Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zastavit depresi

Od: topka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

měla jsem hodně starostí s příbuznými a vyčerpávajících jednání s úřady a najednou jsem strašně unavená. Vím, že se takhle může rozvinout deprese. V noci spím tak, že večer půl prášku, ve 4.00 hod ráno druhou půlku prášku. Protože jinak bych nespala vůbec. Tak nějak není s kým o tom mluvit. Nebo spíše je s kým, ale jednak si nechci kazit vztahy a jednak je to těžké vysvětlování. Na depresi se neléčím. Ještě jsem ji nikdy neměla. Nechci brát antidepresiva. Prostě mi téměř došly síly. Vím, že se to může projevit tak, že člověk prostě nemá sílu vstát z postele a organismus vypne, a pak se to táhne i několik let. Chci tomu zabránit. Příbuzní jsou na mé pomoci závislí, nemohu onemocnět! Prosím poraďte své zkušenosti. I povzbuzení s vděkem přijmu. Jsem jak vyčerpaná žížala.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pusinka50*
hodnocení

4x

Jak tady eulalie napsala, tím začněte. Třezalkový čaj na noc. Kozlíkové pilulky jsou přírodní bez předpisu, např. od firmy Kneiff, zezačátku vezměte po několik dní klidně maimální dávku na noc, používejte je i přes den. Taky vám může lékařka předepsat Neurol, to je velmi slabý uklidnující lék bez vedlejších a závislostních účinků. Okamžitě přestaňte přemýšlet, co všechno zlé vás může potkat! Věřte, já si prošla depesivním peklem. Nesmíte přemýšlet o tom, co ještě mimo veliké únavy a ranního buzení a ztíženého usínání vás může potkat. Potřebujete maximálně odpočíívat. A to nejen fyzicky, ale hlavně i duševně. Přinuťte se vzít si hezkou knížku nebo vypněte mozek u televize, pusťte si hezký film, cokoliv, co vás zabaví od tíživých myšlenek. Představte si, že váš život a vaše budoucnost se skládá z vašich myšlenek, z vašich očekávání. nechte špatné myšlenky klidně vstoupit a zase vyplout z mozku a každou takovou myšlenku zkuste nahradit jinou pozitivní myšlenkou, že vše bude dobré, že vše zvládnete Vše je ve vaší hlavě, celý váš současný i budoucí život. Neztrácejte čas přemýšlením, co může se stát horšího a co se stane, když ochrnete nevstanete apod. Tak to není, tak snadno to nepřijde. Nejdříve nastoupí příšerná ohromující únava. Nechuť dělat cokoliv, ani jednoduché domácí běžné práce. Žádný zájem o cokoliv, pohledy do prázdna, úzkostné stavy. Nebudu vám popisovat další příznaky, protože vidím, že jste "chytlavá" a jen byste si toho představovala ještě víc. Když ted hned začnete víc odpočívat, vnímat únavu svého těla a dopřát mu fyzický oddech, vypínat aspon na pár chvil denně mozek, cíleně relaxovat poslechem hudby, četbou, při dobrém filmu...nic zlého se vám nepřihodí. po velkém psychickém vypětí je nespavost a ranní buzení normální, tělo je přepínáním jeho sil "vybuzené" do nejvyšších obrátek. Je to jako když túrujete motor. Ve výškách řve, uberte plyn a okamžitě se ztiší. Antidepresiva pouze pomáhají chemickou cestou doplnit tělu hormony, chybějící dopamin, hormon štěstí serotonin a noradrenalin. Nic jiného neřeší. Vy můžete být "jen" vysílená, zvolte ihned odpočinek jako lék. Když budete chtít na toto téma ještě dál hovořit, pište, ráda vám odpovím. Mimochodem, známým se nemusíte hned svěřovat svými obavami ze zhroucení, jen s nimi probírejte vaši únavu, přetaženost, nespavost, vaše pocity, možná budete překvapená, že mezi nimi najdete někoho s podobnými problémy. Kupte si nějaké knihy o léčení těla i duše, doporučuji začít knihou "Miluj svůj život" od Louise Hay, o dalších knihách se můžeme bavit, ta kniha je o tom, jak se máte začít mít ráda, jak máte začít mít ráda své duševní a fyzické vlastnosti, což je nesmíně důležité pro vaše budoucí zdraví. A když ted máte problémy, klidně si vezměte na noc celý prášek, důležité pro vás ted je se vyspat, nevím co berete, jsou i nenávykové. Než nějaký diazepam, to raději hypnogen, to je lék třetí generace s méně vedlejšími účinky. Zatím vám přeji ať se vám daří a klidně klaďte další otázky, tady je to výhoda, že je to anonymní.

