Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studentka - jak je to s mateřskou?

Od: kiwi* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Nevím jestli zde byl položen již tento dotaz,ale moc rád bych se zeptal jak je to z výší mateřské v tomto a popř. příštím roce. Přítelkyně a já čekáme dítě. Já jsem stále student VŠ a ona v květnu končí školu (mgr). Dočetl jsem se někde na internetu že ženám nezaměstnaným není přiznáno žádné mateřské. Prosím o komentáře. Jak je to s mateřskou? Když nejsme manžele, když budeme manžele? Když stále studuji, ale začnu někde pracovat a podobně. Děkuji mockrát. Pěkný den.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

antynka*
hodnocení

0x

Na mateřskou skutenčě nemá nárok, dostane rovnou rodičovský příspěvěk a myslím, že ten ve čtyřleté variantě. Pokud ani vy nevyděláváte, tak je jendo jeslti jste nebo nejste manželé.

kiwi*
hodnocení

a pokud bych si nasel praci, dejme tomu kolem 15 tis/mes.?

antynka*

To na mateřskou vliv mít nebude - jediné co můžet ovlivnit je výše rodičovského příspěvku - repektive jeho délka. Pokud budete pracovat, tak pak vystřídáte před tím než zvolíte délku rodičovského příspěvku alespoň na jeden den partnerku na rodičáku (papírově ) a tím pádem pak zase po zpětném prostřídání by partnerka mohla mít nárok na rodičovský příspěvěk tříletý (tj. měsíčně 7600, čtyřletá varianta je 7600 do 10 měsíců věku a pak až do 4 let měsčíně 3800). Na dvouletou variantu s 15ti tisíci nedosáhnete...

doplněno 13.01.11 12:02:

tedy s 15ti tisíci hrubého...

Aby mohl otec požádat o PPM, musí splnit stejné podmínky jako každá žena při žádosti o PPM - pojištěných alespoň 270 kalendářních dní ve dvou letech před dnem, od něhož žádá PPM. Takže to asi tady nepůjde...

antynka*

Souhlasím, nějak mi nedošlo, že 270 dnů už se nestihne...

doplněno 13.01.11 17:57:

Ještě mě napadá, studium se tam nepočítá? Nějak to z toho nechápu...

Peněžitá pomoc náleží:

Pojištěnci,

jestliže:

• splňuje podmínku tzv. čekací doby, tj. jestliže tato osoba byla v posledních 2 letech před nástupem na PPM účastna alespoň po dobu 270 dnů nemocenského pojištění; do doby 270 dnů se započítává také doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považována za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu, úmrtí matky dítěte, dlouhodobého závažného onemocnění matky a písemné dohody, došlo v období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia; dále doba pobírání plného invalidního důchodu, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost a doba přerušení pojištění (neplacené pracovní volno, rodičovská dovolená),

kiwi*
hodnocení

dekuji za odpovedi! bohuzel to s tim studiem taky nechapu ...

Nejspíš citujete z nějakého staršího zákona... od 1.1.2009 platí nový zákon o nemocenském pojištění, je to zákon č. 187/2006 Sb., a v něm, nahlédnete-li na § 5, se dočtete o okruhu pojištěných osob, což mohou být pouze zaměstnanci (rozdělení do 15 bodů) a OSVČ.

Nejsou pojištěni např. jednatelé... no a studenti. Zde mluvíme o nemocenském pojištění. Studenti byli pojištěni ještě do 31.12.2009 aspoň důchodově, což znamenalo, že doba studia se započítávala jako pojištěná doba pro nárok na důchod. Toto již neplatí od 1.1.2010 - doba studia není pro účel sociálního pojištění (nemocenského ani důchodového) pojištěnou dobou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]