Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se stát bezdomovcem?

Od: romanmen odpovědí: 51 změna:

Jak se stát bezdomovcem a dostávájí bezdomovci nějaký životní minimum, nebo dávky, prostě nějaký peníze, když nemají kde bydlet, nemají vůbec nic atd.?

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jita*
hodnocení

3x

jako bezdomovec máte nárok na příspěvek na živobytí.Je to asi 3100 kč.Musíte mít ale trvalý pobyt na výboře.A prokázat že nikde nebydlíte že přespáváte třeba u kamarádů.Další přispěvky jsou možné ale celkem nemožné je získat.

doplněno 28.12.10 21:55:

pokud jste vážně na ulici a nemate kde bydlet a hledáte pomoc a neděláte si sradnu napište,napíšu vše co vím,vše co se mi podařilo zjistit,ted prave pomáhám jednomu který žije na ulici několik let a přespává kde se dá a je mi ho líto.Něco málo se mi podařilo zjistit.Pokud si děláte srandu tak je to blbá sranda protože vím že bydlet na ulici není med.ne každý je tam vlastní vinou a vím že tam jde o holý život,

hranol*

Proč mám nějaký pocit, že rodiče jsou finančně odpovědní do 26... (pokud nemá svůj příjem, z duvodu třeba škola) Možná plácám blbosti (Vážně nevím, Asi zaslechnutá nějaká blbost)

sarkaza

Rodice jsou pivinni Vas zivit behem studia...nicmene nejde o to, ze Vam davaji statisice, ale maji poskytnout bydleni a stravu...vse dalsi je na dohode...dle zakona maji vyzivovaci povinnost a Vy az Vase rodice zestarnou mate opet vyzivovaci povinnost vy...tak to proste je :)

bezdomovec
hodnocení

Srandu jak jsem tu již psal, nedělám, myslím to vážně!

tlustoprd*
hodnocení

2x

Jak se stát bezdomovcem? Jednuduše ,když na mně všechno přepíšeš ,auto,barák ,ženu,

bezdomovec
hodnocení

Není co přepisovat, vše je rodičů... A tu holku, tu taky nemám, tak co? Z nečeho žít musí ty bezdomovci, nebo ne?

stafan*

Ano, žrádla teď bude kolem popelnic po svátcích dost, pokud hulíš tak čika nasbíráš v popelnících, chrápat můžeš někde pod mostem nebo v kanálu zima zas tak není, tak vo co go. Studovat nemusíš, mýt se nemusíš, do práce nemusí, same výhody. Na fotry hoď bobek, ať si vše vemou do hrobu a bab těch hafo, a hlavně jedou po smradlavých chlapech. Chechtáky, ty někde čorkneš, vole ne. No problém. Čus kámo.

tlustoprd*

60% bezdomovců nemá op takže nemůžou brát žádné dávky.

gerulf

Přepsat na tebe ženu? Jo, to určitě,

a ty mně ji za 14 dní vrátíš a pověsíš zpátky na krk...*smich*

lidus*
hodnocení

1x

Otázka by měla být spíš jak se nestat bezdomovcem. Stát se jde snadno, rozvedeš se a dům je ženy nebo se zadlužíš a v exekuci o bydlení příjdeš. Pokud budete při smyslech máte nárok se nahlásit na obecní úřad kam ¨vám bude chodit pošta a případné sociální dávky. Hlavně nezapomeňte na platné doklady jinak nemáte nárok ani na důchod.

bezdomovec
hodnocení

Jak jsem již psal, všechen majetek je rodičů, já nemám vůbec nic. Platné doklady, co tím myslíte, jaké všechny doklady? a jak se přihlásit o ty sociální dávky? OP mám...

dzulieta*

A kde do teď bydlíte? Kolik Vám je? Nemáte domov? Snad netoužíte si vyzkoušet to co by si nikdo nepřál.

bezdomovec
hodnocení

Myslíte si, že to je potřebné odpovídat na Vaše otázky? Já si myslím, že ne. Radši bych byl, kdyby jste mi řekla, kolik davají sociální dávky a co životní minimum? Zatím bezdomovci jsou a žijí, tzn, že z nečeho žít musí.

burinka

Správný bezdomovec by měl mít i svůj bankovní účet, kam mu budou posílat sociální dávky - kdo nemá účet, jako by nebyl. Doporučuji raději nějaký, kde se neplatí žádné poplatky, aby ženská na sociálce neměla pindy, že zbytečně rozhazuješ. Pro začátek bych to zkusil buď v mBank, FIO bank nebo v Poštovní spořitelně - ERA osobní účet zdarma. Hodně úspěchů v novém životě a zduř.

