Nejste přihlášen/a.
Dělala jsem přes tři roky v jedné soukromé firmě,teď od podzimu byl problém s výplatama,majitel to nechal krachnout a zmizel někam na Moravu,hledala jsem si v prosinci práci jinde,zjistila jsem teď že od roku 2009 za mě neplatil ani zdravotní ani sociálku,mám od února nastoupit na nové místo,nemám zápočťák a nic,co se dá dělat? Budu muset sociálku a zdravotní doplatit nebo jak?
Ne, za dobu, po kterou jste byla v pracovním poměru, Vy nic doplácet nebudete. Je povinností zaměstnavatele platit svou část SP a ZP a odvést to, co srazí zaměstnancům ze mzdy. I přesto, že zaměstnavatel neplatil, co měl, Vy jste byla pojištěná (pokud Vás přihlásil na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu).
Ale on má spoustu dluhů a vyhýbá se placení,tak nevím jestli to z něj někdo dostane.Nahlášená jsem první rok byla,ale pak mu muselo chodit nějaké upozrnění že neplatí a tak dál,tak co když mě pak sociálka a zdr. vyřadily z evedence?
Kde tedy vezmu zápočťák? A můžu k novému zaměstnavateli bez nějakých obav -aby mě neřekli, že nemám tyhle věci v pořádku? S tím,že tohle zpětně se nějak -on, stát, já- doplatí?
Jestli to z něj někdo dostane, tím se netrapte. Důležité pro Vás je, abyste byla přihlášená jak na OSSZ, tak na zdravotní pojišťovně, a to si můžete zjistit dotazem na příslušných úřadech. Když tam dojdete s občanským průkazem, podívají se do své evidence a řeknou Vám, jestli a od kdy do kdy jste vedena v jejich evidenci.Určitě Vás tyto úřady nevyřadí z evidence jenom proto, že zaměstnavatel neplatí - takto to nefunguje. Odhlásí Vás pouze na základě odhlášky z pojištění.
Kde vezmete zápočťák (přesněji potvrzení o zaměstnání), to nevím. Nefunguje tam mzdová účetní nebo někdo, kdo dělal mzdy (externí účetní)? Vydat potvrzení o zaměstnání je povinnost zaměstnavatele, ale jak ho k tomu donutit... naše zákony jsou katastrofální.
S novým zaměstnavatelem se snad domluvíte, i když nemáte potvrzení o předchozím zaměstnání... nevím, jak moc je tento papír pro zaměstnavatele důležitý. Možná by Vám mohli pomoci na OSSZ a vystavit Vám nějaké potvrzení o době pojištění. Zeptejte se na nemocenském oddělení, tam Vám taky řeknou, jestli a od kdy do kdy jste byla přihlášena k sociálnímu pojištění.
Zajděte si na tyto úřady ve vlastním zájmu co nejdřív. Pokud Vás zam-tel nepřihlásil, nebo odhlásil dřív, než jste si myslela, nebudete mít tu dobu pojištěnou. Na OSSZ to až tak nevadí, sociální pojištění není povinné, ale zdravotní pojišťovna (ZP je povinné) by Vám mohla udělat velký problém, takže si to zjistěte jak to nejdřív půjde.
Vy ani nový zaměstnavatel nebudete nic doplácet - jenom by možná mohlo jít o zdravotní pojištění, kdybyste nebyla na ZP přihlášena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.