Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení studia a placení výživného

Od: zektorka* odpovědí: 2 změna:

Zatim jsem ještě student v 1. semestru. Ale do dalšího semestru se nedostanu. Zajímá mě, jak to je
s placením alimentů (od otce) a vdovského (od matky po úmrtí manžela, že mám i sirotčí). Matka
je nezaměstnaná a bydlím s ní sama, tak mám trochu strach, aby jsme vyšli, když asi přijdu o
alimenty i vdovský, když zatim nemam ani žádnou práci. Ráda bych si našla na letní semestr nějakou
práci, aby jsme vyšli, když asi budu bez alimentů a vdovskýho. A od dalšího školního roku, bych ráda
šla zase na vysokou školu. Nevím jestli jít na úřad práce (jestli mi neseberou i alimenty, když tam půjdu) a nebo si najít práci (jestli když si najdu práci a další školní rok už nebudu pracovat, že budu jenom studovat, tak jestli budu zase dostávat alimenty i vdovský). A ještě by mě zajímalo jestli bych při dálkovém nebo kombinovaném studiu dostávala alimenty a vdovský (že bych ráda na vysokou školu, která je trochu dál, ale nechci tam být na koleji nebo tam denně dojíždět).

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

1x

Vy máte dva otce a jste vdova? Po jednom otci berete sirotčí důchod, druhý Vám platí alimenty a vdovský důchod máte po manželovi? Ten popis stavu je jaksi podivný. *ee*

patronka*
hodnocení

1x

Vdovský důchod je vyplácen po dobu jednoho roku, pokud jsou splněny další podmínky, může být vyplácen i po uplynutí této doby. Všechny podmínky nemá smysl vypisovat, ve Vašem případě splněny nejsou - pokud nebudete studovat, nemáte nárok na sirotčí důchod ani na alimenty a Vaše matka na vdovský důchod také ne. Dálkové studium rovněž není důvodem k přiznání výše uvedených dávek. Dokud studujete, hradí za Vás stát zdravotní a sociální pojištění, v okamžiku kdy studovat přestanete, musíte si tyto částky hradit sama, pokud nejste v evidenci ÚP. Při dalším řádném studiu je možno požádat o obnovení plateb. Doplním ještě vlastní případ. Dcera po smrti otce pracovala, ale když začala studovat v denním studiu, byl mi obnoven vdovský důchod a dceři vyplácen sirotčí. Studium bylo dvouleté, ale po prvním roce nám oznámili ukončení obou důchodů. Bylo to v době prázdnin, takže potvrzení od školy o řádném studiu jsme mohly předložit až počátkem září. Byly s tím jen nepříjemné tahanice, ale po doložení studia byly oba důchody doplaceny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]