Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Částečný ůvazek - co to přesně znamená

Od: slunecko odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěla bych se poptat jestli někdo neví co znamená pracovat na částečný úvazek (na kolik hodin, jestli zaměstnavatel platí obě pojiš´tovny atd)

DĚKUJI PŘEDEM

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

juvla*
hodnocení

2x

znamená to, že nepracujete plný počet hodin (8 hod) ale méně. Např jen 5 hodin denně. vše je stejné jen máte menší plat, poměrnou část dovolené, pojištění platí zaměstnevatel obě z vašeho platu.

Pokud by ten částečný úvazek byl tak malý, že by stanovený (tedy ve smlouvě sjednaný) měsíční příjem nedosáhl 2.000,-, jednalo by se o tzv. zaměstnání malého rozsahu (viz zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb., § 7). To je takové zaměstnání, které nezakládá účast na pojištění, tedy neodvádí se sociální (= důchodové + nemocenské) pojištění. Pak doba tohoto zaměstnání není pojištěnou dobou pro nárok na důchod a při nemoci (ošetřování, PPM a VPTM) nevznikne nárok na dávku nemocenského pojištění.

slunecko
hodnocení

Děkuji za odpověď a při tom částečném úvazku tedy platí pojišťovny že si část hradím já a zaměstnavatel tu druhou?

Nerozumím, na co se ptáte, co by měly platit pojišťovny?

Při většině zaměstnání Vám zaměstnavatel srazí z hrubé mzdy sociální a zdravotní pojištění a odešle je příslušným úřadům. Sociální je momentálně 6,5 % a zdravotní 4,5 %. Toto se odečte ze mzdy Vám. Zároveň je zaměstnavatel povinen (to se Vás nijak netýká) odvést za Vás 25 % na sociální a 9 % na zdravotní pojištění. Vaše hrubá mzda tak stojí zaměstnavatele dalších 35 %.

Sociální a zdravotní pojištění se neplatí z odměny za dohodu o provedení práce.

Sociální pojištění se neplatí ze zaměstnání malého rozsahu, když v měsíci nedosáhnete hrubou mzdu 2.000 Kč.

Částečný úvazek znamená, že nepracujete 8 hodin denně, ale třeba 4. Úměrně se Vám sníží mzda. Sociální i zdravotní pojištění se odvádí i z částečného úvazku (pokud se nejedná o zam.malého rozsahu, popsáno výše; pak se platí jenom zdravotní pojištění).

slunecko
hodnocení

Děkuji za odpoved

To je jasný že pojišťovny nic neplatí jen jsem to špatně napsala jednalo se mi jestli za mě bude zaměstnavatel platit 25% sociální a 9% zdravotní pokud bych měla ten částečný úvazek

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]