Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s naléhavou prosbou a dotazem. Zemřela mi v Německu adoptivní dcera. V 15 letech utekla z učiliště a internátu, 18 let jsme o ní nic nevěděli. Nyní nám přišla policie oznámit její úmrtí. V německu žila s přítelem v jednom bytě. Bylo jí 33 let. Nyní mi sdělili, že jsem povinná zařídit pohřeb, protože nebyla provdaná. Je to opravdu moji povinností? Navíc jsem v důchodu a tahle záležitost je v cizině velmi drahá na moje možnosti. Navíc se dcera 18 let zezajímala jestli vůbec žiju. A ted nevím, co mám dělat. Mohli byste mi prosím poradit. Děkuji předem za pochopení. S pozdravem Novotná Hana
hanah, v prví řadě zajděte na vaši matriku. Při úmrtí občana ČR v cizině si mohou pozůstalí požádat o zápis úmrtí do zvláštní matriky v Brně, která jim vystaví český úmrtní list. Je nutná konzultace o potřebných dokladech s matrikářkou na úseku úmrtí podle místa trvalého pobytu. ( tedy předpokládám že Vaše adoptivní dcera měla naši státní příslušnost ).
Až po vystavení úmrtího listu můžete,pokud se rozhodnete, zařizovat pohřeb. V každém případě Vás zpopelnění vyjde levněji v Německu nežli převoz do Čech.
V opačném případě se bez ostychu vyptejte na podrobnosti na matrice. Myslím, že to Vaše povinnost není a jistě pro to máte vážné důvody.
Ještě zde mám jeden odkaz o kterém nevím zda ještě funguje, ale zkuste to :
Tomáš Kotrlý
Odbor legislativně právní
Ministerstvo pro místní rozvoj
Staroměstské nám. 6
110 15 Praha 1
e-mail: pohrebnictvi@mmr.cz
www.mmr.cz
Měli by mít i telefon, ale ten jsem nehledala, to ale snad zvládnete sama. Ev. zavolat na informace.Víc mě v tuto chvíli nenapadá. Karina
Je to jen moje spekulace, nepodložená žádnými fakty, ale: Domnívám se, že jste občankou českého státu, tudíž se na Vás vztahují české zákony, nikoliv německé, a vy máte právo odmítnout nést náklady pohřbu, v podstatě odmítnout dědictví po vaší dceři. Ale jsem jen laik, takže to nemusí být tak jednoduché, jak to tu píšu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.