Nejste přihlášen/a.
Kdo bude za manzelku platit zdravotni a socialni pojisteni?
Pokud si RP necham napsat na sebe bude manzelka chapana jako nezamestnana bez registrace na urade prace?
Nasel jsem v jedne brozurce co mi pujcila nase ucetni pasaz.
"Skupiny za ktere plati pojisteni stat.
Osoby celodenne osobne a radne pecujici alespon o 1 dite do 7 let veku nebo nejmene o 2 deti do 15 let veku.
jde o celodenni osobni a radnou peci, to znamena. ze dite neni svereno do pece jine osoby (napr. z rodiny), pricemz se nejedna o osoby na materske dovolene, rodicovske dovolene, zeny pobirajici penezitou pomoc v materstvi, muze po dobu jejich nepritomnosti v praci, po kterou se jim poskytuje penezita pomoc podle predpisu o nemocenskem pojisteni a o prijemce rodicovskeho prispevku. "
Jsem z toho goro.
Pokud je manzelka tim ze nepozada o RP bez jakohokoli statusu uvedeneho ve vyse citovanem odstavci, mel by za ni platit pojisteni stat.
Muze mi do toho nekdo vnest trosku svetla?
Dekuji mnohokrat, tento zpusob reseni je novinak a moc lidi zkusenosti s timto nema, dokonce ani urednice na MU nevi vic nez jsem zde napsal.
Ano u me by se jednalo o druhou moznost s tim ze manzelka by nebyla evidovana na urade prace.
Cilem je to abychom si mohli vybrat jinou nez 4letou variantu cerpani rodicovskeho prispevku(RČ).
Tzn. ja budu pracovat, napisu si na sebe RČ, tim padem muzeme zvolit 3letou variantu cerpani RČ a syna bude doma hlidat manzelka tak jako to delala doposud.
Mimo jine uvadite, cituji:
"Rodič (v nasem pripade já) může při nároku na výplatu rodičovského příspěvku zlepšovat sociální situaci rodiny výdělečnou činností, ale musí v této době zajistit péči o dítě jinou zletilou osobou (v nasem pripade manzelka).
Zdravotní pojištění platí za pobiratele rodičovského příspěvku stát (stejně jako za toho, kdo pobírá PPM, ale i za toho, kdo celodenně a řádně pečuje o 2 děti do 15 let nebo jedno dítě do 7 let). "
Nevztahuje se ono zvyraznene tedy na manzelku, ktera pecuje o syna, kteremu je 3,5 roku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.