Nejste přihlášen/a.
Dobry den, potreboval bych najit reseni v me situaci. Predtim nez jsem si vzal svoji zenu za manzelku, vzaly jsme si uver na opravu domu od lisky, bylo to na jeji smlouvu. Tedy ona je dluznik ale ja v te smlouve figuruji jako novy dluznik a dale moji rodice jsou take novy dluznici, uz tohle nevim co znamena! Nemovitost dostala jako dar jeste pred manzelstvim. Dum je opraven,ja platim uver. Co by pro me znamenalo se rozvest? Mam v nem trvaly pobyt. Jeste dodavam ze dum je zastaven na ten uver, tedy pokud nebudu platit tak nam ho vezmou. Dekuji za odpoved
"Nový dlužník" u Lišky neznamená nic. Zkuste se podívat lépe, zda se jedná o spoludlužníky nebo přistupitele, případně ručitele. "VY" platíte úvěr - to jste již rozvedeni? Pokud ne, tak jej platíte společně (nemáte-li zúženo BSM nebo jinak upraveno SJM)
"Rozvod" pro Vás znamená možnost znovu se beztrestně oženit.
Pokud nebude úvěr splácen (kýmkoliv), tak jej seberou tomu, komu oficiálně patří - tedy nejspíš manželce.
Váš trvalý pobyt nemá vcelku žádný praktický význam, snad jen jako doručovací adresa pro soudní obsílky.
Mam takovy pocit ze jsem pristupitel a rodice jsou rucitele. Jaky je rozdil mezi tema pojmama? Manzelka souhlasi s tim ze mi pul domu daruje. V pripade rozvodu,jak se budeme delit? Jeden bude v dome bydlet dal, druheho vyplati, ale co s tim uverem? Ten bude platit dal manzelka?
Je to o pořadí, v jakém budete splácet - vy jako druhý po manželce, rodiče až v případě, že nebudete splácet vy...
Pokud na vás manželka převede polovinu domu v případě rozvodu se budete navzájem vyplácet - ten kdo zůstane vyplatí druhého a bude dále splácet úvěr...
P.s.Momentálně ten úvěr neplatíte VY - pokud spolu žijete - tak ho platíte spolu, že odchází z vašeho účtu není důležité. Zase vy čerpáte jiné výhody.
Tak dejme tomu ze manzelka zustane v dome, me vyplati polovinu. Ted zalezi na tom,kdo ten uver bude splacet. Jde to z meho uctu ale manzelka je na smlouve uvedena jako dluznik a ja s rodicema jako novi dluznici. Pokud ona zustane v dome, klidne muze prestat platit uver a co ted? Myslim si ze pokud nezaplatim ani ja ani rodice, tak ji vezmou ten dum ze ktereho mi polovinu vyplatila, protoze tim rucime take v uveru. Dekuji za vase rady, moc mi pomahate
správně by měla splácet manželka (tady už bývalá), pokud by nesplácela pak vy a po vás rodiče. Pokud nikdo - bude uvalena exekuce na dům a ten prodán v dražbě - z toho se zaplatí dluh a zbytek (jestli nějaký bude) připadne manželce.
je možné i ten úvěr (hypotéku) po rozvodu převést pouze na jednoho - příp. refinancovat u jiné banky a pouze na její jméno.
Ale jenom nechápu proč tohle všechno řešite? chcete se rozvádět? jestli jo, tak nepočítejte že v tomto stavu na vás paní převede polovinu baráku...
Ne,to v zadnem pripade! Rozvadet,to by nas ani nenapadlo. Jen jsem chtel vedet jak by to bylo, dekuji za vasi informaci, budu z ni vychazet cely zivot! Ted se chci zeptat jaky je postup na prepsani poloviny domu na me. Vim ze se musi vyridit darovaci smlouva overena notarem a pak jit na katastr, tam se zapise me jmeno a dum je na pul, je to tak? Nebo je to komplikovanejsi? dekuji
sepíšete darovací smlouvu - najdete vzor na internetu není to problém. Oba podpisy necháte ověřit. Pak na katastr.
Není to komplikované, vůbec ne.
Ja co jsem nasel vzor darovaci smlouvy tak to bylo napsane na celou nemovitost, jak do toho napsat ze se prepisuje jen polovina? Tuto smlouvu budeme psat: vzory.cz/...
místo "daruje nemovitost" napíšete "daruje ideální polovinu nemovitosti..." (všude kde se toto vyskytuje)
v článku III. napíšete že nemovitost je zatížena hypotékou č... ve prospěch banky...
ještě bych tam připojila větičku, že smlouva nebyla uzavřena pod nátlakem ... (přesnou formulaci též najdete na internetu)
To je neuveritelne jak se v tom vyznate. Mockrat vam dekuji za vase odpovedi! Potom po me na katastru budou chtit nejaky kolek a je to vyrizene. dekuji
nee rukou ne. Smlouvu napíšete na počítači nebo na stroji, myslím že ve dvou kopiích, ty odnesete např. na městký úřad na matriku nebo k notáří či kamkoli jinam, kde ověřují podpisy a obě kopie tam podepíšete (musíte mít občanky) (stojí to 30Kč/podpis)
pak s tím vším na katastr a podáte žádost o změnu vlastnictví, přidáte kolek (tuším 500) ke koupi na katastru a do 3 měsíců by to měli zapsat.
Pro jistotu se ale zeptejte na pobočce Lišky - jestli oni nemají námitek - máte od nich ten úvěr. Řeknou vám své podmínky- příp. co je potřeba doložit...
NA katastr musíte odevzdat smlouvu ve 4 vyhotoveních, po provedení vkladu dostanete zpět vy 1x a manželka 1x, 2x si to tam nechají. Ověřené podpisy musí být jen na 1 exempláři. Rovnměž musíte sepsat návrh na vklad do katastru (na webu katastru je tiskopis), na něm podpisy nemusejí být ověřené.
Kolek je 500 Kč. Měli by to zapsat do 1 měsíce.
Ověřte si ve smlouvě se staveb. spořitelnnou, zda k tomu potřebujete jejeich souhlas.
Mam to v planu,ale ta posta musi mit oznaceni czechpoint. Ve vetsich mestech by to nemel byt problem!
A muzete mi poslat odkaz na ten dokument navrh na vklad do katastru? Nejak ho nemuzu najit,dekuji
Místo kupní smlouvy uvedete Usnesení Okresního soudu v ..., č.j. ..., ze dne ... (dědické řízení).
Takze tam nemuze byt jen napsany ze nemovitost byla ziskana v dedickem rizeni? Museji tam byt veskera cisla a datumy atd?
Muzete mi prosim nekdo pomoct s dokumentem co po me chteji na katastru nemovitosti? Jedna se o navrh na vklad prava k nemovitosti. V tom dokumentu se nevyznam...vubec nevim kam se ma co psat. chci jen prepsat idealni polovinu nemovitosti na me. dekuji
To je sice dobra rada, ale nevim kolik se za takovou vec plati. Na tom katastru by mi to mohly taky vyplnit,nic by se jim nestalo! Nebo by mi stacilo, kdyby mi nekdo poslal vyplneny vzor treba s panem a pani novakovou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.