Nejste přihlášen/a.
Z určitých závažných důvodů by mě i mému dítěti vyhovovalo, kdyby ve školce mohlo být až od oběda. Myslíte, že je to jen na domluvě s ředitelkou? Jeden neví, na co vše jsou zákony. Když tam dítě může být celý den, proč by tam nemohlo být dáváno až v době oběda?
Děkuji!
Je to vcelku nesmyslné, po obědě nejen (jak je už zmíněno) spousta dětí, potenciálních kamarádů, odchází domů, ale po obědě se minimálně hodinu odpočívá, většina dětí spí. Poté se vstává, svačí a dělají se klidnější odpolední činnosti, během kterých zbytek dětí odchází domů. U nás je školka jen do půl 4, většina dětí je ve čtvrt na 4 už dávno pryč.
Tak se zamyslete, zda je to pro dítě dobré. Nestačí pořádně navázat vztahy, nebude se účastnit kolektivních dopoledních dílniček, zpívání, tancování apod., čímž je ochuzeno o nějakých 70% zážitků se školky.
Dítěti by to vyhovovalo proč? Ono samo se tak rozhodlo?
Tak u nás ve školce se děti dělily na spací a nespací a ty nespací nikdo spát nenutil. Naopak, třeba příprava pro předškoláky bývala právě po obědě, protože předškoláci už ani nespávali. Školka je u nás do půl šesté a do konce tam bývalo relativně dost dětí - občas jsem tam s těmi mými zůstávala až do konce, že si ještě chtěly na zahrádce pohrát s kamarády, dokud ti neodejdou. A odpoledne moje děti chodily na kroužky - vaření, keramika, solná jeskyně, hudebně-pohybový pro předškoláky.
Navíc, pokud má tazatelka možnost být s dítětem dopoledne doma a hlídání potřebuje jenom odpoledne, tak celkem nevidím důvod, proč by to dítěti mělo nějak extra vadit. "Na školu" si ho může připravit sama, k tomu školku nepotřebuje. A sociální vazby může dítě navazovat odpoledne naprosto stejně jako dopoledne. Jako je pravda, že dopoledne bývají divadélka a tvořivé činnosti, ale na druhou stranu, pokud je dítě neabsolvuje, tak žádná tragedie, ne.
S těmi sociálními vazbami si nejsem tolik jistá, odpoledne jsou zkrátka jiné činnosti, není takový důraz na rozvíjení dítěte jako v dopoledních "pracovních" činnostech. U nás máme pár chlapečků, co do školky přijou občas, chodí před svačinou, kdy už mají ostatní děti řízené činnosti dokončeny, jen se podívat, a po obědě chodí domů. Tyto děti jsou nesamostatné, neumí si hrát s ostatními, jsou viditelně mimo okruh "společenství". Do společných čiností se zařazují pomalu, jsou uplakané, protože jsou zvyklé být doma (a když týden nepřijdou, pak tři dny ano - tak vlastně nechápou, proč mají ve školce být), a jen si fňuknou, rodiče jim udělají "americké volno". A pak si rodiče chodí stěžovat nám, že dítě si doma stěžuje, že ve školce nemá kamarády. No, bodejť.
Nemyslím si, že je to dobře, ale je to jejich věc. Vodit ale dítě do školky odpoledne nemá žádný význam, dítě se nic nenaučí, v podstatě si jen pohraje a jde domů. To může rovnou zůtat doma se slečnou na hlídání, vyjde to úplně nastejno...
No, tak kdybych měla dost peněz, aby mi mohla dítě pravidelně hlídat slečna na hlídání, tak bych klidně to nejmladší do školky nedávala - tolik ale nemám, tak do školky prostě chodilo. Školka je jistě fajn, ale třeba pro mne je primární její hlídací funkce, naučit ho klidně zvládnu svépomocí doma, u školkáčů nejde o žádné složité znalosti a dovednosti.
A jinak i moje nejmladší dítě se školkou bojovalo, taky jsem ho tam nedávala každý den, když jsem zrovna neměla směnu, obvykle zůstával doma. Proč taky ne, když se tam zbytečně trápil Sociálně byl v pohodě, kamarády si vždy nacházel spontánně kdekoli, zapojovat se do her zapojoval, samostatný je, výtvarné činnosti odmítal doma stejně jako ve školce... to se zlomilo až v odkladovém roce (stejně jako jeho negativní vztah ke školce) a začal s nimi právě doma, sám, jenom za pomocí knížek s návody krok po kroku... a chytrej byl jak opice, vědomosti vždycky rád nasával, ať už ve školce nebo doma. Jenom ta školka mu nevím proč nesedla. No, a teď zas pro změnu nerad školu, ale to už si nechá vysvětlit, že do školy musí... ale stejně mě vždycky překecává, aby nemusel alespoň do divadla, na dopravní hřiště, na koncert, na besídku... když už se tam stejně nebudou učit, tak prý je stejně zbytečné, aby tam chodil
Dítě by mělo do školky chodit úplně normálně a tady nejde jen o nějaké zákony a nařízení, ale vždyť v tomto věku si dítě utváří společenské vazby! Pokud ho budete odlučovat od jeho vrstevníků, vězte, že vám vyroste sobecký necita! Školka je zatraceně duležitá část života!
Dnes se mi naskytla možnost jedné rekvalifikace. Zítra už budu podepisovat nějaké ne příliš závazné papíry, tak jsem chtěla vědět, zda s odpolední docházkou nemá někdo zkušenost, zda vůbec přichází v úvahu. Jde jen o 2,5 měsíce.Taky si myslím, že ta dopolední školka je lepší. Jenže jako "žena v domácnosti" nemohu mít dítě ve školce denně víc jak 4 hodiny, tak dopoledne bych musela vynechat. U nás je školka jen do 16hod, to je málo...Nevím, jak to sem na vesnici stíhají ve městě pracující mamky vyzvedávat své caparty..
Jinak já do školky nechodila vůbec. Ten nástup do školy byl pak hodně drastický. Pro děti je lepší, když se prvně sociálně adaptují v takovém víc jim přirozeném prostředí.
Nebo se teď na tu rekvalifikaci vykašlat, od 1.1.2012 jsou nové podmínky na ÚP, není třeba příslibu zaměstnavatele apod., tak si tu rekvalifikaci udělat až někdy v budoucnu. Nějakou dopolední )
Díky za vaše předešlé reakce! )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.