Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dilema nad synem - křičel na mě

Od: jmamut* odpovědí: 27 změna:

můj 30ti letý syn na mě zakřičel před snachou slova "zdechni krávo ". Nepředcházela z mé strany afrese ani adekvátní důvod. Během půl roku se neomluvil , před ostatními svá slova popřel . Když se nedávno s rodinou zastavil, choval se jakoby se nic nestalo a spíš arogantně.. Je normální, že nedokážu odpustit? bolí to...

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

6x

Nevím, co všechno tomuto slovnímu "výlevu" předcházelo, neznám ani názor druhého zúčastněného. Samozřejmě by se rozumně vychovaný syn ke své matce takto chovat neměl. Napadá mne tedy pochybnost, zda je opravdu rozumně vychovaný.

"před ostatními svá slova popřel" - nevím sice před jakými "ostatími", ale když si představím, jak brečíte na rameni mně nesympatické sousedce, asi bych taky vše zapřel.

Tuto "neadekvátní" reakci Vašeho syna něco muselo vyprovokovat, ač to třeba byla v tu chvíli celkem nevinná situace, pro něj to mohla být ta "poslední kapka", kdy se nedovedl (a možná už ani nechtěl) ovládnout.

Věřím Vám, že to bolí a že se to těžko odpouští. Myslím, že by bylo nejlepší si o tom se synem popovídat, zjistit příčiny jeho reakce, zjistit, co ho k tomu vedlo. Ale hlavně v klidu a mezi čtyřma očima! Jeho "arogance" napovídá, že se za svoje chování stydí a svým "arogantním" chováním (možná nevědomě) tvoří jakousi bariéru před dalším možným konfliktem, případně před řešením a vysvětlením konfliktu původního.

Každopádně vám oběma přeji, abyste společně situaci vyřešili a měli v rodině zase klid a pohodu! *hej*

hop, já si myslím, že takový slovník by si k matce neměl dovolit vůbec nikdo. Bez rozdílu! Žádné provinění není dost veliké na takovou nadávku od dospělého člověka! Snad jen vražda dítěte. Ale o tom řeč není!*hej*A vám se divím dvojnásob. Nejste ochoten tolerovat i/y a tohle ano?!

hop®

Babkazov: ale moje reakce přece vůbec není o tom, že bych toto chování chtěl tolerovat! Spíše se zamýšlím nad příčinami, proč k tomuto chování vůbec mohlo dojít, a přemýšlím nad možným řešením nepříjemné situace! *stop*

Bohužel se zde nevyjádřil zmiňovaný syn, abychom si o vzájemném vztahu matky a syna mohli udělat objektivní obrázek. *nevi*

jmamut*
hodnocení

moc moc děkuju za tuhle zprávu! Hop mě včera docela sejmul, protože to cítím tak, jak jste mi teď napsala.. Moje matka mi sakra ubližovala odmalička a nenapadlo by mě ani v tom největším afektu vyslovit něco tak zdrcujícího. děkuju za podporu!

jmamut*
hodnocení

Můj syn je mistrem lží, kterým i on sám nakonec věří. Otázka je,co je genetika (se kterou se to shoduje) a co moje mírná výchova, ve které jsem děti vedla k absenci lží a slušnosti. Myslím, že jsem spíš udělala chybu právě v té mírnosti. Dokud se syn neodstěhoval,neoženil, povaloval se doma a pokud jsem ho požádala,poprosila o sebemenší pomoc, křičel na mě,často vytáhl i nůž,anebo mě vydíral fingovaným řezáním rukou. Už tenkrát jsem se bála mu vrazit facku. A teď před snachou? to už bych mohla opravdu přizvat i tu sousedku... asi bude opravdu zakopaný pes v mé tendenci se před nimi krčit, protože jsem je litovala, že nemají otce,ale měly i materiálně často víc, než děti z kompletní rodiny, ale copak lze omluvit takové slova, i kdybych byla tyran?

kato*

Těžko syna předěláte ze dne na den.Přerostl vám přes hlavu a je to i vinou výchovy.(..povaloval se doma a pokud jsem ho požádala,poprosila o sebemenší pomoc, křičel na mě...) Trvejte důsledně a zároveň taktně na omluvě.A odnaučte se ustupovat.Nevěnujte se problémům se synem,ale běžte se bavit do společnosti.:)Ještě pár let a mohli by se k vám takto chovat i vnoučata.*houpy*

lucinkaf*
hodnocení

5x

tohle kdybych si dovolila našim říct, tak by mi dali takovýho facana, že bych vzala s prominutím hubou o zem. Ať by mi bylo 15, 30 nebo 50...Měla jste udělat to samé.

