Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluhy po rodičích

Od: robertota odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,
minulý rok mi bylo 18 let a nabyl jsem plné svéprávnosti. Pro někoho radostná událost, nicméně teď jako 19letý mám s tím mnoho problémů. V bance mi nedávno začli strhávat peníze z městského úřádu z toho důvodu, že za mě rodiče neplatili komunální odpad do mých 18 let.
Jsem stále ještě student a ostatní studující takové problémy nemají. Je zde nějaká možnost odvolání, abych své peníze dostal zpět a peníze požadovali od rodičů?
Mě samozřejmě rodiče peníze odmítají dát, údajně sami nemají.
Prosim, jak se s tímto mohu vypořádat?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

1x

Především v 18 letech jsi nabyl plnoletosti a nikoli svéprávnosti, to je značný rozdíl. V bance Ti začali strhávat - jak se Městský úřad dozvěděl číslo účtu,- z jakých peněz pochází Tvůj účet když jsi ještě student a nemáš vlastní příjem,- na základě jakého rozhodnutí peníze vymáhají, - proč peníze za odvoz komunálního odpadu vymáhají na Tobě když nevlastníš byt,- kolik dělá celková částka, - kolik peněz Ti už strhli ... a nabízí se ještě řada dalších doplňujících otázek. Když od toho odhlédnu, tak částka za odvoz kom.odpadu se vypočítá u bytových domů podle počtu přihlášených, nebo skutečně bydlících osob. Pokud jste v bytě 3 osoby a rodiče platili pouze za 2 neznamená to, že neplatili zrovna za Tebe, ale třeba za tatínka - tam se totiž uvádí jen počet a ne jména konkrétních osob. Pokud chceš odpověď, musíš položit otázku se všemi podrobnostmi, jinak tomu nebude nikdo rozumět a tím pádem ani nemůžeš kvalifikovanou odpověď očekávat.

robertota
hodnocení

Dobrý den,

Jak se úřad dozvěděl číslo mého účtu netuším. Mám ho ani ne rok.

Vlastní příjem nemám, peníze pochází z letní brigády.

Přišel mi znenadání dopis:

Nevlastním byt, nevím proč po mě chtějí peníze za komunální odpad.

Celkem mě to stálo 1200 a dalších 500 mám zaplatit. Hlavně potřebuji vědět, jak je to možné.

robetrota
hodnocení

Cituji:

Podepsaný správce daně Vám sděluje, že jím dne 29.11.2010 vydané rozhodnutí exekuční příkaz na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank č.j. 6381/2009/FO/McK nabylo právní moci podle paragrafu 32 odst. 12 zákona č. 337/1992 SB., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, dne 30.12.2010

vraxan*
hodnocení

0x

Dobrý den,

po rodičích se můžete domáhat výživného návrhem na soud. Odkazuji Vás na § 85 Zákona - 94/1963 Sb. - o rodině. Návrh je třeba podat čím dřív, protože výživné se pak přiznává až ode dne podání návrhu, není jej možno přiznat zpětně v čase před podáním návrhu. (samozřejmě tato žaloba bude asi mít na vztahy s rodiči adekvátně negativní dopad a s tím je třeba počítat)

Není mi ale jasno, jak Vám mohli jen tak začít strhávat z Vašeho účtu peníze za odvoz odpadu. K takovému něčemu je přece potřebné rozhodnutí soudu, pokud banka tyto peníze posílá městskému úřadu bez existence příslušného soudního rozhodnutí, tak jedná protiprávně. Existuje takové rozhodnutí?

robertota
hodnocení

Přišel mi jakýsi dopis, kde znělo, že to má městký úřad povoleno odebrat z účtu a že to tedy odebral. Zítra dopis ocituji, ať vám poskytnu více informací.

robertota
hodnocení

Cituji:

Podepsaný správce daně Vám sděluje, že jím dne 29.11.2010 vydané rozhodnutí exekuční příkaz na přikázání pohledávky na peněžní prostředky dlužníků na účtech vedených u bank č.j. 6381/2009/FO/McK nabylo právní moci podle paragrafu 32 odst. 12 zákona č. 337/1992 SB., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, dne 30.12.2010

vraxan*

Když už, mohl jste sem napsat celé rozhodnutí vyjma Vašich citlivých údajů.