topka*
hodnocení

Milá pusinko50,

děkuji za odpověď. Knihu dávno znám. Jinak jsem, ale Vaší odpověď četla jedním dechem. Přesně jste se trefila a děkuji za trefnou radu. Hned začínám plnit pokyny!:). Já beru na spaní Zolpidem. Jak jsem řekla 1/2 na noc. Probudím se ve dvě, ve čtyři a cítím úzkost. Mozek začne pracovat na plné obrátky. Přes den to jde ještě trochu vypnout, ale v noci ne. Pak bych nespala až do rána. Přesně, potřebuji se vyspat. Jsem vyčerpaná. Abych se nebudila zbrocená potem 5x za noc, nasadila jsem již hormonální substituci. Protože mám návaly. Ty ustaly. Myslím si, že hormony vysadím až nebudu tak vyčerpaná. Jak to dělat, aby se člověk moc neprobudil a hned zase usmul při tom přerušení spánku v brzkých ranních hodinách? Většinou mě probudí žízeň a musím na záchod, vzápětí začnu horečně přemýšlet co se mi děje v reálném životě a hned to myšlení potlačovat. Moji přátelé buď nemají staré rodiče takže z toho nemají rozum a nebo ano a jsou na tom podobně, takže jsou již přetížení. Mě pak v noci napadá "Proč jsou lidi tak zlí?" a podobný "blbosti"... Právě, že si připadám absolutně na všechno sama, proto jsem moc ocenila Vaši pomoc. Kafe a alkohol je asi taky blbost, že? Tedy tendence ráno pít silné kafe a po ránu lžíci slivovice. Jenže pak jsou z toho asi 4 lžíce během dne. Jsem OSVČ, takže pracuji doma. Musim si dávat pozor. Jak říkám, Vaše odpověď pro mě znamená hodně. Právě díky té anonymitě. Chci být k sobě poctivá.

eulalie*
hodnocení

3x

Dobrý den. Prášky na spaní nejsou moc dobré, ale jestliže vám v této chvíli pomohou... Na dobrý klidný spánek je dobré chodit spát v pravidelný čas do chladnější ložnice. Spánek by mohlo přivodit mléko s medem. Na zklidnění duše je dobrý meduňkový čaj, v lékárně je možné koupit kozlíkové kapky - ty jsou pro takové mírné úzkosti a zklidnění. Např. na mě zabírá číst si před spaním, to zaručeně usnu ještě u knížky. Jestliže by se u vás deprese projevila, bez antidepresiv byste se z ní sama nedostala. Na odreagování se od stresu je dobré si minimálně jednou denně udělat malou radost, nebo se věnovat něčemu, co máte opravdu ráda. Deprese se neprojevuje jen tím, že ráno nemůžete vstát z postele. Její symptomy jsou i jiné -např. to, že se nedokážete přinutit dělat to, co jste dříve běžně dělávala. Člověk vidí vše černě, nic nemá smysl, na nic se nemůže soustředit apod. Vás asi hodně vyčerpává také to, že se pořádně nevyspíte. Od toho je třeba začít, ale chemické patáky toto nevyřeší. Ty jsou totiž ještě horší než antidepresiva, kterých se tak obáváte. Antidepresiva totiž léčí nemocnou duši, kdežto prášky na spaní jsou návykové a nic neřeší. Vy si nechcete kazit vztahy tím, že byste se někomu svěřovala se svými problémy. Ale to pak jsou vztahy na co? Sdělená bolest, poloviční bolest. Opravdu blízký člověk, kterému na vás záleží, vás rád vyslechne a pomůže. Ti ostatní, kterým bude za těžko poslouchat vaše problémy, nestojí za to, abyste s nimi udržovala dobré vztahy. Na druhou stranu chápu, že asi ne každému je možné se svěřit. Spoustě lidí dělá problémy poslouchat něčí stesky, vadí jim to a pak se od takového člověka odvrátí.

