Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuju se poradit, jak dál postupovat a co mi hrozí. Mám dlouhodobý spor se spolužákem ( oba dva 18 ), který všechno řeší přes svého otce a ten jelikož je majetný má slovo. Měli sme sezení v ředitelně s tím spolužákem a od té doby sem si ho nevšímal vůbec. Na plese školy mě začala jeho holka slovně napadat z ničeho nic a vyprovokovala mě. On se tam taky zapletl a já neudržel nervy na uzdě a udeřil jsem ho čelem do nosu. Na druhý den jsem se od jiného kamaráda dozvěděl, že má zlomený nos a jeho otec to bude řešit a nenechá to tak. Tak sem se chtěl tímto zeptat co se mi může přihodit a co můžu udělat. Děkuji za odpovědi.
V trestním právu se nějak moc nevyznám, ale hádám, že by to mohlo být kvalifikováno, jako něco z následujícího (seřazeno podle pravděbodobnosti použití):
§49 (Zákon 200/1990 Sb. o přestupcích)
Přestupek proti občanskému soužití - pokuta do 20.000,-
§146 (Zákon 40/2009 Sb. Trestní zákoník)
Ublížení na zdraví
(1) Kdo jinému úmyslně ublíží na zdraví, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
§358 (Zákon 40/2009 Sb. Trestní zákoník)
Výtržnictví
(1) Kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného, hanobí hrob, historickou nebo kulturní památku, anebo hrubým způsobem ruší přípravu nebo průběh organizovaného sportovního utkání, shromáždění nebo obřadu lidí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
V soukromoprávní oblasti pak ještě mají možnost podat žalobu (§444 Obč.Z.) na náhradu škody (léčebné náklady, ušlá mzda/plat), bolestné, stížení společenského uplatnění.
nemá smysl asi nějak víc pitvat příčinu-to je mezi váma,ale podstatnou informací by měl být dodatek,co se dělo následně "po čele...?" Mohlo by se taky stát,že tatínek vyspekuluje třeba fakt,že během tvého fyz.napadení,které asi vidělo víc lidí,se synovi "ztratil" z krku třeba řetízek(u "podání tr.oznámení" na PČR uvede,že si je jist,že jsi mu jej strhl a se slovy :"dej to sem" sebral...)-no a v tu chvíli to máš 2-10 let odnětí svobody,neboli tr.čin loupežné přepadení...Ta dotyčná slečna to potvrdí,že "to takhle i viděla" a neuděláš s tím vůbec nic...A že to není v ČR sci-fi,potvrzuje fakt,že takto "odsouzených" jsou stovky-je to ideální způsob jak se někoho na pár let zbavit,přesně takhle někoho vyprovokovat-nechat si dát pár ran,spadnout na zem,přivolat policii a lékaře-poté nahlásit,že napadající "oběti" něco sebral-takové malé divadýlko(a nejde o to co a v jaké hodnotě-jde o zmocnění se věci násilím)a už to jede...
neúmyslně čelem do nosu? neznám podlejší způsob útoku...
teď bude záležet ne době léčení. finanční vyrovnání asi nepřipadá v úvahu, že?
doplněno 30.01.11 21:05:co ti hrozí? to fakt nikdo neví. záleží na tom, jak to vyšetří PČR. přestupek nebo tretný čin. od pokuty až po podmínku. anebo taky nic...
já vím, jednal jsem přehnaně a měl sem trošku vypito ... No nevím, spíš by mě zajímalo co mi hrozí jinak ... Děkuji
Děkuji za odpověď. Nepodmíněný trest mi nehrozí? mám strach z toho co všechno můžou ještě vymyslet.
doplněno 30.01.11 21:24:ještě jedna otázka .. jaké výše může dosáhnout pokuta přibližně? děkuji
Možností je řada. Od té, že se nestane vůbec nic, až po tu, že si půjdete zchladit hlavu na pár měsíců až roků do vězení. Pak ještě přichází v úvahu ta nejhorší varianta (naštěstí nejméně pravděpodobná), že jste tatíka chlapce mimořádně hodně naštval a nechá vás poslat třeba na invalidní vozík - to pak byste mohl (zákeřně) hlavou rozbíjet obličeje jen trpaslíkům nebo pětiletým dětem. Modlete se, ať to pro vás skončí dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.