Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s DPH při nákupech v EU

Od: birkoff odpovědí: 3 změna:

Mám e-shop. Nakoupil jsem zboží na ebay z UK, mám fakturu s cenou a vyčíslenou VAT (DPH) v librách. Platil jsem platební kartou (tedy převodem), cenu vč. VAT. Na bankovním účtu mám zaplacenou částku v Kč, je tam i cena v librách a kurz.

Prosím o radu, jak to mám zanést do účetnictví?

Fakturu jsem dal do "Přijaté faktury" a jako členění DPH jsem vybral "Ř3 - Pořízení zboží z jiného členského státu" a tu daň rozepsal podle faktury. To se ale v daňovém přiznání DPH objevilo v části "Zdanitelná plnění", tzn. že tu DPH zaplatím já Finančnímu úřadu, není to nárok na odpočet daně. A když to zboží na e-shopu prodám, zaplatím znovu 20% DPH. Takže zaplatím 2krát DPH a nic na tom nevydělám, spíš naopak, budu v mínusu.

K té přijaté faktuře mám jako úhradu "Výdajový bankovní doklad", tam jsem dal členění DPH "Ř 0 P - Doklady bez vlivu na DPH (na vstupu)" .

Asi to mám špatně.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

2x

No fajn ale neříkáte zda vy jste plátcem DPH? Kdyby ano, dodáte jim DIČ, oni si to zkontrolují zda ano či ne a máte to od nich bez VAT. Jak jste se to domlouvali? Není lepší jet na procenta z příjmu (60 %)? Tam nejsou přece nic moc náklady.
ec.europa.eu/...

birkoff
hodnocení

Děkuji. Ano, jsem plátce DPH. Nevím, jestli jde na ebay dodat DIČ, tam mají ceny s daní, buď koupím a hned zaplatím přes PayPal nebo nic. Na procenta z příjmu to asi není, jde o obchod, tzn. nákup - prodej, marže pár procent. A když chci uplatnit odpočet DPH, tak to asi ani není možné.

buss

No ja, od soukromé osoby to bude problém, tedy nic, jedině firma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]