Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď - výše podpory u dohody?

Od: majda1* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, byla bych vděčná za radu. V současnosni jsem na nemocenské a již delší dobu uvažuji, že odejdu z práce. Vzhledem k psychice však nechci odchodit výpověď. lhůtu 2 měsíce (šikana nadřízeného). Budu mít nárok na podporu v plné výši, když odejdu dohodou a prokážu, resp. mi uznají vážný důvod odchodu ze zaměstnání? Děkuji vám.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když odejdete dohodou tak dostanete podle nového zákona 45 % na podporu , myslím si že tvrzení že vás zaměstnavatel šikanuje neobstojí, vždyť tak to funguje ve většině firem že majitelé mají velké nároky na zaměstnance a vymáhají je všemy možnými způsoby a věřte že vím o čem mluvím ve zkratce dělal jsem na vysoké pozici u jedné firmy šéf po mě šlapal tak jsem skončil v provozním ú seku , poté výpověď a osvč. Teď pro tuto firmu pracuji jako subdodavatel a ;)jemi dobře.

tozinek*
hodnocení

0x

DOHODA = 45% průměrného měsíčního výdělku.

NE-DOHODA = 65%.

jirkazhane
hodnocení

0x

Pokud máte odpracováno a současně uhrazeno důchodové pojištění alespoň 12 měsíců v posledních 3 letech, pak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud odejdete dohodou, bude podpora činit 45% průměrné čisté mzdy po celou dobu. Jestli vám zohlední šikanu (pokud nebudete mít rozsudek, tak to bude asi hodně individuální), pak vaše podpora bude první dva měsíce 65%, další dva měsíce 50% a poslední měsíc 45%.

majda1*
hodnocení

Děkuji vám, tušila jsem to. Takže když chci plnou výši, musím odchodit výpovědní lhůtu..a další 2 velmi nepříjemné měsíce si odbýt. Nebo se spokojit s nízkou podporou a doufat, že brzy najdu lepší místo..Já totiž díky poměrům na pracovišti skončila na antidepresivech-což ale zpráva lékaře jako vážný důvod stačit nebude, že?

Pozor, sníženou výši podpory na 45 % budete mít, i když dáte výpověď Vy. Pouze při výpovědi od zaměstnavatele a při splnění všech ostatních podmínek nároku bude podpora 65 %. Takže jestli uvažujete o ukončení prac.poměru dohodou nebo výpovědí a nechcete se trápit v práci ve výpovědní lhůtě, budete muset oželet vyšší podporu (za předpokladu, že zaměstnavatel na dohodu přistoupí).

majda1*
hodnocení

Takže vlastně ve výpovědi a dohodě není rozdíl..

majda1*
hodnocení

Myslím z mé strany..

Pokud by zaměstnavatel nesouhlasil s dohodou, nemáte jinou možnost než podat výpověď. K dohodě zaměstnavatele nedonutíte. Pokud by souhlasil, že Vás pustí na dohodu, můžete se domluvit na rozvázání PP třeba ze dne na den - to je na domluvě.

Zákoník práce:

§ 49
(1)

Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.

(2)

Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec.

(3)

Jedno vyhotovení dohody o rozvázání pracovního poměru vydá zaměstnavatel zaměstnanci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]