Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zedník - bez vyučení nedostanu ŽL?

Od: mira* odpovědí: 6 změna:

dobry den mam dotaz kdo ma pravdu kdyz se pokousim o podnikani na zivnost ,jako zednik nevyuceny nemohu mit zivnost na zednicke prace ale pouze na specializovane stav. cinnosti a na ziv. urade mi bylo receno ze na zednicinu nesmim sahnout a kdyz jsem zapatral na internetu tak jsem se docetl tohle hbi.cz/... tak ted kdo ma pravdu nebo snad ani na urade poradne nevi co se muze a nemuze?! dekuji za odpoved

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ale na úřadě to vědí, zedničinu opravdu nemůžete dělat. Nejlépe kouknout přímo do zákona:

Příloha č. 4 nařízení vlády č. 278/2008 Sb., kterým se stanoví obsahové náplně jednotlivých živností, v platném znění.

45. Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti

Úprava terénu pro stavby a v okolí staveb a přípravné práce pro stavby, zejména zemní práce, terénní úpravy prováděné v souvislosti se stavební činností, výkopové práce, průzkumné vrtné práce sloužící k získání doplňujících údajů pro dokumentaci staveb, odvodňování staveniště, provádění technické rekultivace (využití skrývaných zemin, terénní úpravy pozemků, výsypek, odvalů včetně přípravy pozemků pro biologickou rekultivaci, úprava vodního režimu, meliorační opatření, vybudování pozemních, příjezdových a provozních komunikací) a podobně. Činnosti spojené zejména s dokončováním, úpravou a obnovou staveb prováděné bez přímé vazby na vlastní stavební činnost, zejména tapetování, pokládání textilních podlahových krytin, montáž okenního a dveřního těsnění, markýz, rolet, žaluzií, protislunečních fólií, čištění fasád domů horkou párou, pískem, spárování panelů a další obdobné práce. Specializované stavební činnosti, zejména studnařské práce (čištění a dezinfekce studní, zřizování trubních, to je vrtaných studní v délce do 30 m, pokud nejde o hydrogeologický průzkum, vystrojování trubních studní, rekonstrukce povrchových studní, pramenních jímek z prefa vypustí, podchycování a odvádění pramenů trubkami, zachycování plošných průsaků vybetonováním a podobně), dlaždičské práce (zhotovování dlažeb pozemních komunikací a podobně), potrubářské práce, šamotářské práce, včetně provádění vyzdívek průmyslových pecí, vložkování komínů a jiná obdobná činnost. Provádění lešenářských prací (montáže a demontáže lešení a pracovních plošin). Činnosti spojené s prováděním drobných bouracích prací a úklidových prací na stavbách.
Obsahem činnosti nejsou zemní práce, které jsou hornickou činností nebo činností prováděnou hornickým způsobem, ani odstraňování staveb podle stavebního zákona. Obsahem činnosti dále nejsou zednické, stavebně-tesařské, pokrývačské, kamnářské, obkladačské, štukatérské, malířské, lakýrnické a natěračské práce, obkládání sádrokartonem a další práce, jež jsou předmětem řemeslných živností, ani kladení podlah vlysových, parketových, palubových, korkových, mozaikových, stěrkových a litých.

mira*
hodnocení

to je tedy zajimave co potom znamena clanek ktery jsem prilozil ja?proc vubec neco takoveho nekdo napise?!jak tedy delat zednucke prace na zivnost kdyz nejsem vyuceny?nevite nekdo

potom nad sebou potřebujete odborný dohled... teď rychle si nevzpomenu, jak se to říká, tuším "odpovědný zástupce". někdo, kdo splňuje podmínky pro živnost a kdo se zaručí, že i vy svoji práci budete odvádět dobře. vysvětleno je to tady:

business.center.cz/...

jsem*

udělejte si rekvalifikaci, ale i pak musíte mít na 1 rok tzv. odpovědného zástupce. Manžel to takhle má, je vyučený tesař a loni si udělal přes ÚP rekvalifikaci na zedníka. Jen bylo těžký sehnat toho odp. zástupce, protože ten za vás po ten 1 rok zodpovídá. Musí jít s váma na ŽÚ a tam se za vás zaručit.Pokud teda nemáte min. 1 rok praxi jako zedník. Netačí ale mít na pracovní smlouvě napsaný jen stavební práce (z minulých prac. poměrů)

mira*
hodnocení

dekuji to mam prave hotove rekvalifikaci mam prave uz hotovou jeste jse se sice nebyl ptat na Z:u: jestli mi s tim udelaji zivnost na zadnicke prace,ale pokud to tak je ze potrebuji rok praxe nebo rucitele tak mi nezbyva nic jineho nez ho sehnat dekuji za radu

cyril*

Jednoduše. Seženete si odpovědného zástupce, který požadavky splňuje nebo si vzdělání musíte doplnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]