Nejste přihlášen/a.
Podnájemce chce mít v mém bytě trvalý pobyt, co z toho může vzejít za problém kromě exekuce a výměny klíčů.
skutkově či právně?
nic se nestane, exekuce nepůjde na Váš byt, jen na jeho zařízení. Exekuce nesouvisí s trvalým pobytem. Tak jak mu dovolíte tak i zrušíte trvalý pobyt.
Výměna klíčů taky nesouvisí s trvalým pobytem.
doplněno 24.01.11 20:52:lesní jahodo, (dříve jen jahoda?)
nemůžu předvídat všechny okolnosti, které by mohli nastat v pozdější době...
ale nedovedu si představit, když žiju v podnájmu a majitelky mi nedovolí zde trvalé bydliště...
Takže nic z trválého bydliště nehrozí.
Většina lidí v nájmu má i zde trvalý pobyt!
Zdá se mi, že si pletete pojmy. Je rozdíl mezi pronájmem a podnájmem. Pronájem je právní vztah mezi majitelem a nájemcem. Kdežto podnájem je právní vztah mezi nájemcem a podnájemcem. Oba dva vztahy nejsou rovnocenné, co do práv obou smluvních stran.
Píšete podnájemce. Vy jste nájemce?
doplněno 24.01.11 20:25:Zase kecám a pletu si pojmy a dojmy. Tedy Nájem=pronajímatel vs nájemník. uzavírají nájemní smlouvu, podnájem=nájemník vs podnájemce uzavírají podnájemní smlouvu.
doplněno 24.01.11 21:08:Jestliže jako majitelka nemovitosti, a tou je i byt, dáte souhlas s trvalým pobytem, nezakládá to žádný nárok na právo bydlet či jinak využivat Vaši nemovitost. Jde jen a pouze o evidenč ní záležitost. Souhlas se dokládá podpisem na evidenčním lístku nebo platnou nájemní smlouvou.
Podnájem bytu upravuje ustanovení § 719 občanského zákoníku (zákon č. 40/1964 Sb.). Jak z něj vyplývá, nájemce může pronajatý byt (nebo případně jen jeho část) přenechat jiné osobě do podnájmu ("podnajmout") jen s písemným souhlasem pronajímatele.
Podnájem můžete poskytnou pouze se souhlasem majitele bytu. Jinak je smlouva o podnájmu neplatná. Upřesněte, zda byt vlastníte a nebo jste pouze nájemce bytu. Jak již uvedli kolegové, je podstatný rozdíl mezi nájemní a podnájemní smlouvou.
Napsala jsem " v mém bytě" tzn. že byt je v mém soukr. vlastnictví +člověk, kterému byt pronajímám.
Já vím milane , že trvalý pobyt nesouvisí s klíčema až na to, že když ukážeš zámečníkovi papír s trvalým pobytem,
tak bez problémů klíče vymění, ale o to mi nejde, ptám se jestli s tím může vzniknout ještě jiný problém. Nebo ne?
Trvalý pobyt lze získat na základě nájemní smlouvy. Ale trvalý pobyt nezakládá žádná práva vlastnická a nebo jiná - je to pouze evidenční údaj. V případě ukončení nájemní smlouvy můžete mít administrativní problémy se zrušením trvalého pobytu, pokud se bývalý nájemník sám nepřehlásí. Ale to není neřešitelný problém, jenom trochu běhání na úřad. Problémy mohou být kromě exekucí různé - tak už to u tohoto podnikání je. Je třeba si nájemníky vybírat, protože hrozí neplacení nájemného i služeb. To může částečně vyřešit kauce. Je potřeba zvážit, zda ponechat energie na majiteli a nebo přehlásit na nájemníka - obojí má svá úskalí. Problémy lze minimalizovat kvalitní nájemní smlouvou. To považuji za podstatné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.