Nejste přihlášen/a.
Dobrý den minulý měsíc 29.12.2010 jsem se svou maminkou byla u lékaře aby jí potvrdily ze socialky papíry k vyřízení důchodu můžete prosím napsat za jak dlouho jí dají ze socialky vědět? nebo má se o něco ještě postarat děkuji
doplněno 13.01.11 17:32:Takže moje mamka bude na vyjádření čekat 60 dní
doplněno 13.01.11 18:43:A vyrozumění nebo nějaký dopis o tom jestli jí ho dají nebo ne dostané? jak to prosím chodí musí i ke komisi? nechci aby něco promeškala děkuji moc
doplněno 13.01.11 18:44:zprávy o zdravotním stavu jsme doložily i s papírem potvrzeným od lékaře
doplněno 13.01.11 20:03:Ona byla na úřadu práce tam jí daly papír aby si zašla za jednou paní a vypsala si tam že není schopná vykonávat tyto práce tam jí daly papír který odnesla k lékaři tam jí řekly že jestli si žádá o důchod vypsali jí tam jakou nemoc má a poslaly to socialce
doplněno 13.01.11 22:14:Omlouvám se já myslela okresní správu socialního zabespečení
Pokud se jedná o invalidní důchod, postup je asi takový:
- Domluvit se se svým lékařem, jestli se mu jeví, že podle zdravotního stavu by měla žádost o důchod smysl
- Zajít na důchodové oddělení OSSZ podle místa trvalého bydliště a požádat o invalidní důchod (referentka vypíše žádost)
- Vyčkat pozvání ke komisi lékařské posudkové služby
- Po jednání u komise předá posudkář na důchodové posudek o stavu žadatele a o stupni invalidity (případně vyjádření, že žadatel není invalidní)
- Důchodářka zkompletuje žádost a odešle ji na ČSSZ k vydání rozhodnutí, žadatel může požádat o zálohu
- ČSSZ rozhodne o nároku na důchod a na jeho výplatu (totiž skutečnost, že jste evidentně invalidní, neznamená, že splňujete nárok na výplatu důchodu - např. pokud nemáte potřebnou dobu pojištění, důchod nedostanete) - žadateli přijde domů Rozhodnutí a případně mu začne chodit důchod; toto je časově nejnáročnější část celého procesu.
doplněno 13.01.11 19:59:Požádat o invalidní důchod si může kdokoli a kdykoli, domluva s lékařem není podmínkou, je to jen jakési vodítko, jestli jednání u komise LPS může nebo nemusí být úspěšné, lékař by měl mít jakous takous zkušenost, jestli zdravotní stav tazatele odpovídá invaliditě nebo ne. Komise vychází také z posudků lékařů, u kterých se žadatel o inv.důchod léčí, takže záleží i na tom, jak jsou potíže v posudcích popsány.
Tazatelka používá výraz "sociálka", ale myslím, že většina občanů běžně tento výraz používá, aniž by tušili, že existují 2 instituce obecně známé pod tímto názvem:
1) sociální odbor městského úřadu, tam se řeší různé sociální dávky jako třeba porodné, příspěvek na bydlení, přídavky na dítě, doplatky do životního minima...
2) Okresní (Pražská, Městská - v Brně) správa sociálního zabezpečení, která vyplácí důchody a nemocenské dávky
Z příspěvku tazatelky mám pocit, že si není jistá, o které sociálce mluví, a už vůbec není jasné, jestli si její maminka byla na OSSZ požádat o důchod. Jinak to totiž nejde: musí si zajít na důchodové oddělení OSSZ a referentka s ní sepíše žádost. Žádným "posíláním papírů sociálce" se důchod nevyřídí. Z popisu toho, kde byly a co jim kdo řekl, se mi nezdá, že by se jednalo o vyřízení žádosti o důchod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.