Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadluženost po rozvodu manželství

Od: harwey* odpovědí: 4 změna:

Jsem 4 měsíce rozvedená,pro fizické násilí jsem se s dětmi odstěhovala před 2 roky z našeho domu,který jsme si koupili spolu jako manželé.Za dobu manželství jsme si postupně nabrali úvěry od více společností,které byly na mé jméno.Bydlela jsem v podnájmu a neměla jsem na to abych platila všechny splátky.Manžel kategoricky odmítl se jakoliv podílet jak na splátkách,tak i na určeném placení výživného.Začlaly mi chodil upomínky,pokuty,hrozby exekucí,dluh je u 9. věřitelů a narostl včetně pokut,úroků odměn exekutorů a vymahačů na více jak 730 000 kč.Potřebuji poradit jak mám postupovat.Jestli mám prvně zažádat o vypořádání SJM a potom,až budou rozděleny dluhy na půl,si zažádat o bankrot.Bojím se toho,že když budu splácet svou půlku a bývalý manžel nikoliv,věřitele nebude zajímat, kdo kolik zaplatil a budou penalizovat i mne do té doby dokud nebudou pohledávky všechny zaplaceny.Jak lze toto ochránit,když manžel nebude platit, abych nemusela spláce vše já? Za prvé toho nejsem schopna,můj plat na to prostě nestačí a dluhy stále rostou.Naš dům je vázán zástavním právem u Modré pyramidy.Lze dát mou polovinu domu k dispozici pro vypořádání dluhů?Děkuji.

doplněno 27.01.11 18:44:

CHtěla bych jen dodat,že všechny půjčky byly uzavřeny v době kdy manželství fungovalo a peníze sloužily na rekonstrukci a vybavení domu.Zařizovala jsem po dohodě s manželem vše já,jelikož jsem byla v rodině ten kdo vše zařizoval,proto je téměř na všech půjčkách mé jméno.O to aby se půjčky pravidelně splácely jsem se starala já až do svého odchodu z domu.Manžel se mstil tím,že i po odchodu vše nechal na mě a nic ho nezajímalo,i když plat má téměř dvojnásobný mého.Proto vznikly uvedené dluhy.Mohu si podat žádost na osobní bankrot k soudu souběžně s žádostí o SJM?

doplněno 28.01.11 10:07:

Ex manžel nesouhlasí s prodejem domu,pronajal ho bez mého svolení a sám bydlí u rodičů,Jednu půjčku na které je vedený jako žadatel a já ručitel začal splácet.V práci u soukromníka to má tak a měl to tak i za manželství,takže to vím,má na smlouvu 4 hodiny a bere jen minimum,ve skutečnosti tam pracuje 8-12 hodin podle potřeby a bere zbytek peněz do kapsy.Nikdo na něj nemůže.Alimenty z určených 1300,platí 100 kč. Soudím se s ním už dva roky,běhám na policii,má exekuci na plat,ale zaměstnavatel neplatí.Měli jsme kuli tomu soud a prohrála jsem.Exmanžel se mi jen směje.Já si připadám jak ve špatném filmu.Starala jsem se vždy o vše a teď nám takovéhle problémy.Žádnou dohodu o zůžení bezpodílového spoluvlastnictví nemáme,ani žádnou dohodu,exmanžel vše ignoruje.kdyby po soudním vyrovnání,kde bude jasně dáno,že ta a ta půjčka jde na manžela se všemi povinnostmi,je to závazné i pro věřitele aby uplatnovali nároky na exmanželovi a ne na mě?Jestli to věřitelé nemusí při neplacení ze stran exmanžela akceptovat a uplatnovali by opět dluhy na mě,není řešení lepší a rychlejší toto? Dát podnět exeturovi který už na jednu půjčku byl ustanoven aby se vypořádalo vyrovnání všech věřitelů zabavením domu a jeho prodejem?Jde to teď v této situaci? Mohou to věřitelé udělat s celým domem? Bylo by to spravedlivé.Půjčky byly v manželství,tedy měly by být zrovna tak zátěží pro exman. jako pro mne.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vraxan*
hodnocení

2x

Zažádejte si o vypořádání co nejdříve. Komunikujte s Vašimi věřiteli, vysvětlete jim svou situaci a snažte se s nimi domluvit, požádat o odklad splácení a podobně. Pokud jsou všechny dluhy na Vaše jméno, tak věřitelé půjdou především po Vás a Vy budete muset splatit všechny dluhy.

erikch*
hodnocení

0x

předně váš ex...měl být v tuto chvíli někde úplně jinde(přechodně u Věz.služby ČR)-pokud na vás kdy (a o dětech nemluvě)vztáhl ruku...! Ale to je jen úvaha-neznám podrobnosti,k dluhům samotným,bohužel exekutory,potažmo věřitele nezajímá podíl váš a podíl exmanželův(a to i pokud budete mít v ruce rozsudek o vypořádání,protože k mimosoudní dohodě asi mezi vámi nedojde)-v ČR to v praxi bohužel funguje tak,že pohledávka jde celá za vámi a vy až pak po zaplcení máte možnost občansko právní cestou vymáhat podíl od "spoluvěřitele"(čili exmanžela)-takže toliko z pohledu skvělého "práva" v ČR...Jinak ale určitě kontaktujte věřitele,exekutory-je jejich prioritou se dostat k hotovosti(ta je pro ně směrodatná)a hledají nejjednodušší cestu-čili účty v bance,srážky ze mzdy pak až nějaké zabavování(ale s tím už je pro ně spousty starostí navíc-věci musí nejdřív zpeněžit atd.),no a vzhledem ke vzniku pohledávek za doby manželství(a předpokladu,že jste asi neměli mezi sebou tzv. "dohodu o zúžení" SJM),tak je pro ně snadno dostupné(a tudíž i výhodné)provést srážky ze mzdy z exmanželova příjmu-a jsou k tomu i oprávněni...Dluh samotný zánikem manželství ani pro jednoho z manželů nezaniká...

burinka
hodnocení

0x

A proč neprodáte ten dům? Stejně tam nebydlíte.

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu,že na domě je zástavní právo,tak s ním tazatelka ani její exmanžel nemohou svévolně jakkoli nakládat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]