Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V jakém jídle je železo?

Od: fena* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, můj mladší bráška (4roky)má málo železa, bere na to doplnkový železo nějaky pilulky, ale mě zajima v jakych potravinach je železo aby třeba přiště nemusel brat léky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

3x

Hledala jsem na netu a narazila jsem na pro mne novou, avšak velmi zajímavou informaci.

Vyskytuje se v potravinách jako železo hemové i nehemové. Železo hemové je lépe využitelné než nehemové. Absorpci nehemového železa negativně ovlivňují fytáty a polyfenoly v obilovinách, zelenině a luštěninách, taniny v čaji a kávě, vápmk a rostlinné btlkoviny v sóji a ořechách. Zlepšení absorpce způsobí vitamin C a některé organické kyseliny a maso. Přehled jeho výskytu v potravinách je uveden v tabulce.

Zkuste se podívat. vyzivaspol.cz/...

fena*
hodnocení

děkuju všem moc mi to pomohlo

binka*

Což takhle dát si špenát? :)

to je mýtus z doby, kdy se jeden seknul o desetinou čárku, je ho tam tedy 10x méně, než se kdysi myslelo ;)

marenka*

Já dokonce v kuchařce, kterou mám doma četla, že špenát není pro malé děti dobrý. Jestli si dobře vzpomínám, tak by snad měl odvápňovat. *nevi*

Nějaké normy pro stravování předškolních dětí v mat.škole, přesně předepisují, kolik mléka do špenátu musí přijít. A navíc, mléko musí být i v polévce. :)

fena*
hodnocení

a kolik se ho dřív myslelo?:D

Udávaná hodnota byla 30 mg, ale ve skutečnosti je to jen 3 mg. Navíc špenát obashuje kyselinu šťavelonou, která vstřebávání železa ještě znesnadňuje.

doplněno 21.01.11 19:35:

Opravuji překlep, kyselinu šťavelovou. Ta je třeba i ve šťovíku. V ovoci a zelenině způsobuje kyselost. Jo a je toxická.

hodnocení

2x

Potraviny bohaté na železo jsou: červené maso, játra, sušené ovoce, ořechy, sezamová semínka, korýši.

jabraka*
hodnocení

0x

Kyselina šťavelová mimo to má tu vlastnost,že s vápníkem i železem vytváří soli,které jsou viceméně nerozpustné a jsou součástí ledvinových kamenů.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]