doplněno 06.01.11 21:40:

A když se konalo řízení ve věci, byl jste o tom informován?

doplněno 06.01.11 21:50:

Každopádně jak teď studuji příslušný zákon (mimochodem od 1.1.2011 je jím Z. 280/2009 Sb., ten předešlý byl zrušen), tak Vám až tak moc šancí nedávám. Propásl jste možnost podat řádné odvolání (dost velká chyba) a teď Vám již zbývá pouze mimořádný opravný prostředek, na jeho připuštění jsou ale dosti striktná pravidla:

§ 117
(1) Řízení ukončené pravomocným rozhodnutím správce daně se obnoví na návrh příjemce rozhodnutí, nebo z moci úřední, jestliže
a) vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nemohly být bez zavinění příjemce rozhodnutí nebo správce daně uplatněny v řízení již dříve a mohly mít podstatný vliv na výrok rozhodnutí,
b) rozhodnutí bylo učiněno na základě padělaného nebo pozměněného dokladu anebo dokladu obsahujícího nepravdivé údaje, křivé výpovědi svědka nebo nepravdivého znaleckého posudku,
c) rozhodnutí bylo dosaženo trestným činem, nebo
d) rozhodnutí záviselo na posouzení předběžné otázky a příslušný orgán veřejné moci o ní dodatečně rozhodl jinak způsobem, který má vliv na toto rozhodnutí a jemu předcházející řízení.

Pokud nesplňujete jednu z výše uvedených podmínek, tak to s Vámi nevidím růžově.

robertota
hodnocení

O řízení ve věci jsem informován nebyl, nicméně

a) vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nemohly být bez zavinění příjemce rozhodnutí nebo správce daně uplatněny v řízení již dříve a mohly mít podstatný vliv na výrok rozhodnutí,

Nemohl jsem uplatnit žádnou skutečnost ani důkaz, neboť jsem o tomto nebyl spravován. Co si o tom myslíte?

vraxan*

Pokud jste skutečně nebyl nikým obeslán, tak by šlo využít písmena a) k podání mimořádného opravného prostředku.

Pamatujte ale, že k tomu, aby jste byl "informován" jste nemuseli převzít úřední list, stačí pokud Vám byl ve schránce zanechán lístek o uložení doporučené zásilky na poště a vy jste si ji nevyzvedl.

robertota
hodnocení

V pondělí zajdu na městský úřad a pokusím se vymoci svých práv. S tím obesláním se ještě seznámím. Poštou jsem nic takového nedostal ani o ničem takovém nevím. No v pondělí zde napíšu, jak jsem dopadl.

Moc děkuji za poskytnutou pomoc.

polinek*

,,já si myslím,že plnoletost s tím nemá nic společného.Záleží,jestli je již vystudovaný a výdělečně činný ,,když ne,tak přece platí rodiče.

buss
hodnocení

0x

Odhlásit se z toho bydliště a bude klid. Zřejmě nabytím 18ti let začaly chodit dopisy od obce na platbu odpadu, kde skončili? Zjistit si vyhlášku obce.

robertota
hodnocení

Jakou vyhlášku přesně myslíte? Je zde mnoho vyhlášek. Údajně se jedná o nějakou novou. Pokusím se ještě pohledat, ale je toho velké.

atreus*

Městská vyhláška o platbě za odpad.

buss
hodnocení

0x

Tady prostě někdo nebral dopisy a pak se diví (ne rodičové).

robertota
hodnocení

Tak bohužel to dopadlo tak, že peníze jsem zpět nedostal. V té době samozřejmě dopisy brali rodiče a já jsem vůbec neměl o nečem takovém ponětí. Asi začnu více studovat práva a zákony, protože jinak vláda dokáže s občany pěkně vyjebat.

rosenberg

Co má vláda společného s tím, že si neplníte své zákonné povinnosti, nepřebíráte poštu a v rodině máte prapodivné vztahy? Žádný zodpovědný člověk podobné problémy nemá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]