Nejste přihlášen/a.
Ahojky,mám kamaráda který se někdy v létě rozešel s přítelkýní,ta bydlela u něho a mají asi dvouleté dítě.Ted se rozešli,ona se odstěhovala,od té doby ji platí částku na které se dohodli,jenže ona ho dala k soudu.To ten soud mu může určit aby platit zpětně od narození dítěte?
Dobrý den, zpětně lze žádat soudně výživné až 3 roky. Takže ano, může ona žádat výživné od narození dítěte. Ale soud přihlíží k mnoha okolnostem, tudíž by asi taky bral v potaz, kdy se rozešli, kolik otec dítěte příspíval a přispívá. . Žili-li ti dva v době narození dítěte spolu, je možné, že soud zpětně nerozhodne - vše je v kompetenci a na rozhodnutí příslušného soudce. Toto dopředu určit nelze, ale ta možnost zpětného placení tedy je.
Děkuju,mně to přijde taky logické že v době narození i potom spolu žili takže je živil tudíž žádat zpětně je jaksi mimo zdravý rozum navíc ona už si mohla zažádat po narození a ne až ted když se rozešli.Je to mrcha a myslím si že kamaráda bude vydírat skrz dítě .
no možná bude.
Ale dítě je závazek pro OBA DVA a tím i pro další přítelkyně onoho muže a další příp. muže té ženy...
Dítě má právo na stejný životní standart jako OBA rodiče a ten, který se nestará MUSÍ na dítě platit přiměřené výživné.
Soud bude rozhodovat podle důkazů - proto by měl přítel dokázat, že s paní bydlel a na výživě dítěte se podílel, stejně tak, jako musí dokázat dohodu o výši výživného (doufám, že ji má písemně!) a to jak výživné platil (výpis z účtu, složenky...)
jako tomu nerozumím - je mrcha, ptž si požádala o výživné na dítě? to je snad naprosto normální, ne. to, že spolu dohodu, je sice hezké, ale je to jenom dohoda. například pokud si požádala o přídavky na děti nebo jiné sociální dávky, tak úřednice se často s dohodou nespokojí a chtějí alimenty určené soudem - kdysi mi to jedna z nich vysvětlovala tak, že ona jako úřednice není schopna (a ani k tomu nemá podklady) posoudit, jestli dohoda je na adekvátní výživné, takže proto požaduje rozhodnutí soudu, který už ty podklady má. protože dítě má živit v první řadě rodič, a až teprve pak stát.
jinak to, že dítě má "hadry z desáté ruky" - to je takové hodně subjektivní hodnocení. moje děti, dokud byly malé, měly máloco nového. přišlo mi zbytečné utrácet peníze zrovna na hadry, ze kterých děti stejně rychle vyrostou, když jsem jim za ušetřené peníze mohla dopřát to, co bych jinak nemohla - od nepodstatných blbinek typu kurzy plavání či kvalitní hračky po zásadní věci typu kvalitní obuv. Nemluvě tedy o tom, dvouleté dítě ještě nezřídka potřebuje pleny či umělé mléko, což taky leze do peněz. To, že má matka gelovky nebo chodí na saloráko, to bych sem netahala. To, že má dítě, ještě neznamená, že nesmí vypadat jako člověk (byť tedy já sama ani jedno nemusím). Do jejího hospodaření nevidíte, takže těžko můžete vědět, jestli si nepřitáhla kohoutky jinde, aby na to měla. výše výživného je věc mezi vaším kamarádem a jeho bývalou přítelkyní.
Ad spoření výživného - soud samozřejmě může určit, že část výživného půjde dítěti na spořící účet. ale nemůže to jít na úkor potřeb dítěte, takže s běžně vysokým výživným by vám to nejspíš neprošlo. to je řešení pro takové ty nadstandardně vysoké částky, které svým rozsahem zcela zjevně převyšují aktuální potřeby dítěte, tak se ukládají na potřeby budoucí, třeba na studium.
pokud má otec dítěte v ruce doklady o tom, že platil, tak k tomu samozřejmě soud přihlédne. stejně přihlíží i k tomu, že otec pořizuje dítěti věci navíc, tak je dobré si schovávat účtenky.
