Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začít hrát na klávesy?

Od: aw odpovědí: 26 změna:

Zdravím, chtěl bych se naučit hrát na klavír/klávesy...

Jak začít? Začít jako samouk? Co si pořídit? Není už tak ve dvaceti pozdě? Můžu nějak poznat jestli mám vůbec talent nebo hudební sluch?

Díky.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nikdy není pozdě. Pokud se chceš učit a myslíš to vážně, přihlaš se do nějaké hudební školy ve tvém okolí.

Pokud chceš být samouk, zkus internetovou školu. Zde je několil nabídek:

klavesybeznot.ic.cz/...

keyboard.wz.cz/...

hobby.idnes.cz/...

aw
hodnocení

Ty videa a návody nejsou špatné, možná bych začal raději začal jako samouk. Ale jaké klávesy koupit? Nejraději bych volil do začátku něco nejlevnějšího, ale nevyznám se v tom.

Rád bych to časem nějak přes MIDI propojil s pc, abych mohl pak něco poupravovat, doplňovat a lépe si s tím hrát. Ale na to je třeba kvalitní zvukovka atd... to až tak později.

S čím začít...

mil®

Otázka je, kolik do toho chceš vrazit. Taky je dobrý obhlídnout bazary a vzít sebou nějakýho kamaráda, kterej tomu alespoň trochu rozumí, abys nekoupil nefunkční krabici. Nebo od někoho půjčit nebo kněkomu zajít a vyzkoušet si co a jak. Osobně jsem pro stroj, který má klávesi velký jak na pianu. Přeju hodně štěstí v muzicírování. *palec*

doplněno 22.01.11 10:24:

Klávesy*zed*

Dobré stroje dělá například Casio a Yamaha:

casio.com/...

usa.yamaha.com/...

I pro "domácí "hraní si kup klávesy, které mají alespoň 4 oktávy. Více je vždy lépe.

martinaa*

Jako zacatecnikovi Vam staci klavesy Casia, ale pokud planujete vydrzet a casem to nejak rozsirit, tak doporucuji Yamahy. Jsou kvalitni za rozumnou cenu.:)

treba na www.hudebnibazar.cz

ladinpraha*
hodnocení

1x

Jestli máš talent a hudební sluch, to musíš vědět sám. Jde taky o to, jestli znáš noty a poznáš ve skladbě, když zazní falešný tón. Je na to potřeba spousta času a trpělivosti. A hlavně motivace. Pokud si budeš hrát jenom sám pro sebe, tak tě to brzo přestane bavit. Zkoušel jsem to kdysi sám a v okolí mám takových lidí několik a vždycky to skončilo tak, že jim klávesy leží doma a jednou za rok si na ně zahrají pár jednoduchých písniček a dál se nikdo nedostal. Nechci tě odrazovat, ale to je prostě moje zkušenost, že by to chtělo opravdu silnou motivaci. Pro začátek bych volil jakékoli klávesy, které jdou připojit k PC. A jak napsal Mil, co největší.

patrick51*
hodnocení

1x

Aloha, dobré by bylo si pořídit nějaký starší klávesy, tak jsem to udělal já s harmonikou. v 17 jsem se rozhodl že se začnu učit jako samouk, strejda mi půjčil jeho starou harmoniku, na kterou už 10 let nikod nehrál tak jsem začal uplně sám. Něco mně naučit kamarád co hraje, něco z internetu.

