Nejste přihlášen/a.
Už nějakou dobu mě to štve. Rád bych našel něco, co by mě bavilo, nějaký smysl života a později bych se třeba i rád živil tím co mě baví. Bohužel jako kdybych vůbec nevěděl co mě baví. Dokonce ani to co dělám nevím proč to dělám a jestli mě to vůbec baví. Jak to najít?
Jo to je problém, takových lidí je... umřou a mohli vykonat třeba něco velikého, jen kdyby našli tu správnou cestu, třeba je i někdo popostrčil. V první řadě je to problém rodičů, kteří děcka k ničemu nevedou (zvl. dnes, kdy jsou nechány na volno).
Když si všímáte lidí, tak většinou už se něčemu věnují od malička. První zlom nastává po ukončení ZŠ, co dál? Má třeba nějaký zájem a věnovat se tomu i pracovně ale jaksi skrz známky jde na to, co zbylo.
Podívejte se na své rodiče, rodinu, známé. Jací jsou, co dosáhli.
V každém případě si najít tu svoji "parketu" zkoušet spoustu činností a nečemu se pak plně věnovat. Takže jako první je tu CO, pak cíl, jak se k němu dostat. Podívat se na sportovce, úspěšné lidi, i politiky, to musí být v člověku, hnací motor. Mohou jím být i peníze, mít se dobře, uspokojovat své potřeby.
Stýkat se s lidmi, co něco dosáhli, soukmenovci co něco chtějí dosáhnout (vyhýbat se těm, co jen nadávají a nikdy nic nedokázali). Málokdo se narodí spokojený, bohatý. Jak to, že toho dosáhli?
Když to mohli oni, proč nemohu JÁ? Není to v okolí, je to v konkrétním člověku. Dnes člověk může cokoliv. Jen c h t í t!
Pamatujte: chtít - moci - umět.
.
Rozhodně souhlasím s tím, že člověk dokáže vše, jen stačí chtít. Nemyslím si ale, že Vás k tomu musí přivést rodiče, abyste věděli, že vás to baví. Nemusí to být ani práce, co vás naplní (ikdyž by měla), může to být koníček, kterému se budete věnovat ve volném čase a později si třeba najdete cestu jak s ním i pracovat. Být vámi hodně bych se rozhlížela, určitě tušíte jakým směrem se vydat, pokud nesnášíte sport, nebudete se rozhlížet po sportu. Vybrala bych nejdříve směr a pak se rozhlížela po tom co je možné. Možná hledáte nějakou velkou věc, která bude dávat smysl, ale stačí si svůj smysl najít v maličkostech! V obyčejných věcech! Třeba něco sbírat, nebo číst knihy, mít nějaké zvíře, nebo se o někoho starat. V průběhu života se to ale taky mění! Před pár lety jsem si myslela, že bych nikdy nemohla pomáhat lidem a nyní studuji speciální výtvarnou výchovu (pro postižené, sociálně slabé...) a hrozně mě to naplňuje! Dělejte něco u čeho si odpočinete, co vás potěší třeba díky svému výsledku. Dělejte něco s přáteli, nesoustřeďte se jenom na sebe. Krásná může být i vycházka v přírodě. A ze všeho se může stát smysl života. Stačí mít oči otevřené a nesnažit se tojít teď a tady ta každou cenu. (Můj dědeček dostal k 65. narozenínám kolo a od t= doby ujede každý rok 2000!) Je lepší to najít "pozdě" než nikdy! Na tohle nikdy není pozdě. Držím palce!
Především je důležitá vlastní nezávislost v myšlení. Dále odvaha se do něčeho pustit a pak také vytrvalost. Člověk si to musí srovnat v hlavě sám. Dokonce bych doporučovala o tom s nikým nemluvit dokud se do něčeho nepustíte sám za sebe. Pak poznáte, že Vás baví něco co dobře umíte a že Vás to bude bavit tím víc, čím se v té činosti budete zdokonalovat. Finanční nezávislost je také k "nezaplacení". Takže držím palce a nebojte se riskovat.
Děkuji všem za odpovědi.
Snažím se něco zkoušet dělat, abych tedy zjistil co mě baví a na co mám talent. Rád bych dělal nějakou kreativní činnost, kde můžu něco tvořit, než dělat pořád to stejné, někde něco opravovat atd.
Bohužel cítím v hlavě nehorázný zmatek, ve kterém se nemůžu vyznat.
Momentálně jsem se začal věnovat grafice a webdesignu. Jako kdybych ale ani nedokázal vědět, jestli mě to baví nebo proč to dělám. Je totiž problém, že pokud člověk s něčím začíná, tak mu to ani hned ze začátku nejde, což mu trochu zhoršuje "chuť". Takže nevím jestli mě to baví, nebaví, jestli to třeba nedělám jen proto, že se tím dá dobře na volné noze (což by se mi i líbilo) živit (což není asi dobrý důvod) a jestli na to vůbec mám.
Mám trochu (spíše hodně) také problém se sebevědomím, takže nad vším pochybuji, jestli na to mám, jestli vůbec mám ten talent, nebo spíše ne protože na to zrovna já talent nemám atd. Což mi celkem zhoršuje celou situaci.
Poslední dobou přemýšlím také zkusit tvořit hudbu. Mám hodně rád hudbu, poslouchám skoro neustále a nemůžu bez toho žít, tak třeba by mě bavilo ji i tvořit. (i když tím se člověk moc neuživí, pokud není extrémě dobrej...)
Ale zase. Třeba na to vůbec nemám a nemám ani ten talent a sluch. Taky pak ale nevím proč to dělám, jestli proto že mě to baví, což je podstatné. Nechci dělat něco jen pro ty peníze nebo slávu, jelikož pak ty výsledky taky nebudou nic moc a moc mě to bavit nebude.
Ale plánuji koupi nějakých levných kláves a aspoň to zkusit.
-
Poslední dobou se tím zabývám skoro celé dny. Mám celkem strach. Bojím se, že ať dělám co dělám, stejně se mi to nepodaří najít a stejně skončím tam kde nechci. Budu chodit do práce která mě nebude bavit, dělat něco jen proto, že musím a skončím jako většina, která jen s donucením dělá co ji nebaví a zabíjet tak zbytečně čas a krátit si už tak dost krátký život, protože budu celé dny dělat jen něco co musím a co mě nebaví.
Takže mám celkem strach, že stejně skončím tam kde nechci...
Ahoj, musím říct, že tohle je síla. Několikrát jsem se musel přesvědčit, že jsem to nepsal někdy v minulosti já. Kdyby se to nějak k tobě dostalo, byl bych opravdu velmi rád, kdyby si napsal, jak si to nakonec vyřešil. Sám mám úplně stejný problém a nevím, jak z něho ven. Zkouším, co se dá.. Též jsem přemýšlel, že bych začal dělat hudbu, pořídil si klávesy, zabýval se webdesignem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.