Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
Zaměstnavatel nám chce dát smlouvu na další práci. Má se to týkat je pár dnů. Nejde o žádný dodatek, ani práce navíc v pracovní době ani o přesčasy. Jde o další práci vykonávanou po pracovní době. Tato práce nemá nic společného s tím co dělám. Hrozí mi nějaký postih, když jim tuto smlouvu nepodepíši?
Jediný postih, který ti hrozí je ten, že upadneš v nemilost a až práce nebude a bude se propouštět, tak budeš na řadě mezi prvními.To je dnešní realita.
Naprostý souhlas. Copak je takový problém, těch pár dnů vydržet? Já osobně bych byla i ráda. Každá koruna se hodí.
jenže já na tu dobu mám už jinou práci bokem, která je mnohem lépe placená a za lepších podmínek. Tady nejde o těch pár dní. problém je v tom jednání, které kolem toho jsou. Zaměstnavatel neplatí ani přesčasy, když je potřeba něco udělat navíc, přikazuje to ani nepožádá. S to se týká i této smlouvy. Nařizuje, nežádá.
Takovéhle jednání je bohužel naprosto běžné a s nějakými zákony nemá nic společného. Jediná možnost je vysvětlit si to se zaměstnavatelem. Ale odpověď většinou zní "jestli se ti to nelíbí, tak tě tady nikdo nedrží".
no jo, jenže tohle není v rámci hlavního pracovního poměru. Tohle bude práce po práci, která s tím nemá co společného. A pokud bych tohle nepodepsal, Tak mě nemůžou vyhodit? Vím, že je to běžná praxe "jestli se ti to nelíbí, tak tě tady nikdo nedrží".
Vyhodit vás za nepodepsání další smlouvy nemůžou, ale můžou si vás "označkovat" jako dalšího v pořadí na vyhazov, až vás na něčem nachytají.
Honzo, zákoník práce je zákoník práce. Ale opravdu to v praxi vypadá tak, že své právo začnete užívat většinou až jako vyhozený, či propuštěný. Neznám jediného člověka, který by kdy u soukromníka čehokoliv dosáhnul. Snad jen toho, že soukromník jej dostal k tomu, že si ten člověk dal výpověď jaksi sám. Tímto se hluboce omlouvám těm, kteří jsou slušní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.