Teď je mi 18 a už hraju na oslavách a v hospodě. a řekl bych že na arodeon je to těžší, protože tam mám ještě basy atd.

takže sežeň nějaký starší klávesy a do toho :) držím palce a jsem rád že se tu ještě najdou mladý muzikanti

lidus*
hodnocení

1x

Klávesy zvolte Casio a pozor na rozsah (kolik má stupnic), mělo by mít jako pianino aby to k něčemu bylo a možnosti přednastavení doprovodů cca za 8000kč jsou už dobré. Pozdě učit se není a to jestli máte hudební sluch by jste už měl vědět. Umíte držet tón, vytleskat do rytmu, nestěhují se myši když začnete zpívat...?

hodnocení

1x

Zda mate hudebni sluch,to snad vite,ne?Nebo jestli nepoznate melodii a zpivate na vse stejnou.dulezity je i smysl pro rytmus a intonacni pamet.Nechte nekoho at vam zatleska nejaky rytmus za sebou a vy se snazte ho opakovat,jestli jste schopen si ho zapamatovat.Musite mit i velkou trpelivost,,naucit se hrat,nejde hned tak.Jako prvni,musite zvladnout prstoklad a naucit se koukatcist do not,aniz by jste se dival na prsty,dovoleno je jen mrknout pri vetsim prehmatu.Spojit v hrani obe ruce,tak ze kazda dela neco jineho,to take da prace.Vubec Vas nechci odrazovat,kdyz budete hodne chtit,tak i s prumernym nadanim se muzete naucit,hrat pro vlastni poteseni a dobry pocit si takto zarelaxovat.Virtuoz z Vas uz nebude,na to je dost pozde.Rozhodne se neucte sam,jelikoz jakmile se naucite spatne zaklady,tak vam je nikdo neodboura a budou vam prekazet.Spravne drzeni rukou...,ne,nebudu vypisovat ,co vsechno.Proste dobry zaklad je dulezity a ten Vas nauci pouze v hudebce.Doporucuji si tam zajit,nenechat se utahnout na varene ,nudli,oni taky nekteri ucitele reknou klidne ,ze mate talent,jen aby meli zaka.Dobry ucitel vam poradi,treba navrhne ze si ze zacatku pujcite nastroj domu,aby jste hned nekupoval a pak vam nelezel doma.Lehke to nebude,ale rozhodne lepsi,nez kdyby jste se ucil sam s velkou nejistotou drel a pak zjistil,ze vsechno je spatne.Ja jsem chodila do hudebky ve 40letech a trosku si zahraji,ale stejne me to svadi hrat bez not,coz neni dobre.vite ze hudebni sluch muze byt i urcitou nevyhodou?Docela jsem zavidela tem,kteri se to proste naucili podle not a hrali jak to ma byt.Noty kdyz nemeli,tak si tedy nevrzli,pokud neumeli na zpamet.No a ja jsem hrala podle not,za chvili me to stejne svedlo hrat jak to citim sama,pak byla nejaka necekana obmena a ja byla v koncich,protoze jsem davno nevedela,kde hraji.tak se mi podle tech not v dospelosti podarilo jen malinko,myslela jsem ze to zvladnu,kdyz mam zaklady v dectvi.hravala jsem na klavir jako dite a po 2 letech ucitel prisel nato,ze neumim vlastne ani jednu notu a presto hraji,vzdycky ale jen to,co mi nejdriv sam zahral.vite ani talent sam o sobe nestaci,je potreba vice veci.Zadny virtuoz nikdy nebudu,dnes uz nevadi.Preji hodne zdaru.

martinaa*

Bod pro Vas*palec* Prstoklad a drzeni rukou je naprosty zaklad. Nicmene - byla jsem jako zak ZS samouk, spatne jsem se naucila prstoklad (mam celkem kratke prsty, tak obcas jsem proste nedosahla:) ). Noty jsem nepotrebovala. Ani na SS, kde jsem z Hv maturovala, se jim to nepodarilo zmenit, at se snazili sebevic:) Noty jsem se naucila, ale spis podle sluchu, nez podle papiru, ale nejak se to zvladlo. Dnes mame jiz 5 let s kolegou hudebni duo, kde hraji na klavesy. Muj prstoklad mi vubec nevadi, stejne jako to, ze drtivou vetsinu repertoatu hraji zpameti, protoze tak rychle noty proste neprectu a prsty podle toho neposkladam:) Takze i tak se to porad da*zed**smich*

