Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování pozemku strýcem

Od: jaros* odpovědí: 4 změna:

Potřebuji poradit, jak nejlevněji převést 130m2 zahrady strýce, sousedící se zahradou mojí.Zahradu jsem vytýčil a byl mi udělán

geometrický plán s nákresem budoucí hranice.Na katastru mi sdělili, že musím nejprve na stavební úřad.Mohl by mi pozemek

strýc darovat a tak se vyhnout odhadu pozemku?Co musí darovací smlouva obsahovat, popř. kde bych ji mohl sehnat?Děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jsem*
hodnocení

2x

Pokud vám strýc daruje pozemek, tak daň neplatíte, protože patříte do 2. skupiny osob osvobozených od daně. Pěkná smlouva darovací je zde: vzory.cz/... . Na stavební úřad musíte z toho důvodu, že musí povolit rozdělení parcel. Ale to je ve vašem případě pouze formalita, protože se tím nebude měnit územní plán, pokud jste sousedi. Jak je to v tomto případě s odhadem, to nevím, myslím, že nebude třeba, ale to vám řeknou na FÚ. Já teď kupovala 300 m2 pozemku úplně stejně, od souseda. Odhad mě stál 400,- Kč, daň dělala 6,- Kč... Na KÚ si vyzvedněte "Návrh na vklad do KN", s tím a smlouvou vám to vloží za 500,-.Pokud strýc nabyl nemovitost do r. 1993, tak musíte předložit nabývací doklad. Jestliže nem. nabyl po r. 1993, tak stačí jen vypsat čísla nabýv listin. Ty jsou i na LV dole. Na smlouvě musí být jeden podpis ověřen (matrika 30,-x 2)

cyril*

Na smlouvě pro KÚ musí být ověřeny podpisy všechny! Stačí to však na jednom vyhotovení smlouvy.

V případě daně "6" Kč se jedná o nějakou raritu? Odhad v ceně 400,- Kč za pozemek v ceně 200,-Kč?

jsem*

Cyrile, jak jste už mohl zjistit, na hloupé poznámky nereaguji, tentokrát však udělám vyjímku. S těmi podpisy máte samozřejmě pravdu, "špatně" jsem to napsala, přesto to, dle hodnocení, minimálně dva lidi pochopili. Já jsem popisovala to, co jsem sama absolvovala, pozemek jsem kupovala 1.12.2010, smlouvu jsem si sestavovala sama bez vzoru, přesto prošla KN bez problémů. A jelikož musí být podáno daňové přiznání na FÚ do 31.1. následujícího roku, tuto povinnost jsem splnila 12.1. t.r.. Proč mi úředník vypočítal domovní daň 6,- Kč z kupní ceny 7500 Kč, nevím. Odhad dělal 7260,-, což je 24,28 Kč za 1 metr čtvereční. Daň z převodu nemovitosti byla 225,- Kč. Pánovi jsem psala, že daň z převodu platit nebude, takže mu domovní daň naskočí jen o pár korun. Stačí?

cyril*

Jak jste se sama přesvědčila, já zase naopak reaguji právě na hlolupé a nepřesné odpovědi nebo jejich části, tak jak je to i v tomto případě. Nechápu z jakého dův odu považujete moji reakci za "hloupou poznámku", když sama souhlasíte s tím, že jste uvedla byť nechtěně nesmysl.

K dani mohu uvést jen to, že se zde hovořilo o co nejlevnějším způsobu převodu majetku a ne o placení domovní daně, takže jsem v celku logicky předpokládal, že Vámi uvedená daň "6,-Kč" je daní související s převodem. Po Vašem upřesnění, že daň z převodu činila 225,- Kč je vše uvedeno na pravou míru. To, že jste k odpovědi obdržela nějaké body, ještě nezaručuje správnost odpovědi samé ani to, že byla správně pochopena. Zcela jistě, po době strávené na těchto stránkách, víte, že je zde množství dotazů a mnohdy i odpovědí od lidí, kteří se v dané problematice nedokáží orientovat a potom je klidně možné, že budou každou informaci zde získanou považovat za správnou i když tomu tak ve skutečnosti být nemusí. Nevím jak byste se tvářila Vy na KÚ až by Vás poslali s návrhem pryč na doplnění ověření - to v tom lepším případě. V tom reálnějším od Vás doklady přijmou po zaplacení poplatku a následně Vás písemně vyrozumí, že řízení bylo zastaveno pro formální nedostatky v předložených dokladech. Po odstranění vad máte možnost podat nový návrh s dalším poplatkem 500,- Kč. Doufám, že i po takové zkušenosti nezapomenete rádci poslat další bod za správnou odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]