Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem 19 letá studentka vysoké školy a můj otec z důvodu hospitalizace neplatí již několik měsíců výživné. Nevíte, jak mám postupovat?
Může se výživné po zažádání strhávat z jeho nemocenské? Nebo může být výživné (třeba jen dočasně) převedeno na jeho rodiče? Nebo existuje nějaká jiná možnost, která by se v této situaci nabízela.
Budu vám vděčná za rady, děkuji.
Další 19 - letej co se nechá vyživovat do 26 Co brigáda? Tatík v nemocnici a dcera myslí jen na to, jak sežrat prachy...Jistě má povinnost Vás vyživovat ale morální hledisko nic co? Nebo svou pomocí se o sebe v 19 postarat, jsou vysokoškoláci, co si zajištují skoro vše sami...Ale to jsou frajeři, ne vyžírky!
možná by už stálo za to,začít ve svých 19 pomalu uvažovat o faktu,jak se o sebe dokázat postarat-bez ohledu na co mám a nemám nárok...?! Osobně jsem od svých 13(bez ohledu na kapesné od rodičů), rok 88,chodil s klukama mýt autobusy(jasné,že vesměs západní)před Intíkem(hotel na Praze 6)-no a dostali jsme třeba 10marek(né těch s kružítkem samozřejmě)+karton coca-coly v plechu-což byl tenkrát "vejvar"...,no a v 92 jsem si z naškudlených bankovek koupil Granadu(Ford)-svoje první auto a za svoje kačky...Takže spoléhat především sám na sebe-co si udělám,to mám...
Určitě jste si už rady výše uvedené přečetla. A asi z nich nemáte moc velikou radost. Bohužel jste se dostala do role, kdy na nemocném otci mámíte nějaké výživné pro vás, jelikož takto to vypadá. Nemyslím si, že by jeho rodiče měli povinnost plnit vyživovací povinnost na vás. Oni totiž nejsou vaši rodiče. Jistě - z morálního hlediska by na tom nebylo nic špatného, kdyby vás, jako svoji vnučku, občas podpořili. Váš otec by teoreticky mohl žádat o snížení výživného na vás, které musí hradit, jelikož je nyní zřejmě ve stavu, který mu brání vykonávat zaměstnání. Asi tak, připojím se k již uvedeným odpovědím. Není příliš lidské po svém hospitalizovaném otci to výživné žádat. Je vám 19 let, někteří v tomto věku již nestudují, ale vydělávají si na živobytí svýma vlastníma rukama.
eulalie, pravda je, že někteří lidé v tomto věku již nestudují. moje dcera ovšem v 19 letech bude v maturitním ročníku (eh, doufám) a to šla do školy bez odkladu... kdyby měla v první třídě odkald, byla by tou dobou teprve ve třeťáku. já osobně na střední škole na PRAVIDELNÉ brigády, které by mne ŽIVILY čas neměla. školu jsme měli dopoledne, měli jsme ji i odpoledne (rozvrh byl docela roztahaný s mezerami na přesuny mezi učebnami v různých budovách a praktických pracovištích), na brigádu jsem chodila o víkendech, ale ty tedy extra placené nebyly, bylo to spíš kapesné. jejich smyslem totiž nebylo vydělat si na živobytí, ale dohnat to, k čemu jsme se ve školní praxi nedostali, nicméně co jsem k maturitě i do budoucí praxe umět potřebovala.
pokud hospitalizovaný otec má nárok na nemocenskou, tak nevidím nic nelidského na tom, aby z nemocenské plnil svou vyživovací povinnost. konečně, od toho se nemocenská vyplácí, aby pokryla potřeby pojištěnce i v době, kdy na ně z důvodu nemoci nemůže vydělávat. když já budu nemocná, tak vy mi taky mé děti živit nebudete, bude to stále na mně.