hodnocení

4x

Strašné, strašné, strašné! *plac*Asi si to vůbec nedovedu představit. A navíc, jak se asi chová ke své ženě, ke svým dětem, když si něco takového dovolí k mamince! *plac*Doufám, že se nesnažíte zalíbit se mu. Nabízet služby, dary i za cenu ušetření na sobě. To všechno by vlastně jen potvrdilo vaši akceptaci jeho chování. A že máte pocit provinění vy, je jasné ze slov "adekvátní důvod!"! Toto nikdy nesmí muž vypustit z pusy vůči jakékoliv ženě, o matce ani nemluvě. Nikdy! Důvodně i nedůvodně! *hej*Uvědomila jem si, že naše děti nás znaly jako rozhodné lidi, kteří je vedli, vychovávaly. Příchodem let a techniky, které ani nerozumíme, ani ji nezvládáme, se stavíme do podřízené role, shrbíme ramena a couváme, pro klid v rodině zapřeme sami sebe. A děti, vlastně dospělí, už v letech, tomu nerozumí, vytáčí je to. Je potřeba se narovnat a být rozhodnými tak, jako celý život, když bylo třeba je uživit. Nedělat ze sebe chudáky. Je třeba bouchnout do stolu, když to situace vyžaduje. Nevysvětlovat, bouchnout! *jasne* Koukám kolem sebe a něco podobného, ne však tak drastického, se několika starším lidem stalo. A místo aby se oni nas. . . , tak padli na kolena a začali mladé uplácet! A hledat chybu u sebe. *bum*Celý život jste musela bojovat, je potřeba v tom pokračovat. Nedat se!

marenka*
hodnocení

3x

Víte, měla jsem taky hloupé období. Sic způsobeno chemií v těle, ale i tak. Chovala jsem se k rodičům příšerně, i když až tak sprostě ne. (to by mi jí táta vrazil i v dospělosti přes celou hlavu). Když už našim došla trpělivost a já opět na návštěvě perlila, tak se táta postavil ke dveřím a řekl: "Víš co, frajerko, až se budeš chovat tak, jak máš, můžeš zas přijít, budeš mít dveře otevřené. Zatím nevidím jeden jediný důvod, proč bych se měl s tebou dál bavit." A bylo. Na hodně dlouho. Musela jsem si natlouct, vymáchat si čumec ve vlastní hlouposti a pak jsem s pokorou přišla sama. Něco nade mnou stálo, že mi bylo odpuštěno. Od té doby byl táta můj malý velký bůh. Opravdu. *modla*

buss
hodnocení

3x

Nevpouštět, vydědit.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Možná to bude znít tvrdě, ale tazatelka si je vědoma příčin tohoto chování. 20 let benevolence, ustupování, podřizování se. Já zvýšit na rodiče hlas, tak chytám druhou o zeď. Neplnitění povinností, odmlouvání - nemyslitelné. Ve třiceti letech se se synem, který se cítí mistrem světa nic dělat nedá. Jediná šance je uvědomit si, že jsem osobnost s určitou hrdostí a že si nenechám všechno líbit. Najít v sobě sílu a přerušit se synem veškeré styky. Kdž přijede na návštěvu, tak řeknu je mi líto, mám něco nutného, odcházím. Možná se situace změní za 10 nebo 20 let až bude rozumově zase někde úplně jinde, ale teď ve třiceti to opravdu jinak nevidím.

jmamut*
hodnocení

Nezní to tvrdě - naopak mě vaše slova nakopla , jen jsem si něco takového nedokázala sama říct už dávno. Jeho společnost nevyhledávám, nedokážu vzít ani tf, ale když se nedávno zastavili, opět jsem potlačila hrdost a nedokázala použít podobnou výmluvu , i když jsem to měla v plánu. Děkuju!

Pomalu se smiřte s tím, že už nemáte syna. Lepší žádný než neurvalec.

hodnocení

0x

Také mám 30letého syna a něco takového si nedovedu představit... co ho k tomu vedlo, z čeho se mohl tak vytočit?

