Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta od ÚP za nenahlášení DPP

Od: balkon odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

můj dotaz se týká úřadu práce. Jsem registrovaný na úp, ale nepobírám žádnou podporu. Hrozí mi nějaká pokuta, když jsem nenáhlásil brigádu (dohoda o provedení práce)? Se zaměstnavatelem mám podepsanou smlouvu a odvádí za mě pojištění. Může na to úp nějak přijít? Např. od pojišťovny?

Díky za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Také zdravím. Jen poopravím Martinu - sankčně vyřazen od ÚP byste byl na 6 měsíců, ne na tři. Do evidence byste se tedy mohl opět přihlásit po půl roce. Pokud za Vás odvádí zaměstnavatel pojištění a zároveň zdrav. pojištění za Vás hradí i ÚP myslím si, že se na to přijde. V každém případě víte, že je to špatně a co je Vaše povinnost jako uchazeče o zaměstnání, takže...Ale myslím, že pokutu platit nebudete.

doplněno 13.12.12 18:20:

Odhlašte se z evidence ÚP a nečekejte, až Vás vyřadí. Pak se můžete do evidence vrátit kdykoliv.

doplněno 13.12.12 20:39:

O třech měsících se zde nic nepíše a ani jsem se s tím nikdy nesetkala.:

portal.mpsv.cz/...

martinaa*
hodnocení

0x

Podle zákona máte povinnost brigádu nahlásit, ale teoreticky řečeno, dokud na to nikdo nepřijde, nestane se Vám nic. Kontroly však chodí čím dál častěji, stejně jako je pořád dost práskačů. Buď budete mít štěstí, nebo ne...

Pokud se na to přijde, trestně Vás vyřadí z UP na tři měsíce, po tu dobu nesmíte na UP a sám si platíte pojištění. Pokud se do evidence vrátíte, ale už si Vás pohlídají. A Váš zaměstnavatel dostane pokutu.

doplněno 13.12.12 20:11:

Kapka - je to na tři měsíce (info od mamky, co na UP pracuje). 6 měsíců je za maření součinnosti (nepřijití na schůzku).;)

doplněno 13.12.12 20:49:

Ano, to jsou staré zákony z února, jak je psáno dole. Teď už je to jinak, na UP se to mění každou chvíli. Těch 6 měsíců je nejdelší doba vyřazení, která se může různě upravovat, pak se jede podle paragrafů, které v běžném poučení nenajdete.

iz*
hodnocení

0x

Od kdy pracujete na základě DPP?

Nemohl byste ji ještě oznámit jako nástup do zaměstnání? Podle výše odměny nejde o nekolidující zaměstnání, takže by nebylo nutné je hlásit nejpozději v den nástupu, nýbrž do 8 kalendářních dnů.

I já dodporučuji "dobrovolně" (ÚP by se o DPP dozvěděl) se z evidence odhlásit a po skončení DPP (můžete odpracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele) se můžete znovu zaregistrovat.

Pokuta Vám nehrozí, ale po sankčním vyřazení z evidence byste si musel sám hradit zdravotní pojištění (buď po dobu 6 měsíců nebo do doby, než najdete nové zaměstnání).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]