Nemocenská není nikdy ve výši dosavadního platu, to za prvé. Za druhé, i nemocný a hospitalizovaný člověk musí platit nájem, různé pravidelné platby apod., jelikož doposavad někde bydlel, že. Za třetí - je nutno posléze zaplatit regulační poplatek nemocnici... Prostě s pobytem v nemocnici je spojeno snížení životní úrovně nemocného, které si zřejmě sám nezpůsobil. Už jste někdy marodila, lesi2311? Stačí, aby člověk byl nemocný 14 dní a už je to na výplatě poznat. Ano, máte pravdu, když budete nemocná, já vám určitě vaše děti živit nebudu. Pokud vím, tazatelce tu bylo poraděno, je třeba tuto její věc řešit soudně. Jenže mince má druhou stranu, soud může na žádost otce snížit výši výživného. A z popisu tazatelky jasně vyznívá, že je studentkou vysoké školy... nikoliv střední. A předpokládám, že má ještě i dalšího rodiče - např. matku.
eulalie, no tak sama vidíte, že nemocenská neznamená, že nemocný člověk má právo zastavit všechny platby, ptž by snad bylo nemorální, aby něco platil, když je tedy nemocný.
doplněno 26.01.11 11:57:jinak tu vysokou školu jsem přehlídla, vzala jsem na vědomí jenom těch 19 let. VŠ jsem nikdy nestudovala, takže netuším, jak to na ní je s učivem a možností brigád. ale jako sestra vím, že třeba o prázdninách k nám na oddělení chodí medici na praxi (zadarmo), ptž si ji v průběhu školního roku nestihnou odsloužit a moje bývalá kolegyně ze střední - porodní asistentka - taky chodila na praxi i v době svého volna (zadarmo), ptž jinak by taky nestihla splnit potřebné množství výkonů, které by potřebovala k ukončení studia (ono byla závislá na tom, kolik dětí se za její směnu narodí a jestli bude k jejich porodu připuštěná, aby si je mohla zahrnout do praxe).
Tých blbých kecov čo sa tu vedie miesto toho, aby ste dali relevantnú odpoveď, teda až na výnimku @lesi
Nikto z vás tu nevie, aká je skutočná situácia. Iste, dcéra môže byť flákačka, ktorá chce vyciciavať chudáka chorého otecka, ako tu dosť ľudí naznačuje, ale tiež to tak byť nemusí.
...a k veci. Podať návrh na súd výkon rozhodnutia.
Tak nevím, ale píše, že otec "z důvodu hospotalizace" již několik měsíců neplatí. Nepřijde mi tedy jako neplatič, když do té doby platil, což vyznělo zcela jasně z otázky. Ta morální hodnota mi u slečny chybí. Proč jako jednu ledvinu jen? Vemou dvě a bude dědictví. Howgh!
Víte, slečno mi1ko, zatím vám zde odpovídali samí staříci, kteří nejsou seznámeni s tím, jak to v těchto časech na vysokých školách chodí. My dvě to víme. Takže pokud ještě nemáte víkendovou brigádu, zkuste si nějakou najít s tím, že každá stovka dobrá. Předpokládám, že jako prvačka na vysoké (prezenční studium) máte hrozný rozvleklý rozvrh, takže není možné najít si práci na zkrácený úvazek. Takže se zařiďte dle rady mladého muže nade mnou (jediná rada v nesmyslných odpovědích). Ostatních si nevšímejte - jsou to pokrytci.
Chlupatépendolino, prosím nesuďte nás starší podle sebe. Tazatelko, z Vašeho dotazu nečiší žádné zoufalství z toho, že nemáte co jíst, nebo co na sebe. Taky si myslím, že to není jen z Vaší hlavy. Můžete také studium přerušit a začít vydělávat, nebo studovat při zaměstnání, studují tak i maminky s dětmi. Pokud dáte nemocného, hospitalizováného otce k soudu, tak se Vám totéž může přihodit, abyste pocítila jednou od svých dětí, až budete ležet v nemocnici, a budete mít nějaký ten křížek na krku, jaké to je. Nicméně Vám přeji, abyste nedošla k rozhodnutí, dát otce k soudu, abyste v klidu a s trochou skromnosti tuto situaci vydržela a úspěšně dostudovala. Víte, byla jsem v děcáku a o své vzdělání jsem se musela přičinit s bratrem sama. Bratr má i tu vysokou, já vyšší odbornou a střední. A přesto jsem svého otce doopatrovala, když zůstal starý a sám. Mějte se. - stařenka v důchodu
Bodíkem jsem odsouhlasila ve všech směrech Váš názor. Podle chlupatehopendolina patřím taky k těm pokrytcům, kteří nemají dost pochopení k mladým lidem a neschvalují jejich práva za každou cenu. Možná by měl tatínek ještě uzavřít vysokou životní pojistku. Pak by možná stačilo jen zavřít ventily a bylo by vystaráno.Většina škol se dá studovat i dálkově při zaměstnání, ale pak není zas tolik času na zábavu.
