ne. Dálkové studium rovněž není důvodem k přiznání výše uvedených dávek. Dokud studujete, hradí za Vás stát zdravotní a sociální pojištění, v okamžiku kdy studovat přestanete, musíte si tyto částky hradit sama, pokud nejste v evidenci ÚP. Při dalším řádném studiu je možno požádat o obnovení plateb. Doplním ještě vlastní případ. Dcera po smrti otce pracovala, ale když začala studovat v denním studiu, byl mi obnoven vdovský důchod a dceři vyplácen sirotčí. Studium bylo dvouleté, ale po prvním roce nám oznámili ukončení obou důchodů. Bylo to v době prázdnin, takže potvrzení od školy o řádném studiu jsme mohly předložit až počátkem září. Byly s tím jen nepříjemné tahanice, ale po doložení studia byly oba důchody doplaceny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.