Tak to Vam fandim.Juglans

martinaa*
01.05.11 15:38

Dekuji;)

anonym*

Nj, hudební talnt, sluch a tyto věci jsou asi jedna věc. Já bych ale rád hrál a produkoval svoji hudbu, né jen hrál podle not. Jde mi především o to produkování hudby. Tam bude ale asi třeba především i navíc nějaká kreativita a tyto věci, ne?

ladajaskva*

Dobrý den. Bez odborné průpravy, pokud nejste génius, můžete tak skládat dřevo. S pozdravem Laďa

martinaa*

Hudebni sluch a tyto veci jsou jedna vec, bez ktere nemuzete produkovat zadnou hudbu, natoz pak vlastni:)

hop®
hodnocení

0x

Souhlasím s předchozími radami, doporučuji aspoň do začátku mít nějakého "školitele", který rozumně vysvětlí finty a základy teorie.

A VELMI DOPORUČUJI při nákupu nástroje zvolit "mensuru" klávesnice (tedy šířku kláves a tím i vzdálenost tónů v oktávě) shodnou s klasickým klavírem!

anonym*
hodnocení

0x

Uvažuji o koupi něčeho levného.

Co si myslíte o pořízení nějakých takových kláves do začátku?

muzikant.cz/...

muzikant.cz/...

Jde mi o tu cenu. Na nic lepšího, kvalitnějšího nemám (Potřebuji něco za tu cenu kolem 2000 - 2500Kč.). Toto ve spojení s nějakýma VSTi synťákama je asi podle mě (jako začátečníka), ta nejlevnější volba. Osobně bych sice rád něco s lepším (neumělým) zvukem, ale na to bohužel nemám. To snad až časem, až zjistím, že mě to baví a mám potřebný talent.

Díky.

martinaa*

Tak jsou to smejdy, ale pro zacatecnika-samouka to staci. Ten talent hodne souvisi s hudebnim sluchem, rytmem a citenim, stale jste neodpovedel, zda toto mate:)

anonym*

No to jestli toto mám asi těžko takto jen tak zjistím. Jak na to přijdu?

martinaa*

Uz Vam to zde psali:) Umite pri pisnich udrzet spravny rytmus a umite ho vytleskat? Pokud ano, zrejme hudebni sluch mate. Zpev neni tak dulezity, sice se rika, ze jde ruku v ruce s rytmem, ale tak uplne pravda to neni.

lidus*

Anonyme omlouvám se ale než toto tak raděj přišetřete. Nemůžete u někoho zkusit zda na to máte a pak teprve koupit aspoň standardně kvalitní nástroj? Zkuste třeba bazarový tam by jste se mohl k ceně do 5000 dostat. Za 2000 je to hračka pro děti.

tofi*
hodnocení

0x

Pozde neni ja zacala v 17 - virtuoz nejsem, ale rada si zahraji pro poteseni.

Rozhodne chodte na nejake hodiny klaviru - pokud se naucite spatne drzeni ruky ci prstoklad - tezko se to budete odnaucovat. Takze zaklady je potreba, aby vas naucil nekdo kdo to umi.

Ja jsme si zpocatku koupila Casio (no uz je to pres 15 let :) ) zpocatku mi stacilo, ale pak mi zacal vadit maly rozsah a take, ze klavesy nemaji dynamiku (ted uz to maji i ty levne klavesy) takze jsme si nakonec v bazaru koupila pianino a jsem moc spokojena. S elektrickymi klavesami si ted hraji deti - takze i tak nasly uplatneni :)

Takze jdete do specializovane prodejny . nechce si poradit nebo pokud is najdete ucitele na klavir zkuste ho pozadta at s vami do prodejny zajde a poradi vam co koupit.