Docela by mne zajímalo jaký má ta chudinka mobil. Určitě nějaký dotykáč. Mně doteď stačí černobílý Siemens který umí to hlavní a to telefonovat. Kolik asi potřebuje měsíčně na kredit. Já se zatím vejdu na 200Kč/rok. Jaký má notebook. I na 286 chodí Word a Excel. Rozhodně na něm nepotřebuje hrát hry a sledovat DVD.
Pokud má něco jiného tak to chudinka není.
Taky jsme studovali vysokou jenže jsme dokázali ocenit možnosti rodičů. A kdyby táta nedal, protože nemohl, tak bych se sám před sebou musel pozvracet, kdyby mne jen napadlo ho honit po soudech.
Jenže Vy asi ti mlaďáci máte pevné žaludky.
To stojí za bod, vystihl jste to perfektně, dnešní školáci na základce potřebují jako dárek nejnovější mobil aby byli in, notebook určitě taky, protože kamarádka ho má též, na kreditu ani tak nezáleží, důležité je jít s dobou a v 18ti se takovému dítěti nezavděčíte ničím jiným než pořádným sporťákem, aby měl jak jezdit do školy.
Částečně je mi dnešních mladých líto, až tvrdě narazí na realitu dnešních dní a budou na vše sami, myslím, že to vzdají bez boje.Fakt mi nejde do hlavy, jak se někdo může zajímat jen o to, jak vytáhnout z nemocného otce bez možnosti se bránit další a další prachy - lidi styďte se!
Když už se tady rozčilujete, co všechno potřebují dnešní školáci, možná by bylo dobré uvědomit si, kdo je vychovává. Za to, jací jsou dnešní mladí "zkažení" můžou do velké míry právě ti, kteří dnes na nich nadávají a přitom nezvládli jejich výchovu.
Něco na tom je. Ale jen částečně. Totiž Ti co by je měli vychovávat musejí většinou makat až se z nich kouří a pak je vychovává televize Nova, Facebook a ostatní zvěrstva.
Hezká ukázka "starých,znalých" kteří cítí spíše s nemocným který by měl být brzy vydírán o korunky až na kost...
A také ukázká mladých, soucítících s študákem, kterej to v dnešní době nemá zrovna snadné..
Osobně se příkláním k mladým a to hlavně z důvodu že přerušit vš není jen tak, nakonec pokud je študák na dně a chce řekněme vyběhat papíry na nějaké to ukončení stejně potřebuje další finance na šaškování kolem protože to není na jeden šup jako kdysi..
A kradám o práci, už zde poněkolikeré píši o vš vzdělaných kteří sedí na pracáku protože jim bez praxe nedá fleka vůbec nikdo, a sehnat si i tu brikádu v menším městě bez známostí je docela fuška, pomalu je výhodnější vš dělat co nejrychleji...
Spíše je otázka v jakém stavu je nemocný, zda by s "přepisem" souhlasil anebo by se jednalo bez něj...
Na to kolik je zde obvinění a soudů je v dotazu myslím málo informací..i když..
A dotyčné poradím Livechat, je to rychlé, snadné, stačí na to 18 let a celej se tam človíček ukazovat nemusí..nebude ani první ani poslední študák, v anglii je to velmi časté a dobře placené zaměstnání..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.