Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace - nové zboží nebo peníze

Od: trolej* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
koupil jsem si ve sportu kopačky značky addidas, po 3 měsících se roztrhly obě dvě po stranách vedle malíčku. Prodejna vyřídila reklamaci a nyní mi nabízí nové zboží. Já bych chtěl od smlouvy odstoupit a vrátit peníze. Musím si brát jako náhradu nové kopačky?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hawatt*
hodnocení

2x

tuto situaci upravuje § 622 odst.1 zák.č.40/1964 Sb., občanský zákoník a to tak, že:

Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.

odstoupit od smlouvy znamená, Vy vrátíte kopačky, oni Vám peníze. Jak vyplývá z výše uvedeného, odstoupit od smlouvy lze až když není jiný postup možný.

yaho

Omlovám se, ale ráda bych se zeptala jak postupovat v danné situaci . Kolem vánoc jsme zakoupili anténu v prodejně Elektrowordu. Anténa se měla být použita k tv tuneru. Bohužel se nám nehodí, nefunguje pro naši lokalitu. Po vánocích nás skolila nemoc. Dnes se chystám anténu vrátit - nebyla používaná. Je možno požadovat vrácení peněz? Za jakých podmínek. Nebo lze zboží pouze směnit za jiné? Díky moc

jantar1*
Je mi líto, ale nárok nemáte. To, že prodejci mění zboží, kterému nic není a vlastně jste si ho koupil špatně je pouze jejich dobrá vůle. Zákonnou povinnost k tomu nemají. Jedinou cestou je, že čirou náhodou zboží někdo poškodí a pak byste jej šli reklamovat... ale to by musela být opravdu velká náhoda...;) Ale mě se občas stávají...
jantar1*
Slepletl sis odstavec, tuto situaci upravuje odstavec druhý(2) Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.Volba je tedy na Vás. Máte právo na výměnu nebo od smlouvy odstoupit.
yaho
Díky moc. Předpokládám, že jedná o odstoupení od smlouvy § 16. Ještě jednou díky
jantar1*
No nemáte vůbec za co, ta odpověď stejně nebyla pro vás *smich* Byla určena pro nick"trolej". Pro vás je odpověď o trošku výš, asi jste ji přehlédla. Ten paragraf má být co? ;)
hawatt*
pravda. tady to bude asi vada matroše, čili vada neodstranitelná... zřejmě to bylo způsobeno časem odpovědi... Pravdu má jantar...
jantar1*
To se občas stává, kolem půlnoci je lepší na nic neodpovídat... a to nemluvím o třetí hodině ráno

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]