Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Placení zdravotního pojištění při studiu

Od: mellissanda odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

Přítel se přihlásil na pomaturitní kurz anglického jazyka. Ovšem po půl roce výuky mi sdělil, že úroveň výuky je naprosto neodpovídající. Nyní se chce tedy z kurzu odhlásit (škola , která mám ten dojem není ani na seznamu uznaných školských zařízení mšmt) , jenže paní ředitelka mu vyhrožuje, že si bude muset za těch půl roku, co navštěvoval kurz, zaplatit zpětně zdravotní a sociální pojištění. (Sociální pojištění se neplatí, pokud je někdo student, nemýlím-li se.) Potřebovali bychom tedy radu, zda-li je vůbec možné po někom chtít, aby si zpětně doplatil pojištění.

Děkuji za odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

1x

mellissanda, tady je článek sice z r. 2009, ale myslím, že se nic zásadního nezměnilo. Osobně se domnívám, že by zdravotní pojištění doplácet za měsíce studia neměl. Fakt ale je , že možná něco podepsal při nástupu do školy , pokud škola nemá akreditaci MŠ. Pokud by ho tedy škola platila za něj , tak by ho zpětně na něm také vymáhala. Ať se raději rovnou také na zdravotní pojišťovně zeptá, zda vůbec paní ředitelka to zdr.poj. platila.

mesec.cz/... Karina

zima*
hodnocení

0x

Pojištění hradí za studenta stát. Platí to i pro studenty, kteří studují jednoleté pomaturní studium na jazykových školách. Povinnost platit pojištění má stát až od ukončení studia. Pokud to chápu dobře, váš přítel navštěvoval pouze nějaké kurzy a v tomto případě by si měl platit pojištění sám, nebo by měl být nahlášen na ÚP, který by za něj pojištění platil. Ale nevím, proč by mu ředitelka říkala, že si bude muset doplácet pojištění, když by byl jen v kurzu. Neměl by status studenta, nebo-li nezaopatřeného dítěte a tím pádem by si měl platit pojištění, i když by na jazykový kurz chodil.

mellissanda
hodnocení

Je to právě to jednoleté pomaturitní studium. Platí se celkem dost vysoké školné a paní ředitelka dělá, co může, aby nepřišla o peníze. Jde mi tedy právě o to, zda-li člověk u nich ukončí studium, musí tedy doplatit zdravotní pojištění za uplynulý půl rok, jestliže měl přítel normálně statut studenta a pojištění platil stát. Paní ředitelka vyhrožuje, že si to přítel bude muset doplatit i když byl normálně řádným studentem. Přijde mi to postavené na hlavu. Když tedy za něj platil pojištění stát a teď by to měl zpětně doplácet.

zima*
hodnocení

0x

Podle mě by nic doplácet neměl. Začne platit až dnem ukončení studia. Jestli se mýlim, snad mé tvrzení někdo vyvrátí.

hodnocení

0x

Doporučila bych zavolat si na zdravotní pojišťovnu, přesně popsat okolnosti (druh školy, způsob studia atd.) a měli by Vám to říci tak, jak to je.

Sociální pojištění se nedoplácí, není povinné. Studium od 1.1.2010 není pojištěnou dobou, to znamená, že za studenty neplatí sociální pojištění stát. Tuto dobu je možné si dobrovolně pojistit (zajít si na důchodové odd. OSSZ v místě trvalého bydliště a přihlásit se k dobrovolnému pojištění).

doplněno 25.01.11 22:18:

Karina mi svým odkazem připomněla, jak to je přesněji se sociálním pojištěním: to se dělí na nemocenské a důchodové. Nemocensky přestali být studenti pojištěni od 1.1.2009, a o rok později přestalo být studium pojištěnou dobou i pro nárok na důchod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]