Nejste přihlášen/a.
Ahojte,mohl by mi někdo napsat stručný postup jak to chodí na letišti?Od příchodu až po nástup do letadla.Děkuji.Letím do Londýna a poprvé a mám z toho trochu nervy.moc díky
Dorazíte na předepsaný terminál s dostatečným předstihem (cca 2 hodinky předem). Na světelné tabuli si najdete let a budete čekat, až pro Váš let otevřou přepážku - to číslo tam zabliká a jdete k přepážce. Tam odložíte velká zavazadla a vymění Vám letenku za palubní lístek. Pak budete mít cca přes hodinu času. Doporučuju si tam vzít s sebou nějakou sváču a malé pití, let může mít zpoždění a na letišti je všechno šíleně drahé. Bacha, tekutiny nesmí do letadla (až na pár výjimek).
Viz. zakázané předměty prg.aero/...
Stále budete sledovat tabuli a potom vyzvou Váš let k odbavení. Přijdete k další "přepážce", tentokrát budete procházet bezpečnostním rámem a budou Vám kontrolovat příruční zavazadlo. Duty free prostorem se pak dostanete prakticky až k letadlu, kde Vás pustí po předložení palubního lístku.
PS: Na stránkách letiště Ruzyně si můžete všechno prohlédnout: prg.aero/...
Možná jsem něco zapomněla, už je to dlouho, co jsme letěli naposledy Tak šťasný let
Tak než jsem se vykecala, tak už jste mě, milí kolegové, předběhli
Ještě bych se chtěl zeptat doplňující dotaz. Manikurní nůžky nebo švýcarský nožík nesmí být pouze v příruční batožině a u mne, nebo ani v kurfu, kteý bdude v batožinovém prostoru?
Nevím jestli Vám to popíši úplně přesně nebo jestli se to už nezměnilo.
Ale když jsem letěl před několika lety tak to bylo zhruba takhle: Odbavení zavazadel, průchod přes scaner, vyčkání na let (č. sedačky v letadle budete mít tuším na letence) pak výstup vyzvednutí svých zavazadel na pásu.
Můj popis je asi hodně stručný a ještě k tomu nejistý ale aspoň něco.
Přijdeš, necháš si odbavit zavazadla u check-inu, projdeš letištní kontrolou, vyčkáš v odletové hale a nastoupíš do letadla. Nervy vůbec neměj, nemáš se čeho bát. Poprvé jsem se také bála, nejen toho, že mi bude v uších nehorázně pískat, ale už je to za mnou a teď vím, že se opravdu nemám čeho bát .. ikdyž, abych pravdu řekla,bojím se zpoždění =)) Nakonec na to budeš kladně vzpomínat s těmi nejlepšími zážitky!
Taky záleží na terminálu, u nás v Praze jsou dva, dá se to v klidu projít z jednoho na druhé, ale jestli máte batožiny, tak kvůli příjezdu auta na letiště, při příjezdu už vás ukazatele navigují. Mělo by být uvedeno na letence.
A na sterém původním terminálu jsou skenery na příruční zavazadla až při příchodu k určitému letadlu, takže si pití a jídlo můžete vzít s sebou, ale na tom novém je kontrola hned u vchodu pro všechny lety, tam vám vše vyhodí. A také pozor na kosmetiku a v příručním zavazadle. Žádná lahvička (šampon, sprej atd )nesmí mít víc než 100ml, jinak to letí do koše.
a když poletím z 1.terminálu do Londýna,tak po odbavení půjdu na bezpečnostní nebo pasaovou kontrolu?A je tata kontrola pro všechny lety stejná (s cílem se dostat to bezcelního prostroru)nebo pro každý let je bezpečnostní kontrola jinde?
Let do Londyna z Terminalu c. 1 se ma nasledovne.
1) Vlezete z parkoviste do odbavovaci haly.
2) Na obrovske ceduli hned naproti vstupu si najdete Vas let a prepazku, u ktere Vam odbavi zavazadla a vydaji palubni listek. K tomu potrebujete pas nebo OP. Rezervaci ani ne, to uz si oni najdou, ale nic s ni nezkazite.
3) Pokud letite s BA, tak si muzete jiz predem na jejich internetovych strankach po prihlaseni pomoci Vasi rezervace a prijmeni vybrat zadarmo sedadlo, kde budete sedet. Vypalti se u nouzoveho vychodu - kvuli vetsimu prostoru na nohy. U nizkonakladovek je tohle vetsinou za poplatek, nebo se sedadla vybiraji az v letadle, stylem - kdo driv prijde, ten driv mele.
Dale u nekterych nizkonakladovek, z hlavy mi napada napr. WizzAir, vyzaduji jiz predem po internetu vyrizeny on-line check in, jinak Vam pri odbaveni nauctuji i za tohle poplatek.
4) Po odbaveni pujdete do odletove haly, do ktere se dostanete pres pasovou kontrolu - chteji videt i palubni listek.
5) Ihned za pasovou kontrolou jsou opet tabule, kde si vyhledate opet Vas let a Gate, z ktereho letadlo leti. Vetsinou se to ale dozvite uz i u odbaveni.
6) Pujdete podle ceduli az k onomu Gate, pri cemz ale nema smysl spechat, pac se muze stat, ze Gate bude na posledni chvili zmenen. Neni to ale caste.
7) U pristupu ke konkretnimu Gate projdete rentgenem. Zde jiz muzete mit u sebe pouze stanovene mnozstvi tekutin v uzaviratelnem sacku, notebook musite vyjmout ze zavazadla a vse kovove z kapes, pasek a pod. odlozit a nechat projet rentgenem.
8) Nyni uz budete pouze cekat, az budete moct nastoupit. Znovu budou kontrolovat Vas pas a palubni vstupenku a v pri vstupu do letadla se na palubni vstupenku jeste zbezne podivaji.
9) Najdete svoje sedadlo a za dve hodky ste v Londyne.
doplněno 29.01.11 14:01:Jest doplnim, co uz je z meho popisu zrejme, ale na co ste se primo ptala.
U Terminalu 1 (od kud poletite) projdete pouze pasovou kontrolou a uz ste v bezccelnim prostoru. Bezpecnostni kontrola je pro kazde odletove nastupiste zvlast.
U Terminalu 2 (od tud se lita do Schengenu) je spolecna bezpecnostni kontrola a teprve pak se clovek dostava do bezcelniho prostoru.
To jen pro uplnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.