Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sendvičová generace - spěchá

Od: sendvic odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, s politováním sděluji, že dnes má můj otec narozeniny , o kterých nemá ani zdání...*plac*

Jako dárek dostal od zařízení, kde je došasně umístěn telefonát do rodiny, že už tam nemůže být, aniž by od září splnil 3 měsíční pobyt v jednom z nich. Takže od 9/12 pendluje mezi 3 zařízeními, jelikož není již v silách rodiny o něj pečovat. v tuto chvíli by měl nastoupit stát s rodině již tak nelehkou situaci pomoci. Už tak si prožila své. Zařízení LDN Kralupy , Mělník , Horní Beřkovice

Po bezvědomí nekomunikuje, nenakrmí se, a nikdo z rodiny nemůže o něj nadále 24 hodin pečovat i z existenčních důvodů. Manželka je před operací šedého zákalu... Na lince seniorů žádný nápad, ani na Život 90. Nedovedu si v tuto chvíli představit jak bude stárnout další generace...?, Tento problém, se mi jeví jako velice palčivý...

Existují snad jakési dočasné služby na odlehčení, ale jsou vysokonákladové a po zkušenostech , když se mu nechali finanční prostředky / v ústavu/ a osobní věci za ním neputovaly...je zbaven svéprávnosti.

Na doplatky např. Alzeimer centrum / 18000,- a více/ rodina prostředky nemá, tak čemu je potom jakýsi příspěvek na péči, když jej převezme ústav a službu ani neposkytne. Doplatky , dle právního netu jsou na dobrovolné bázi...

Je zažádáno o domov ve Slaném, ale v současné chvíli není místo..?.

Existuje nějaký kodex a empatie nebo pouze rodino je to tvůj problém? Vynesou jej na mráz, aby nezabíral místo?MPSZ mi přijde naprosto zbytečné...

Děkuji za jakýkoli poznatek.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Řešila jsem to také ukončením pracovního poměru. Nic jiného nám nezbylo. Babička /tchyně/ trpí silnou demencí a Alzheimerem. Měla jen jediného syna, mého muže a tak jsme byli jediní, kdo se musel postarat. Je to řehole. Babičce bude 88 let, neví, zda je úterý nebo duben, zapálila si gauč /od té doby zmizely sirky a ostré nože z jejího dosahu/, občas ji naháníme po vesnici. O problémech s čistotou, močí a stolicí raději ani nebudu psát. Když jí dám znečištěné prostěradlo a řeknu, ať si ho zanese do koupelny k pračce /měla by se pohybovat dle lékaře/, odpoví mi s telecím výrazem: A kde to je, ta koupelna? Přitom zde žije přes 60 let. Člověka to hrozně deptá, fyzicky - to jí poslouží, ale nejhorší je ta její psychika.

Nevíme s mužem, co je to společná večeře, kino, výlet či bazén, neustále musí být jeden z nás doma. A kde by ten druhý bloumal sám?

Přesto, že se oba s mužem staráme, jak se dá, pamatovali jsme na zadní kolečka. Asi před rokem jsme si požádali o umístění na speciálním oddělení domova důchodců - ovšem výhledově, pokud by se její stav zhoršil natolik, že by třeba padla na nohy. To by pak nic jiného už dělat nešlo. Za ten rok nám už 2 x volali, že by měli volné místo, zda chceme. Prozatím jsme odmítli, ale tu jistotu máme pořád, že by ji přijali, kdyby bylo nejhůř. Pořád ji tam vedou a počítají s ní.

A tohle jste si měli zavčasu zařídit. Ten člověk tam skončit nemusí, ale je to taková pojistka do budoucna, kdyby to už opravdu jinak nešlo. Je to stáří někdy smutné. Jaga.

hodnocení

1x

Dobrý den. Dovolím si tedy uvést svůj poznatek a doufám, že ho nikdo nevezme ve zlém. Problém rodiny to je. Když jste se narodil, také jste nekomunikoval, nenakrmil se, nedošel na záchod...a rodiče se vám věnovali 24 hodin denně. Existenčně se o rodinu museli též postarat. A když je řada na dětech, aby se postarali o své rodiče, pak je to pro ně fyzicky náročné, finančně a časově nemožné...atd. To jistě je, ale přece jen je to povinnost dětí, postarat se o své rodiče. Ne státu. Nečekejte, že to tedy někdo vyřeší za vás. Podotýkám, že neodsuzuji nikoho za to, jakým způsobem se postará ve stáří o rodiče, ale postarat by se měl každý z nás co nejlépe. To je můj názor.

doplněno 12.12.12 17:18:

Konec konců - nikdo z nás neví jak dopadne a jak se k nám postaví naše děti...

iz*

Souhlasím (chtěla jsem napsat něco podobného, ale Vy jste vystihla lépe).

hodnocení

0x

Ano, pane kolego sendviči, je to blbé.

Přesto si myslím, že použít slovo problém v souvislosti se svými rodiči nebo jen jedním z nich má právo jen ten, do denně umývá, krmí, převléká...

Škoda, že už nejsou starobince. Ale ony brzy budou! Tam se dědek šupne a rodina si bude dál žít svůj klidný, plnohodnotný život.