topka*
hodnocení

Děkuji. Jsou to dobré typy. Využiji všechno.

kefas*
hodnocení

0x

Dobrý den, v první řadě bych přestal brát cokoli co může být návykové.Prášky a alkohol i když se po nich lépe usína nakonec víc uškodí a paradoxně dlouhodobě způsobují ještě horší nespavost.Zvlášt nebzpečné je,když se míchají.

Hlavně nemyslete na depresi a hledat na sobě její příznaky.To je to nejhorší co můžete udělat.Kdykoli si vzpomenete na depresi,tak si řekněte: Já depresi nemám,tak proč bych na ni měla myslet?Místo toho si řekněte: jsem silná,zdravá a nebojím se žádné nemoci.Z opakujte si to třeba třikrát po sobě.

Co se týče svěřování problémů,tak si myslím,že je důležité se někomu svěřit.Člověku se uleví a pokud se svěříte někomu komu na vás opravdu záleží,tak vás vyslechne a bude se snažit poradit.Ovšem všeho s mírou,vím jak je otravné poslouchat jak si člověk pořád jen stěžuje(Navíc,když se to nesnaží vyřešit),což si myslím,že není váš případ.

Doporučil bych vám knihu: Norman Vincent Peale: Síla pozitivního myšlení Když jsem nejistý,mám špatnou náladu,nebo jsem ve stresu tak si bud chvíly čtu v knize,nebo si čtu zápisky z knihy a hned si připadám štastný a mám pocit,že všechny mé problémy jsou tak malé,že se až stydím,že jsem si snima tolik lámal hlavu.

Tady je z knihy malý úryvek: Nacvičujte techniku sugestivní artikulace,to znamená opakujte si si hlasitě několik uklidnujících slov.Slova mají hlubokou sugestivní sílu a jejich samotné odříkávání má hojivý účinek.Zkuste pronést řadu slov vyjadřujících úzkost a rázem znervozníte.Asi budete cítit chvění kolem žaludku a to nepříznivě naruší všechny vaše fyziologické funkce.Pokud naopak budete pronášet mírná,uklidnující slova,vaše duše bude reagovat klidně.Používejte taková slova jako jsou "klid a mír".Opakujte si je několikrát za den.klid a mír jsou jedny z nejkrásnějších a nejmelodičtějších slov,jaké jazyk zná, a budete-li si je stále opakovat,dostanete se do pokojného rozpoložení.Jiným hojivým výrazem je pokoj duše.Zkuste si ta slova představit,když je říkáte.Pomalu si je opakujte v tom rozpoložení,které tento výraz označuje.Taková slova mají hojivoumoc,když je používáte podobným způsobem.

Skuste ted na chvilku zavřít oči a pomalu a potichu si říkat: Cítím klid...Cítím mír...Cítím pokoj duše... Řekněte si to několikrát za sebou,dokud se nezačnete lehce usmívat.Mě osobně už stačí,když si dám ruce za hlavu a řeknu si to jednou.Hned se objeví malý úsměv a opravdu klid,mír a pokoj duše cítím.

Hodně štěstí :)

topka*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]