Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva na dobu neurčitou

Od: onasis* odpovědí: 20 změna:

Ahoj,můžu v zaměstnání skončit ihned na hodinu když mám smlouvu na dobu určitou?Nebo musím dodržet nějakou výpovědní lhůtu 1-2 měsíců,kde mě může zaměstnavatel "držet"v práci jak potřebuje do uplynutí této lhůty?Díky

doplněno 06.01.14 08:39:

omlouvám se překlep:ne na dobu neurčitou ale na dobu URČITOU!

doplněno 06.01.14 14:44:

Ještě bych měl otázku jak se postupuje při podepsání nové smlouvy,kdy bych chtěl např. za měsíc skončit z duvodu nástupu do nového zaměstnání a zaměstnvatel nepřistoupí na ukončení dohodu a ja bych nemohl čekat 2 měsíce výpovědní lhutu.Jak v takovém případě postupovat?Přestat chodit do práce a normálně nastoupit do nového zaměstnaní?Opravdu nevím jak postupovat v takovém případě.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzav88*
hodnocení

0x

Smlouva na dobu určitou končí k poslednímu dni uvedeném ve smlouvě, ale měl by to zaměstnavatel včas zaměstnanci oznámit, zda mu bude prodloužena či nikoliv. Dokonce jsem někde četl, že pokud vám zaměstnavatel nic neoznámí a vy první den po skončení pracovní smlouvy normálně nastoupíte do práce, máte smlouvu automaticky prodlouženou na dobu neurčitou, ale to nevím jak funguje v praxi. A naopak pokud vy nechcete prodloužit, tak poslední den vše předejte a druhý den už nechoďte, ale také bych asi zaměstnavatele včas písemně (u dobrých vztahů asi ústně) informoval.

onasis*
hodnocení

Ksyby mi ji prodloužil opět na dobu určitou musím přece znovu smlouvu podepsat,jinak je neplatná ne?Pokud pod ní není můj podpis.Děkuji

No pokud by vám bylla smlouva prodloužena na dobu neurčitou proto, že jste pracoval "přes termín", tak jste s tím prodloužením vlastně souhlasil a prodloužení je podle mne platné na základě konkludentního jednání. Tedy snad, ono právo je právo a třeba co dříve nevyžadovalo písemnou formu , dnes už ji vyžaduje a tak. Konec konců právníci študujou pšt let (tedy někde *smich* ) na to, aby z nich byli začínající právníci.

fribble*
hodnocení

0x

I smlouvu na dobu určitou můžete ukončit dříve dohodou. V dohodě o ukončení prac. poměru musí být uvedené datum ukončení prac. poměru, důvod "dohodou" a podpisy obou stran.

onasis*

Jasně,a co když mě zaměstnavatel nebude chtít pustit?Je tam nějaká doba-lhuta kterou po dání výpovědi kterou bych musel dodržet?Díky

Ano, ta ve smlouvě. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, bez souhlasu zaměstnavatele ji neukončíte dřív. Pozor ale pokud nastoupíte po tomto datu do práce a zaměstnavatel nebude nic namítat, změní se vám smlouva automaticky na dobu neurčitou. Měl bys napsat konkrétně o co jde.

fribble*

I smlouvu na dobu určitou je možné ukončit výpovědí s dvouměsíční výpovědní lhůtou, není-li ve smlouvě písemně sjednána jiná.

hodnocení

0x
Na webu ministerstva práce o sociálních věcí je k tomuto problému toto: mpsv.cz/... speciálně cituji: Před uplynutím sjednané doby lze ukončit pracovní poměr sjednaný na dobu určitou všemi způsoby, stanovenými v zákoníku práce pro skončení pracovního poměru. což podle mne znamená zejména dohodou nebo na základě výpovědi, kde ovšem běží standardní výpovědní dooba dva měsíce.

onasis*
hodnocení

0x

smlouva mi skončila 31.12 2013 a v praci sem byl naposledy někdy kolem 18.12 a jdu až zítra ale novou smlouvu s dobou určitou mi nikdo k podpisu nedával,tudíž kdybych ted chtěl skončit tak můžu,jelikož mi skončila smlouva

No to asi oano, smlouva na dobu určitou končí tímdohoodnutým datem a žádné kroky k prodloužení zjevně nebyly učin+ny. Jak to myslíte, jdu až zítra? Ono v těch dnech po 18. jste tam nebyl, protože se nepracovaklo (svátky, dovolené...)? Takžeproč ttam jako chcete zítra jít? Odevzdat pracovní pomůcky? Nebo prostě byste tam normálně šel, nebýd toho data ukončení?

Já to vidím tak, že když tam zítra půjdete, tak by vás tam zaměstnavatel neměl vlastně ani pustit a v žádnoém případě by vám neměl dovolit pracovat. Jo, kdyby vám třeba řekl" hele, tady ještě zůstala poslední práce nedokončena, ještě je třeba utáhnout tento šrouub a pak můžeš jít" a vy to uděláte, tak buste tím automaticky získal smlouvu na dobu neurčitou, ale pokud tam jen půjdete říci "čau a mějte se tu pěkně" , tak se nic neděje.

onasis*

určitě ne,zítra jdu normálně do prace(od toho 18 byly dovoleny atd)na neurčitou mi určitě nedá,dá mi opět na rok,to vím 100%a na tu dobu neurčitou bych měl také něco podepsat ne stejně jako to další prodlužení na dobu určitou(tj.31.12.2014)Díky

No když nechcete poradit, tak nic...

onasis*

tak to vubec neberte,já sme rád za každou radu.Prostě pokud nepodepíšu bud smlouvu na naurčito nebo na určto nejsem zaměstnancem,je to tak?

Ne, pokud zítra normálně nastoupíte a začnete pracovat, mění se vám pr. smlouva na dobu neurčitou. Tedy pokud vy chcete a nic jiného dobrovolně nepodepíšete. Záleží jen na vás.

onasis*
hodnocení

A když mi zítra normálně hned po nástupu na šichtu předloží opět smlouvu na dobu určitou?

Pak je na vás, jestli podepíšete, nebo řeknete ahoj. Pokud nepodepíšete a vedoucí vám nezabrání v práci, máte smlouvu na dobu neurčitou

onasis*
hodnocení

ok chápu,díky,vypadáta to že je semnou debata jak s debilem ale věc se má tak že mám rád ve věcech jasno.Eště malinká otázečka kdyby mi dal na dobu neurčitou tak mužu dát třeba za měsíc vypověd na hodinu a odejít bez ty 2 měsíční lhuty?DĚKUJI především těm co mají semnou trpělivost

majsterjoe*

Ne, v takovem pripade nemuzete. Musite dodrzet vypovedni dobu, nebo se domluvit.

onasis*
hodnocení

aha takže vypovědní lhuta platí pro neurčitou i určitou dobu stejně...

Přesně tak. A pokud nastoupíte a budete dělat, tak máte smlouvu na dobu neurčitou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]