Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělení majetku po rozvodu a smrti

Od: golemiwo* odpovědí: 1 změna:
Dobrý den! Moje přítelkyně se v roce 2005 rozvedla.Ještě před rozvodem se její manžel odstěhoval ze společné domácnosti k jiné ženě.V srpnu 2006 bývalý manžel přítelkyně zahynul při autonehodě,kterou sám zavinil.V součastné době probíhá dědičské řízení.Při prvním pojednávání se přítelkyně dověděla,že její bývalý manžel si vyhotovil seznam věcí,které bude po rozvodu požadovat.Seznam však podle mě není platný,protože z něj není možné zjistit kdo ho psal,chybí datum a podpis.Krom toho,věci v seznamu nejsou přesně popsány.Jsou tam jenom názvy věcí a ceny.Např.hifi věž,cena 20000Kč,lednice,10000Kč atd.Nejsou uvedena výrobní čísla ani značky výrobků.Není ani zřejmé,jak k uvedeným cenám došel,protože u některých věcí je uvedena cena mnohem vyšší,než za jakou byly jako nové pořízeny.Přitom je prokazatelné,že po rozvodu,počas nepřítomnosti bývalé manželky chodil do domu a bez jejího vědomý odnášel různé věci nabité počas manželství,např.el nářadí v hodnotě několika desítek tisickorun,doklady k nářadí a taky doklady týkající se domácnosti a manželství.Tyto věci však v seznamu nejsou.Notář však tento seznam jenom opsal do návrhu vyrovnání dědičství.Postupoval správně?Myslím si totiž,že takový seznam by měl vyhotovit odhadce k tomu určený a taky započítat amortizaci.Může přítelkyně napadnout tento seznam jako neplatný a bezcený?A jak mám postupovat já,když jsem si do partnerství přinesl zařízení a elektroniku.Musím nějak prokázat jejich původ,nebo stačí prohlášení,že jsou moje když nechci aby byli zahrnuty do případného úředního odhadu?Děkuji a doufám,že nám poradíte.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hawatt*
hodnocení

2x
to, že si bývalý manžel sepsal nějaký seznam není vůbec právně relevantní - společné jmění manželů po rozvodu se dělí podle zákona toliko dohodou o vypořádání SJM (s ověřenými podpisy) nebo rozsudkem soudu... notář tento dokument sepsat sice může, ale dědic (tedy Vaše přítelkyně) může tento dokument napadnout s výše uvedenou argumentací.
Čímž v podstatě odpovídám i na Vaši druhou otázku, jestliže je výše uvedený dokument neplatný, není ani pro Vás důvodu cokoliv prokazovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]