Ale to samozřejmě ne že mrcha že chce výživné,mrcha jako vyděračka že mu nedá dítě,že ho oškube a že at se připraví,tak by mně taky zajímalo docela na co se má připravit kromě alimentů.
nedává mu dítě? tím spíš je pro něj výhodný soud, aby se oficiálně upravily nejenom alimenty, ale i styk s dítětem.
lesi a jak to je s výživným pro neprovdanou matku?dopátrala jsem se že může žádat i zpětně ale je přeci nelogické když od narození děcka bydlela u něho-vedli společnou domácnost a měl by ještě platit zpětně výživné i na ni?Soud přeci musí přihlédnout k tomu že vedli společnou domácnost.
Tak říkal že od doby co se odstěhovala ji posílá peníze složenkou takže důkaz má,snad i dohodu,kupuje i věci mimo alimentů.Pro dítě udělá první poslední jenže je to takový dobrák,holka prý chodí v hadrech z desáté ruky a maminka si užívá solárek,gelovek atd. tak ani nevím jak mu poradit aby peníze šli dítěti,snad u soudu říct aby část alimentů byla posílaná na nějaký spořící učet pro dceru .
od všeho at si nechá papíry a k tomu soudu přinese kopie - aby měl čím doložit to, že platí.
S těmi hadry z 10. ruky - to je strašně neobjektivní, to nemůžeme posoudit ani my tady ani vy... ale jestliže je to opravdu extrém, můžete nafotit a k soudu taky dodat (příp. ještě před soudem na sociálku), soud může nařídit místní šetření - kontrolu sociálkou a ta zjistí, jestli má dítě adekvátní oblečení, postýlku, kočárek apod...
Jestliže je to tak neúnosné jak říkáte - může zažádat o střídavou péči a nemusí řešit alimenty a dítěti koupí co je potřeba. Otázka je - jestli by to vůbec chtěl...
Už ji navrhoval střídavou péči,říkala že ho zničí jestli to bude chtít.Prostě by chtěl aby peníze šli jen dítěti,ne na její cigarety a další.Tak jsem mu říkala že pokud se mu bude zdát že dítě nějak strádá tak at pak zajde na sociálku a at tam prošetří jak dítě žije.Achjo.
a jak by ho asi mohla zničit?
Peníze nemůže posílat jenom dítěti, prostě musí věřit matce, že se o dítě postará. Jinak se může starat on sám nebo střídavě. Nebo to řešit na sociálce.
Vemte to z druhé strany - vy až si pořídíte dítě - tak nebudete chodit na solárko nebo si dělat nehty nebo chodit do kina nebo přestanete kouřit nebo tak? to přece není o tom, že když mám dítě tak musím sedět doma, v hadrech a jíst suchý chleba...
a je jedno jestli jsem vdaná, rozvedená nebo na psí knížku.
Pochopte, ale tak to vůbe nefunguje. Nelze posílat výživné na spořící účet pro dceru tak, aby k penězům neměla matka vůbec přístup. Ty peníze-výživné jsou primárně určeny pro potřeby dítěte - na jídlo, ošacení, nájem bytu, pak na školu, koníčky... když ty peníze budou na účtu dcery, jak toto bude z nich matka hradit? Jen ze svojí výplaty? Mylná představa otců je, že peníze jsou jen pro to dítě. Jenže to dítě taky někde bydlí, že. Ono taky spotřebovává elektřinu, plyn, vodu a tak podobně. Jestliže má onen pán dojem, že svými penězi jen přispívá své bývalé ženě na její gelové nehty a pod. a dítě chodí v hadrách, co kdyby nad rámec výživného občas koupil nějaké to oblečení apod. Vždyť většinou jsou výživné stanovovány ve směšných částkách, které potřeby dítěte nemohou uspokojit a stejně nakonec matky hodně připlácejí. Vy tu stavíte onoho pána do pozice chudáčka, kterého chce jeho bývalý družka obrat o poslední krejcar. Věřte mi, že takto se jeví u soudů většina otců, jen aby nemuseli svým dětem platit více. Co kdyby náhodou z toho taky měla matka dítěte prospěch, že ano. Ale zapomíná se na to, že matka je taky jen člověk, který chce slušně žít a ne živořit a chodit v pytlu od brambor. Toto třeba není váš případ, resp. případ onoho pána, možná ta jeho bývalá družka je opravdu ždímačka na peníze. Ale vždycky si může situaci pohlídat, o dítě se starat apod. Jen aby mu to vydrželo dlouho ten jeho zájem o dítě. Je spousta otců, kteří si najdou novou partnerku a kteří na své děti z původní rodiny úplně zapomenou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.