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. Každý věk je vhodný. Není rozdílu jestli s něčím začnu jako děcko, nebo jako dospělý. Jedině, když už fyzicky, či motoricky nezvládnu činost, tak to nepůjde. A co se týká talentu a hudebního sluchu, tak jestli to ve 20 letech nevíte, tak jste musel přiletět z jiné galaxie, protože od nepaměti je ve škole hudební výchova a zpěv. A to se dokonce známkuje. Ale je jistá věc, že to sám nepoznáte. A kupříkladu na klavír nemusíte mít ani talent a hudební sluch už vůbec ne. To je perfektní souhra mechanicky dokonalého pohybu s matematickou přesností. A pro hraní pro potěchu své duše to stačí. Vyšší kategorie jsou jedinci, kteří mají jak talent, tak hudební sluch, jsou pilní a ve deseti letech tak dokonale ovládají hru na klávesy, umí do toho vločit to nepolapitelné, co se nedá zapsat do notového partu, že Vás rozpláčí. A začít ve dvaceti jako samouk je cesta těžká, zdlouhavá a nejistá. Najděte si učitele za peníze a vrhněte se na to. Pod vedením pedagoga, který Vám všechno polopatisticky vysvětlí a prakticky předvede, Vám to půjde 10 x rychleji, než doma u PC. A na hru nestačí pouze ovládat nástroj a noty, ale je důležitá i teoretická průprava z hudební nauky o harmonii . Je trpné, když se neví nic o stupnicích, základních akordech, jak se tvoří akordy, intervaly, atd... Ono všechno nejde hrát v C dur, kde nejsou ani křížky, natož béčka.. S pozdravem Laďa

hudba*
hodnocení

0x

To je názorů. :) Přijmu fakt,že slyšíte,tedy že máte hudební sluch.Pak tedy ,sám horko těžko se naučíte. Nezvládnete prstoklad,postavení ruky,uvolněné zápěstí atd.Naučíte se jen zlozvyky,které Vám znemožní zvládat určité způsoby hry na nástroj.Je téměř nemožné je odnaučit.Nezvládnete rozhodně levou ruku a hru oběma rukama najednou.Většina samouků hraje na klávesové nástroje příšerně.Nepoužívají palec(hrají na to jak na heligonku),prsteník a malík.Protože to neumí.Je to pak děs. *smich*Neumí dvojhmaty,atd.Prstoklad ve stupnicích jim nic neříká. Ono zvládat jakýkoliv nástroj tak ,aby se to dalo poslouchat není jen tak. To jen tak vypadá.Podle toho se také pozná bravurní muzikant,že ovládá svůj nástroj tak,že to vypadá jako když to nic není. Jedině učitel prosím pěkně.Jak říkal můj profesor na konzervatoři:" Musíte umět nejdřív to řemeslo.Vědět jak správně zacházet s nástrojem a pak můžete dělat umění". ;) Moc se nerozmýšlejte,protože čas letí a protože poznáte jak to dlouho trvá než se vám podaří zahrát pitomou stupnici. ;)

anonym*
hodnocení

0x

Jako rát bych se naučil hrát pod dohledem někoho zkušenějšího, ale to bude asi celkem drahé, na což nemám a taky asi nikdo neřekne jen tak, že na to nemám, protože by přišel o peníze...

Kdyby někdo věděl o něčem v Ostravě, tak prosím o tip. Děkuji.

anonym*
hodnocení

0x

A jaké by jste tedy doporučily klávesy do cca 4000Kč pro začátečníka?

Nechci nic z bazaru použitého, co ani pak nemusí fungovat. Nejlépe z obchodů jako je muzikant.cz nebo kytary.cz

Co třeba něco jako toto?

kytary.cz/...

kytary.cz/...

Dá se to také potom nějak propojit s pc jako ten midi keyboard co jsem zde dával: muzikant.cz/...

Chtěl bych to také totiž později použít pro produkování vlastní hudby...

Díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]