Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr z bankomatu po smrti majitele účtu

Od: tajlor* odpovědí: 9 změna:

Zemřel mi bezdětný strýc, o kterého jsem se hodně staral. Dal mi k dispozici jeho kartu, abych mohl z jeho účtu vybírat pro jeho i své potřeby. Teď zemřel a já nevím, zda budu moci dál vybírat, zda neporušuji nějaký zákon. ˇUčet zablokovaný není, ale nikde nejsem uveden jako disponent účtu, vše je pouze na ústní domluvě, kdy strýc mi řekl, že peníze na účtě jsou i moje. Jako svědek u toho byla i strýcova sousedka, která mi vše může dosvědčit.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

3x

Tajlore a kdo zařizuje pohřeb? Ten by měl vědět, který notář má na starosti dědické řízení. Jde o to, že z karty byste vybírat neměl, notář totiž zkontaktuje banky a v dědickém řízení bude počítat se zůstatkem peněz na účtu v den úmrtí. My jsme cokoli řešili s notářem, i zůstatky na účtech. Máma potřebovala zaplatit nájem a poplatky a notář jí výběr víceméně povolil s tím, že se musí dohodnout se všemi dědici. ;)

pu®
hodnocení

2x

Já se obávám, že po smrti majitele účtu se peníze na jeho účtu stávají předmětem dědického řízení, a až do vyřešení dědictví by na ně tedy neměl nikdo sahat. Nevím, zda by se ústní dohoda dala de iure kvalifikovat jako darování, podle mě ne - nejste nikde uveden písemně a nemáte ani dispoziční právo. Ostatními dědici byste pak mohl být snadno napaden. Já bych na peníze nesahala a počkala až do vyřešení dědického řízení. Zkuste ale ještě počkat na vyjádření právního draka lesie nebo jiných místních právních mágů.

doplněno 11.01.11 23:05:

Pardon, ne lesie, ale lesi a ještě k tomu lesi2311 ;) .

jirbar*
hodnocení

1x

Za neoprávněné nakládání s platební kartou je pěkný flastr.

Peníze patří dědicům. Otázka je kdo tím dědicem bude. Nějaké sliby jsou k ničemu. Smlouva o budoucím daru musí být písemná a navíc zaniká dnem úmrtí potencionálního dárce.

Jedině kdyby se prokázalo, že strýc celý účet včetně na něm uložených prostředků daroval ještě za života. Tato smlouva může být i ústní. Ovšem zas ve vztahu k bance by to bylo dost zapeklité. Nevím jak by to právníci řešili.

I auto se nechá darovat byť je registrováno na někoho jiného.

doplněno 11.01.11 23:51:

Jistě by mohlo pomoci nepřímé dokazování, že jste s kartou a peněžními prostředky disponoval již za života strýce a že jste se jí "nezmocnil" až po jeho smrti. Ovšem nevím jak dokazovat že jste vybíral a nakládal s kartou. To že znáte PIN by asi moc nepomohlo.

kefas*
hodnocení

0x

Ahoj,já mám zkušenost takovou:

Když brachův táta umíral (máme stejnou jen matku) tak chtěl dát bráchovi kartu,protože jeho manželka (ne naše máma) začala chlastat a prachy by utratila za to.Jenže to brácha nechtěl protože mu to prý bylo blbý.Tak si jeho táta kartu schoval.Když umřel,tak ona a její sestra(která něměla žádné právo vybírat z bankomatu) si v klidu vybírali.Naštěstí tam bylo nějaký omezení,takže nevybrali všechno.Přesto to bylo okolo 100 000Kč.Nakonec se dohodli,že si brácha nechá účet a ona a bráchova sestra(nezletilá) si nechají jeho 1/6 bytu.Ale nikoho nezajímalo,že se z účtu vybíralo i po smrti majitele a kdyby brácha nezažádal o pozastavení účtu,tak by to asi vybrali všechno,protože to trvalo rok a půl.Takže manželka se sestrou táty mého bráchy vybrali okolo 100 000Kč a nic se jim nestalo.

Tím nechci radit co máš dělat,já se v tom nevyznám a doufám,že to ještě dlouho potřebovat nebudu.

hodnocení

0x

Pokud dokážete svoje tvrzení i před úřady, je to OK, jinak se vystavujete trestnímu stíhání.

Bacha, nemůžete používat cizí kartu!

hombok
hodnocení

0x

Touhle dobou už je asi pozdě. Mě, když umřela máma, tak ségra vytáhla hned ten den, co šlo, jelikož znala PIN, a nikdo nikdy nic neřekl. Pokud je už zablokovaný přístup, veškeré prostředky uvidíš možná až při dědickém řízení, které v našem případě bylo po více jak roce. A věř tomu, že to zablokují docela rychle, tak hodně štěstí.

tajlor*
hodnocení

Myslím, že potencionální dědici by nic nenamítali, že vybírám peníze ze strýcova účtu. Všichni o tom věděli, jak se o něj starám . Spíše mi jde o to, aby nebyl nějaký problém s úřady, notářem či bankou. Když by se zjistilo, že z účtu se vybírá i po strýcově smrti.

marenka*

Tajlore, na to pozor. Jak píšete, že by nic nenamítali. Ono představte si tuhle situaci u dědického řízení.

Pan X měl na účtech dohromady 20 tisíc. U banky y měl úvěr 20 tisíc. Pokud na účtě těch 20 bude, tak nikdo o nic nepřijde, nic nezíská. Ale pokud tam ty peníze do plusu nebudou? ;)

doplněno 15.01.11 19:49:

A druhá věc. Potencionální dědici byli rádi, že se o strýce staráte. Nic by nenamítali, protože si myslí, že na účtě je pár korun. Myslíte si, že nic nebudou namítat, pokud se tam objeví vyšší částka? Já o tom silně pochybuju.

buss
hodnocení

0x

Otázka je, na co to budete vybírat. Jestli jen pro vlastní potřebu, tak berete dědicům, pokud mezi nimi nejste, že byste se vyrovnali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]