Nejste přihlášen/a.
Jsem OSVČ momentálně 5měsíců na neschopence. Musím za toto období platit nemocenské dávky, zdravotní pojištění, sociální pojištění? Děkuji.
Novinka letošní roku:
Proč zůstat i nadále pojištěn?
Na první pohled se může zdát, že platit nemocenské za těchto podmínek vlastně ani nemá smysl. Vždyť celé tři týdny nedostane podnikatel nic a při měsíční nemoci a minimální platbě nemocenského bude nemocenské pouhých 2232 korun (72 Kč x 31 dní). Výhodou ale je, že nemocensky pojištěná osoba, která je v neschopnosti po celý kalendářní měsíc, nemusí platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Tuto skutečnost musí samozřejmě zdravotní pojišťovně oznámit.
Byla jsem před několika roky jako OSVČ na neschopence kvůli opařené noze. Pracovní neschopnost trvala od 5. 7 - 31.8. Když jsem dávala daňové prohlášení, tak jsem opravdu nemusela platit zálohu za ZP a SP, ale pouze za celý měsíc. To znamená, že kdyby se mi tento úraz stal 1.7, tak jsem nemusela za měsíc červenec platit. Bohužel, protože PN nastala až 5.den, tak jsem za tento měsíc musela zálohu zaplatit. Za srpen ne. Nevím, zda se něco změnilo vloni nebo letos. Pokud však tyto zálohy zaplatíte a při daňovém prohlášení doložíte pracovní neschopnost, bude Vám tato částka vrácena v přeplatku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.