Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď dohodou - nesehnala jsem školku

Od: knopka* odpovědí: 4 změna:

Ahojky,tak už je to tady.Končí mi RD a nemám školku,jsem sama s dětma.Budu muset dát výpověd dohodou.Vím že od nového roku to je 45 procent podpory ale taky jsem se dočetla že podpora se nekrátí když je ta výpověd dána ze závažných důvodů(jsou uvedeny v zákoně)-u mně to je péče o dítě do 4 let,malé budou tři.Myslíte že mi ten důvod uznají?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nebudete dávat výpověď dohodou, ale rozvážete pracovní poměr dohodou. Výpověď a dohoda jsou dva rozdílné způsoby rozvázání pracovního poměru a výpověď dohodou neexistuje.

mesec.cz/...

Tenhle odkaz sem už dával pravdomluvny jako reakci na podobné téma.Třeba Vám to pomůže.

doplněno 20.01.11 15:59:

Příští rok ztíží situaci všem, kteří ukončí působení ve svém zaměstnání výpovědí bez vážného důvodu nebo dohodou se zaměstnavatelem. Přiznávat se jim totiž bude jen snížená podpora v nezaměstnanosti odpovídající 45 % průměrné čisté měsíční mzdy z posledního zaměstnání. Posiluje se tím osobní zodpovědnost uchazečů o zaměstnání v případě ukončení pracovněprávního vztahu se zaměstnavatelem, předchází se možným spekulativním úkonům, obhajuje opatření Viktorie Plívová, tisková mluvčí Ministerstva prác/... (MPSV). Co jsou ale v tomto případě vážné důvody a kdo bude míru jejich závažnosti posuzovat?

Vážné důvody upravuje § 5 písm.c) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Jsou jimi důvody spočívající v nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let, nebo nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II, III nebo IV, pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby, sdělila serveru Měšec.cz Adéla Tomíčková z tiskového centra MPSV s tím, že závažný důvod může být také v docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte, v místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera.

hm*
hodnocení

0x

Zeptám se: A změnila byste své rozhodnutí, kdyby to uznat nechtěli?

Podrobnosti zákona neznám, ale pokud je v něm tento důvod uveden, uznat by ho měli. Podmínkou uznávání některých důvodů ovšem údajně je, aby byl ten důvod v dohodě o ukončení prac. poměru výslovně uveden. Jestli je to nutné i ve Vašem případě, to nevím, ale uvedením toho důvodu snad nic nezkazíte.

knopka*
hodnocení

Moc děkuju,zaměstnavateli se stejnak uleví protože mi nemusí platit odstupné ale požádám aby mi to tam uvedli ten důvod.Mockrát vám děkuju.:)

hm*

Dohodu o rozvázání pracovního poměru si určitě můžete napsat i sama. Opravdu to není výpověď ze strany zaměstnavatele, takže nemusíte čekat, až co tam jak on napíše. Je to vzájemná dohoda a sepsat papír může tedy kterákoliv strana, druhá ho jen potvrdí (pokud s ní souhlasí). Přesné znění ale teď dohromady nedám, buď pohledejte nějaké vzory na internetu (ale pozor, aby měly všechny náležitosti a vyhověly aktuálním zákonům!), nebo se třeba i poraďte s úřadem práce apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]