Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vinný cukr usazený ve sklenici?

Od: michellin* odpovědí: 2 změna:

Ahoj,

dnes jsme byly s maminkou v kavarne a stala se nam takova vec - maminka si dala dvojku Veltlinu, kdyz ji sklenku prinesli, zjistily jsme, ze ve sklenici je na dne cosi usazeneho. Vypadalo to jako lzicka krystaloveho cukru. Maminka to odmitla pit a servirka rekla, ze je to prece normalni vinny cukr, ze se to obcas takhle ve vine udela, protoze se do vina cukr dava. Ja teda nejsem vinarka vubec, ale tohle se mi zdalo dost divne... Do vina se pri vyrobe pridava cukr? Proc by byl v krystalkach a ne rozpusteny? Nikdy jsem cukr ve vine nevidela, delala z nas blbce nebo nam neco uteklo?

Diky a hezky vecer!

 

 

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

zima*
hodnocení

0x

Mohl to být nějaký zákal.

Kvasničný zákal

Vyskytuje se u přírodních vín nejčastěji. Sekundární kvašení, která je např. u výroby sektů naprosto nezbytné, je u přírodních vín nepříjemnou vadou. Vyskytuje se u vín, která mají i jen nepatrný zbytek nezkvašeného cukru. Divoké kmeny kvasinek, které bývají odolné i proti vysokému obsahu alkoholu, se v lahvi začnou rychle množit. Je-li obsah cukru ve víně malý, kvasinky jej všechen spotřebují a odumřou, při vyšším obsahu cukru odumřou při vytvoření vyšší koncentrace alkoholu. Odumřelé kvasinky vytvoří na dně láhve sediment, ve víně je obsažen oxid uhličitý (víno perlí), při větším množství vytvořeného oxidu uhličitého se vzniklým přetlakem uvolňují zátky. Vytvoří-li se jen malé množství kvasinek, objeví se ve víně tzv. vířivý sediment. Při rychlém otočení lahví se na dně utvoří vír a ukáže se sediment. Zůstane-li víno dlouho na odumřelých kvasinkách, dojde k jejich rozkladu a víno dostane nepříjemnou pachuť. Při nákupu vína je nutno prohlédnout proti světlu láhev obrácenou hrdlem dolů a při zjištění sebemenšího sedimentu víno nekupovat. To se týká jen mladých vín, u vín déle skladovaných vznikají jiné sedimenty, které jsou přirozenou součástí stárnutí vína.

citováno ze zmiko.cz

 

jabraka*
hodnocení

0x

Vinný cukr je v podstatě monosacharid glukoza.Obsah v hroznech rozhoduje o kvalitě a" suchosti "vína.Ovšem zbytkový je dokonale rozpustný,takže v té usazenině není.U kvalitních vín se ale může na dně usadit vinný kámen.Je to v podstatě sloučenina kyseliny vinné s draselnými solemi.Vyskytuje se právě u kvalitních archivních vín.( kyselý vinan draselný.)

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]