Věřím, že to bolí, a chápu, že se Vám nedaří odpustit. Radu nemám - snad jenom zkusit si promluvit, ale mohl by opět agresivně vybuchnout a mohlo by být mezi vámi ještě hůř... *nevi*

as*
hodnocení

0x

Čas nejleším lékem na bolest (ve Vašem případě způsobeno slovy)...

topka*
hodnocení

0x

Na aroganci se dá odpovědět jedině ignorací. Já bych ho k sobě domů nepustila dokud mu to nedojde a nezačne to řešit sám. A to v naprostém klidu. Máte ho ráda, takže můžete být v klidu. Právo je na Vaší straně. On sešel z cesty. On musí vykročit správnou nohou. Telefonovat ano, všechno, ale domů bych ho nepustila. Pokud to bude chtít řešit, můžete se ho zeptat co ho k tomu vedlo a pak teprve korigovat svůj vlastní postoj. Dřív ne!

veronika2*
hodnocení

0x

Něco ho k tomu muselo asi vést ne? Neříkejte mi, že prostě jen tak, z ničeho nic na vás zakřičel takovou hnusárnu...to není možné přece

jmamut*
hodnocení

ano, vedlo. Mé mírné napomenutí (podotýkám mírným hlasem bez ječivého tónu) , že by se s rodinou mohli chovat ohleduplněji, když sem přijedou na víkend.Mít opakovaně zničené věci,dělat jim služku a být terčem jejich výsměchu bylauž poslední kapka spíš pro mě. Své děti jsem vychovávala sama a nechtěla jsem,aby zažívali to,co na mě napáchala má matka. Dnes vidím,že jsem měla být tvrdší.

veronika2*

aha, tak v tom případě je to hulvát a nebrala bych na něho žádné ohledy...

jmamut*
hodnocení

taky to tak cítím , děkuju!

kj*
hodnocení

0x

Odpusťte, zapomeňte, budete se cítit daleko lépe, znám to!

jmamut*
hodnocení

odpouštěla jsem mu dvacet let a vidíte, jak to dopadlo.

pt®

"jmamut", myslím, že mu to jednou dojde, že se tak k Vám neměl chovat, ale až dozraje, nebo až zestárne, možná až tady jednou už nebudete. Určitě mu chyběla, jako synovi pevná ruka táty a vzor táty. Možná bude lepší, když je nebudete zvát na návštěvy, ať si žijí svůj život a Vy taky svůj a v klidu. Aby Vám neničili vaše věci, možná by bylo lepší, když Vás pozvou, radějí zajet k mladým na návštěvu, než je zvát k sobě. Když už se Vám u nich nebude líbit, tak se jednoduše rozloučíte a půjde te domů. To je můj názor. - stařenka

kj*

Já vím není to jednoduché,ale on si nezaslouží,aby jste s trápila, tady jde o Vás!

hop®
hodnocení

0x

Tazatelka zde přiznává nějaké chyby ve výchově (ono je asi nemožné vychovávat bez chyb), nahrazovat chybějícího otce materiálními požitky také nemívá ideální výsledek. Pokud matka synovi odpustí (zapomenout asi nelze), situace se bude opakovat nebo zhoršovat. Pokud mu neodpustí a přestane se s ním stýkat, možná se syn polepší, možná ne. Každopádně je tady každá rada drahá. Pokud ale tazatelka popisuje vztahy alespoň trochu objektivně, divím se, že situaci neřešila radikálněji již dříve, já bych to asi tak dlouho nevydržel...

jmamut*
hodnocení

ve větě ohledně výchpvy předcházelo materiálnu "i", takže když budu konkrétnější - pohádky,výlety,naslouchání a vše, nač mi síly,čas a finance v té době stačily. Máte pravdu,měla jsem tuhle situaci řešit už dávno,ale převládaly u mě ony dva faktory - snaha neopakovat svou matku a chybějící otec plus má měkká povaha. Děkuji všem za snahu mi pomoci najít nějakou cestu.

lidus*
hodnocení

0x

Je mi vás líto, neumím si představit, že bych se tak chovala k matce. Je mi 50let a já i manžel rodičům říkáme maminko a tatínku-ne babičko a dědo to je přece pro vnoučata. Ale mám perličku asi rok po svatbě jsme se s mužem nepohodli už nevím proč a tchýně u toho byla, já tehdy řekla beru si své dítě a jdu no a 30 let posloucháme s mužem, že holka není jeho a já to sama řekla, tehdy své matce manžel řekl jsi úplně blbá, mysli si co chceš a víc se o tom nehodlám bavit. Jeho matce se to blbá nelíbilo a tak si volala na pomoc svého muže, vyslechl to řekl jsi úplně blbá ale syn by to o matce říkat neměl. Dnes řeči maminky-tchýně necháváme bez povšimnutí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]