Také mi připadá MPSZ jako zbytečné. Tak tedy prostě umývám, převlékám... Věřím vám, že jste z nenadálé situace vyvedený z míry. Ale nepomůže vám nikdo. S mrazem jistě přeháníte. Váš táta si posledních pár měsíců rodinné péče zaslouží. Udělejte to pro něj.

martinaa*

Dovolím si se připojit a tak trochu se vlastně zeptat - ono nejde o strčení dědka do starobince, aby si rodina dál mohla užívat, ale jak třeba (čistě hypoteticky) řešit, když máte dvě malé děti, do práce chodit prostě musíte, neb máte výdaje na jídlo, oblečení, auto (které potřebujete na dojezd do práce), hypotéku... a náhle se musíte postarat o nemohoucího rodiče. Nechci se nikoho dotknout nebo být nemístná, ale osobně si to nějak nedovedu představit.. to znamená určitě odejít z práce, tím pádem s mininem příjmů (co si budeme povídat, jeden průměrný plat na čtyřčlennou rodinu nestačí), a v podstatě i rodinu odstavit mimo, protože vážně a dlouhodobě nemocný děda potřebuje péči 24 hodin denně. Opravdu nevím, jak bych to řešila, má někdo nějaký návrh, zkušenost?

sendvic
hodnocení

Díky Martino za pochopení.

Vlastní zkušenost je velké bohatství jak již uvedl pan Ba´ta

zhodnocuje naše vědomosti a ty můžeme někomu dát. Zkušenost si každý musí vykoupit vlastním potem a mozoly. Jen zkušenostmi přicházíme k vlastnímu názoru na věc.

A jen ti kteří se na věci vlastním pohledem a očima mají vyhlídku na úspěch . Ba´ta

Napadá mne kontaktovat pana Krásu... údajně by měla být nějaká paní Halová ve Škodově paláci Praha, ale nemohu zjistit...asi sociální odbor

Všichni prostě nemaji tu možnost, aby někdo zůstal doma a pečoval nemají sanitářský kurz...

Sendviči, dovolím si oponovat s tím sanitářským kursem. Jestli se chcete ohánět tím, že ho nemáte, je to jen výmluva. Co starých lidí je v rodinách svých dětí a ty děti určitě také nemají žádné kurzy.

Vyprat zaneřáděné ložní prádlo, převléci postel, vynést kbelík z toaletní židle, uvařit čaj, podat jídlo, setřít mokrou podlahu - to snad zvládne každý a kurzů netřeba. Injekce či nějaké speciální zásahy opravdu dělat nebudete, od toho je lékař. A ty ostatní práce by měl zvládnout každý, musí se ale chtít. Já sama mám někdy žaludek až v krku. *blee*

Kdysi se říkávalo: Jeden táta uživil 8 dětí, ale 8 dětí neuživí jednoho tátu. A něco na tom bude. Jaga.

sendvic
hodnocení

Asi nebyly uvedeny veškeré skutečnosti. Péče koupání převlékání, krmení lepení náplastí , kamufláže léků vše bylo v mé kompetenci.

takže žádný klidný plnohodnotný život, ten snad ani nevím jaký je...

Jenže než se stav natolik zhoršíl, byla práce na půl úvazku ta bohužel již není . A od minulého týdné 12hod. směny.

Navíc jsem musel z dalších rodinných důvodů/ nechce se mi zde specifikovat/bylo toho a je neurekom a samé ,,veselosti ,,/ změnit místo pobytu bohužel není v dosahu a jeho obydlí by potřebovalo značnou investici, sám nemám kde být střechu nad hlavou/

Rodiče rozvedeni od mých 7 let, otec z prvního manželství ještě jedno starší dítě, ketré nemá zájem cokoliv řešit. Sám se kdysi vyjádřil : až tu nebudu dělejte si stím co chcete...

Žě bych si užíval extra jeho pozornosti jako dítě nemohu povrdit, spíš naopak chtěl mít pokoj zcela doslovně, pokud bylo něco potřeba nevrlý a vzteklý o ideálním otci nelze hovořit, takže při vší snaze mám svědomí čisté...je to smutné, je to tak

Není nad skvělé rodinné zázemí.

i tak děkuji

sendvic
hodnocení

O umístění bylo zažádáno, když se jeho stav začal zhoršovat, ale v rámci možností ještě šlo se oněj postarat, jěště neupadal do bezvědomí, po tomto byl ihned odvezen do nemocnice narychlo. Bezvědomím nemám na myslí, běžné bléboly typu proč je to oranžové a td. Prostě bezvědomí - masáž srdce oživování.

Jsem sám kdo se snažil postarat, jak je výše uvedeno jeho manželka má sama obtíže se srdcem po závažné operaci ledvin a čeká ji operace oka. je celá vyhublá ohnutá a na ní měl celý stav vážný dopad.

Tudíž jsem rád, že všechny hlasy zde nejsou pouze kritické, že někdo pochopil, že sendvičová generace znamená fakt být v presu ...

nejde o to nechtít se postarat, ale mít ,alespoň trochu podmínky...

díky

ladaadal*
hodnocení

0x

Já bych si jen dovolil otázku - co znamená název otázky - sendvičová generace? Asi mám delší vedení.

sendvic
hodnocení

Přečtěte si příběh Dětské radosti - z knihy Myslete pozitivně. Autorka popisuje stav Alzeimerika kdy je ještě v ,,celkem dobré kondici .,,

On nechtěl ani hrát pexeso...pokud byl při vědomí...

Což z naší situací, kdy se máte zarove%n starat o dva rodiče současněa plnit roli živitele dělat 12 směny a zvládat plno dalších činností. nelze ani při té nejlepší vůli. i kdyby den měl 60 hodin nelze v tuto chvíli zvládnout člověk je rád, alespoń za mizerně placenou práci, mimo obor.

Jeho domek je bez revize topení - plyn. o rozvodu vody se raději ani nešířím. Kde bude v budoucnu spoluvlastník, který nechce investovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]