Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám takový dotaz.Dlouhodobě se vyhýbám přeočkování proti tetanu a v odborných médiích jsem se dozvěděl, že přeočkování podle nové vyhlášky po pravidelných intervalech po 10 letech se hlavně vztahuje pro starší, chronicky nemocné, alergiky a lidi kteří pracují v zemědělství tam že hrozí největší riziko nákazy touto chorobou! Pro zdravé jedince v produktivním věku že stačí přeočkování po 15 letech! Usoudil jsem tedy že přeočkování po 10 nebo po 12 letech je zcela zbytečné a může to akorát zatěžovat organismus! Můj obvodní lékař mi stále častěji posílá výzvy aby jsem se dostavil na přeočkování ale mě to připadá zbytečné a já pokud možno se doktorům velkým okrohuhem vyhýbám. Poslední dobou na mě vyvýjí už dost silný nátlak a posílá mi i žertovné vizitky typu Českého statistického úřadu a podobně! Je to pro mě i dost nepříjemné a ponižující! Jak to tedy s tím tetanem ve zkutečnosti je? Je zkutečně mou povinností podle zákona se na přeočkování proti tetanu ve stanovenou dobu dostavit a v případě že tak dlouhodobě nečiním hrozí mi ze strany obvodního lékaře nebo zdravotní pojištovny nějaká sankce či postih? Je tedy nutno i když nemám žádné zdravotní problémy a nejsem alergik se i přesto nechávat přeočkovávat po 10 letech? Hrozí mi zdravotní riziko nákazy i při drobném poranění?Zajímalo by mě jak je to tedy přesně tento zákon o přeočkování definován a jaká mohou třeba v mém případě hrozit zdravotní rizika?
Očkuje se jen proto, že za to lékaři mají body a očkuje se nějakým univerzálním placebem. To jste chtěl slyšet? Nevím o tom, že by někdo po přeočkování měl nějaké komplikace a těch 10 let je nejdelší zaručeně bezpečná doba od posledního přeočkování. Těch 15 let může ještě fungovat, ale taky už může být problém. Je snad pro vás injekce větší strašák, než-li případná smrtelná nemoc?
Ockovani je jen a jen na Vas. Jen je dobre si polozit otazku, proc pri vetsim poraneni automaticky v nemocnici dostanete tetanovku, i kdyz ste treba i jen rok po poslednim ockovani.
Az to pak na vas prijde, tak vezte, ze krece zpusobene touto nemoci mohou byt tak silne, ze si sam zlomite vaz.
doplněno 19.01.11 20:46:Kurna. Takovy "pekny" obrazek k tomu a zrovna se nechce vlozit...
Tchýně je naposleda očkovaná tak 40 let zpátky a rozhodně se nechystá i když jsem jí vysvětlila co jí může potkat. Nezahrávejte si a běžte není to nic hrozného. Já šla poctivě po 10 letech ale lékař kouknul do papírů a řekl, že mám ještě 5 let čas, prý to dnes už není po deseti nutné a jestli byl úraz tak tetanovku dají a pak se očkování ještě posune o nějaký rok.
Neposune! Po úrazu se očkuje jednorázově, mrtvou očkovací látkou s velmi omezenou účinností. Pravidelné preventivní očkování se provádí oslabenými, ale živími viry, které právě dokážou vyvolávat v organismu protilátky těch minimálně 10 let.
magdon, že je to jiná látka vím ale stejně ještě pořád věřím svému lékaři, že po 10 letech není přeočkování nutné a v tomto případě stačí až za 15 let. Možná je to chyba a zdravotnictví pouze šetří ale to já nevyřeším, nejsem odborník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.