Nejste přihlášen/a.
Zdravim, jsem dočasně neschopný a 21.1. u mě byla kontrola z práce, bydlím v 12.patře (uvedeno i na neschopence) vchodové dveře do paneláku jsou samozdřejmě zavřené a je na nich koule, kontrola zazvonila dole to ja nepoznám šel jsem ke dveřím otevřu dveře nikdo běžim na balkon mezitím zvoní podruhé tam nikdo ( nemam balkon ani okno ve směru k vchodovym dveřím ) tak ze strachu s kontroly se rychle obleknu (zvoní potřetí) a jedu dolu přijdu dolu tam nikdo vše se odehralo cca 5 minut... vytahem s 12. patra to netrvá zrovna chvilku... dnes nemilé překvapení přišel mi doporučený dopis a v něm že jsem nebyl zastižen doma a napsáno OPAKOVANĚ ZVONĚNO, UZAMČEN VCHOD DO DOMU. A co teď? Byl jsem celou marodní doma a oni semnou takhle vyjebou. Jak se bránit? Zítra jedu do práce jim to teda vysvětlit marodní mam ukončenou dnes 25.1.Děkuji za rady
crapper, ve věžáku musíte mít domácí telefon. Pokud Vám nefunguje, je to čistě Váš problém. Pro kontrolu musíte být vždy dostupný a je to na Vás, jak si to zařídíte. Třeba se Vám podaří to vysvětlit, ale je to málo pravděpodobné.Karina
Jako ten telefon u zvonku jo? Jo tak ten vážně nefunguje od doby co tu bydlim (12let) a nemyslim že je to povinnost
no, v tomhle Vašem případě by se Vám funkčnost ale hodila že?
... Pokud by nemocný zaměstnanec nebyl zastižen v místě pobytu, vyhotoví kontrolní pracovník oznámení, které lze vhodit do poštovní schránky. V oznámení zaměstnance písemně upozorní, že nebyl při kontrole zastižen. Ten může pochopitelně tvrdit, že doma byl, ale neslyšel zvonění nebo spal. Z toho důvodu je vhodné kontrolu zopakovat. Porušením povinností léčebného režimu je však již první nezastižení v určeném místě pobytu...
Lze znamená, že mohou a nemusí a někdy i nelze, když je dům zamčený. Pak napíši doporučený dopis, jako se to stalo Vám...
Je vhodné znamená, že nemusí kontrolu opakovat.
Ale uvidíte zítra, pokud nejste chronický zneužívač ND, tak jim to třeba nějak vysvětlíte.Karina
Jo hodila jenže stim nic neudělam, sem rád že aspoň zvonky dole fungujou potom co byli vypáleny. Kontaktoval jsem známou co provádí kontroly na OSSZ a říkala že oni MAJÍ povinnost dojít až k bytovym dveřím i přesto že jsou zamčený vchodové musí prostě čekat až je tam někdo pustí, takže nevidim důvod proč by ji neměl mít zaměstnavatel, když chce provádět kontroly tak ať je provádí poctivě. Ve schránce jsem nic neměl (asi proto že jsou za vchodovýma dveřma ). No uvidim zítra co na mě budou zkoušet...
Ptáte se zbytečně "vtipně". Samozřejmě to žádný zákon nepřikazuje. Nemáte-li ale tak zařízen přístup a třeba zvonek do bytu, aby Vás bylo možno zkontrolovat, jak dodržujete léčebný režim, nedivte se, když přijdete o nemocenské dávky. Žádný zákon taky neumožní vyplatit státní peníze člověku, který v době nemoci není doma, ačkoliv do práce není schopen dojít. (Teď se nechci dohadovat o výjimkách, jako je neodkladná návštěva lékaře atd.)
Zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. praví toto:
§ 64(1) Pojištěnec, který je dočasně práce neschopný, je povinen
a) dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce,
b) umožnit příslušnému orgánu nemocenského pojištění a v rozsahu uvedeném v § 65 odst. 2 písm. c) též zaměstnavateli kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce; při této kontrole je dočasně práce neschopný pojištěnec povinen prokázat svou totožnost a předložit rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti,
a další, o čemž teď není řeč.
Takže pokud necháte kontrolora stát přede dveřmi, aniž by měl možnost se na Vás dozvonit, neumožnil jste kontrolu dodržování atd.atd., bez toho, že by Vám nějaký zákon musel přikázat takovou věc jako je klepátko, zvonek, domácí telfon...
Proč vám ti blbové mobilem nezavolali, že stojí pod okny? Řekněte jim přesně to stejné, co jste tady napsal a v žádném případě se jim nedejte. Sice proti debilitě se těžce bojuje, ale tady určitě zvítězíte. Držím palce.
A ještě něco nejsem marodní typ když mám dnes mít noční od 22hod a neschopnej jsem práce do 25. mám jít tedy do práce až zítra?
No v podstatě byste měl nastoupit o půlnoci z 25. na 26.1. Protože je asi blbé nastoupit 2 hodiny po začátku směny, běžte normálně na těch 22:00 hod. 25.1. Na ukončení neschopenky Váš zaměstnavatel vyznačí, že poslední den pracovní neschopnosti jste odpracoval 2 hodiny.
Myslím, že to v práci vysvětlíte. Zkuste jim v klidu říct to, co jste napsal tady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.