Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Očka na drátech

Od: pavlq odpovědí: 9 změna:

dřív se hodně dělali očka na drátech do zásuvek to očko se potom dalo pod šroubek a šroubek se utáhl , dnes to ovšem už tak není nebo málo kdy to je k vidění z jakého důvodu se to už "nedělá"? je to z důvodu rozdílných vlastnosti mědi a dříve používaného hliníku?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

abc*
hodnocení

0x

Řekl bych, že důvodů je více, jedním z nich může být to, že málo kdo dnes umí očka dělat, dalším důbodem, je pokrok, dělají se zásuvky, kam se drát jen nastrčí, takže to ušetří čas. Nemusí se to pak dotahovat. A možná v tom malou roli bude hrát i ekonomika, jelikož se ušetří na každém očku +/- 10mm, kdy např. u nějaké firmy to může být ve finále dohromady otázka metrů (i když tam ty peníze utopí jinde).

luke237
Usetreni 10mm dratu je blbost. Z kazde zasuvky se pri instalaci nechava couhat ocas 30cm, ktery se pak ustrihne pri osazovani zasuvkou/vypinacem, takze nejaky 1cm nehraje roli, kdyz je dalsich 29cm stejne ustrihne a vyhodi.

asd*
hodnocení

0x

Hliník by se bez očka rychle vypaloval, měďi to nevadí. Ale očko je podle mne lepší i u mědi - větší plocha styku a tím i menší přechodový odpor.

hodnocení

0x

Mohu Vás ujistit, že se to dříve tj. před 50-ti a více lety dělalo i na mědi. Potom a dnes ještě více jsou jakékoli šroubované spoje upravené tak, aby se očka dělat nemusela ani na mědi ani na hliníku. Z vlastní zkušenosti vás mohu ujistit, že očka byla jen pro zlost a při každé opravě nebo poruše komplikovaly elektrikáři práci. V případě použití mědi je považuji za naprosto zbytečné.

gumidek*
hodnocení

0x

Očka se hlavně nedělají z jednoho prostého důvodu a to je čas. Elektrikáři to hlavně zapojí a jak to tam prdnou je jedno. Navíc kolem šroubku je výstupek, takže drát nesklouzne při dotahování šroubku.

Prostě se to fušuje, aby se stihlo 2x více zásuvek a práce byla co nejdříve hotová. Sám jsem to zažil.

Z elektroinstalačníma lyštama se taky nese..ou. Místo kvalitně zasádrované hmoždinky tam prdnou nástřelák a dvě rany kladivem a je to hned. Pak se dávají třeba 4 na dvoumetrovou lyštu, aby se ušetřilo a firma vydělala.

¨Běžná praxe, proto je lepší, pokud je člověk zručný si udělat čas a dělat si to sám a pořádně a hezky a i z očky a pak jen zavolat takového na kontrolu.

doplněno 07.02.13 20:18:

Většina starých omítek se sype a dělá kráter. Možná tak v paneláku je to OK.

Co jsem viděl, tak většina zásuvek má utopené krabice a pak je skroucená konzolka a dost namáhaná při připojování věcí do zásuvky, až se celá uvolní a třepe. Pak se snadno uklepají i šroubky. U očkových drátů to tak snadno nejde a i při uvolněné zásuvce dobře drží a nejiskří.

Ale nic proti ničemu. Můj názor a skušenost ;)

No ja tomu teda nerozumim, ale ze nekde neni ocko jeste neznamena, ze je to zfusovane.

V cem je podle mne ocko lepsi je, ze je sroubek namahany pouze tahem, tedy tak, jak ma spravne byt. U rovneho dratku se sroubek zbytecne namaha jeste ohybem. Nicmene to bezne a hlavne dlouhodobe funguje, takze to takovy problem zrejme neni.

A pokud je mi znamo, tak do spravne vyvrtane diry se hmozdinky nezasadrovavaji.;)

hop®
hodnocení

0x

Dříve byla plocha pod šroubkem placatá a drát bez očka při utahování vyjížděl zpod hlavičky šroubku. Dnes u šroubovaných spojů je téměř vždy packa (buď ohnutý plíšek nebo plastový výlisek), která drát bez očka podrží pod hlavičkou šroubku, takže očko není nutné.

takjan*

Očka se nedělají proto, že pokud je vodič (Cu či Al) vsunut pouze z jedné strany pod hlavu šroubu, při dotažení vznikne vlastně napnutí šroubu a vodič je stále pevně uchycen, hlavně u hliníku který tzv. teče.. A zákaz dělat očka u hliníku platí už asi 40 let, kdy se začali dělat tzv. věnečky... Na mědi to nevadí, ale je to fakt pouze ztráta času. A svorky vago, ktré se používají čím dál více to ani neumožní. Takže to není lajdáctví, ale naopak..

zabu

Takjan: *hej*. Jediná správná odpověď ze všech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]