Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, co je kopírovací papír ,jak vypadá a kde se používá? Je možné ho využít i v tiskárně?Nevíte nědo?
Používá se třeba do psacích strojů. Jinak trochu drahý do tiskárny (3kč/list)
Když potřebuješ neco napsat a chcěl bys to mít dvakrát, tak dáš pod kopírovací papír obyčejný a vložíš do stroje. Kdysi se mezi dva obyčejné papíry vkládal tzv. kopírák ...
Též nazývaný karbonový , uhlový papír (odtud označení CC třeba v mailu = carbon copy, i když s originál kopírovacím papírem to nemá nic společného). Je černý nebo modrý, na jedné straně je napatlané barvící medium, strašně to špiní obvykle ho založím obráceně, takže mám kopii na zadní straně originálu a žádaná "kopie: je čistá, nebo spíš lehce ušpiněná. (Zvlášť pikantní je to, když pořizujete dvojmo zápis šachové partie a při otočení to popletete.. Když pak dojde na odevzdání jednoho exempláře, zjistíte, že na originále máte dvě strany na jedné, naprosto nečitelné, a kopie je buď úplně prázdná, nebo v lepších případech je popsaná jen na první straně.) Jinak do současných tiskáren, když odhlédnu od ceny (viz výše) by se asi moc nehodil, měl byste potíže přemluvit tiskárnu, aby nabrala právě dva papíry. Používal se běžně ve starých jehličkových tiskárnách s traktorovým posuvem, tehdy se přímo dodával traktorový papír i ve verzi zdvojené a proložené kopírákem. Někdy naopak nebyl k dispozici jednoduchý papír a pokud jste kopii nepotřeboval, musel jste ty kopíráky pracně separovat (viz též Neff, pole šťastných náhod).
doplněno 15.01.11 12:47:Jinak Lesi správně upozornil na potenciální terminologické zmatky. Aby toho nebylo málo, ještě existuje papír zvaný tuším průklepák, který se taky používal ke kopírování, ale ne že by sám barvil, je to takový nekvalitní strašně tenký papír, na nějž bylo možno, pomocí několika kopíráků (na způsob sendviče) pořídit těch kopií více najednou; počet závisel mimo jiné na síle vašeho úderu. S terminologií si nejsem tak jist, ono řada těch názvů je taková hovorová až slangová. Navíc existuje ještě takzvaný samopropisovací papír (k terminologii viz o řádek výše), který nic dalšího nepotřebuje a pořizuje průpis bez dalšího; používá se často právě na ty šachové partiáře, ale samozřejmě ne jen na ně.
doplněno 15.01.11 12:56:Ještě jedna věc, kterou jsem si původně neuvědomil: v tiskárně jivé než jehličkové se uhlový papír ani použít nedá, protože třeba laserovka písmenka neprotlačuje.
Tak já do těch terminologických zmatků taky přispěju. Původně jsem si myslel, že tazatel myslí samokopírovací papíry, které vytvářejí kopie(1-4) bez karbonových kopíráků. Tak jsem to zadal do vyhledávače, a po 10 minutách hledání to vzdal. Protože všude mi vyjelo na dotaz kopírovací papír jen odkazy na obyčejné papíry do kopírek, laserových a inkoustových tiskáren. Tak nevím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.