lidus*

Vemte OP eventuelně rodný list a ptejte se na sociálním odboru na magistrátu-obecním úřadu vašeho města tam vám nejlíp poradí. Také se tam můžete přihlásit-pobyt, na nějaké dávky jistě dosáhnete. ¨Pokud nemáte práci jistě jste se nahlásil na úřad práce, pokud ne chyba. Máte u rodičů trvalé bydliště? Není tak snadné vás vyhodit. Kolik dostanete, to nevím od nového roku jsou velké změny ale nějaké soc. minimum jistě pokud jste pracoval, tipla bych to tak na 2-3 tisíce na 6 měsíců a pak šupajdit někam makat a hledat bydlení to by jste mohl žádat o příspěvěk na bydlení a td. Nebojte se, žít se z toho jistě nedá raděj bych volila tu práci. No a pokud bezdomovec jak jsou někteří tak armáda spásy vás nechá vyspat, dá nějakou polívku a teď ve vánoční čas i nějakou korunu vyžebráte. Netuším co vás k tomu vede, zatím bydlíte u rodičů tak se spíš pokuste se tím bezdomovcem nestat a něco pro to udělejte. To nemáte žádné příbuzné co by vám pomohli?

hop®
hodnocení

1x

Ahoj Romane, většinou se člověk stane bezdomovcem, když už mu vůbec nic nezbylo, potom nepotřebuje návod ani radu, jak na to. Spíš hledá způsob, jak se vrátit někam mezi aspoň průměrné lidi.

Vím o tom, že různé nadace občas bezdomovcům ulehčují život třeba poskytnutím noclehu, ale vždy je to za přesně stanovených přísných podmínek a aspoň za symbolickou cenu.

A nikdy jsi neviděl ošuntělého chlápka s vozejkem plným železa, které někde posbíral a tlačí ho do sběrny? To je jeden ze zdrojů financí bezdomovců.

Opravdu nemáš jinou možnost než být homeless? Nemáš nikoho, kdo by Ti trošku pomohl - samozřejmě ne zadarmo - za Tvoji pomoc na oplátku, třeba. Nemáš možnost si najít práci, abys měl aspoň na jídlo a ubytovnu? Kolik Ti je let - máš aspoň pár let odpracovaných, abys měl nárok na podporu v nezaměstnanosti? Jsi registrovaný na úřadu práce jako žadatel o zaměstnání?

... být bezdomovcem asi není jednoduché, zatím jsem to nezkusil a doufám, že to nikdy nebudu muset zažít. Držím Ti palce!

jita*
hodnocení

1x

tak číslo do Bosalu už nepotřebuješ,přeji hodně štěstí.škoda že jsi nenapsal hned že máš řidičák.řidiče potřebují všude i manžel se tím živí,jen malá rada do začátku-nezapomen co nejdříve udělat blbostní pojistku!

doplněno 30.12.10 15:10:

ani jsem netušila že v 19letech se dá jezdit kamionem,dávej na sebe pozor.a nezapomen na tu POJISTKU:

marenka*

A jo... *sok* No vidíte to, Jituš, dobrý postřeh. Od 21. *sok* Tak teď zase ničemu nerozumím. *bzum*

jita*

no právě velice divné a tak nevím co si o tom myslet*smich*

marenka*

Ale tak víte co. Někdy se někomu může stát, že přijde o všechno. Možná zabloudí sem někde z internetové kavárny, možná najde i toto vlákno. A pomůže mu. Nebo si bezdomovec dělal srandu a bude se jí smát ještě zítra, při každém pozvednutí sklenky. Bude mít veselý den. A o to nám přeci jde. Pomoct, aby nebyl někdo zoufalý, bezmocný. A jestli mu ke štěstí stačí tohle, tak ať. Já mu to přeju. *frajer*

bezdomovec
hodnocení

Od 21 let můžu jezdit za hranice, ale od 18-ti můžu jezdit pouze po vnitru a já taky budu jezdit pouze po vnitru... Psal jsem řidič VKD(vnitro kamionové dopravy)

marenka*

A Vy máte rozšířené vstupní školení? Profesní průkaz?

bezdomovec
hodnocení

Ano mám...

marenka*
hodnocení

0x

Jak se stát bezdomovcem? Jednoduše. Odhlaste se z trvalého bydliště, přihlásit se můžete na místním městském, nebo obecním úřadě. Vezměte si na sebe všechno oblečení, které půjde obléknout, venku je zima a běžte. K penězům. Myslím, že budete mít nárok pouze na existenční minimum, tím si ale nejsem jistá.

Co Vás vede k takové touze? Můžu Vám přísahat, že život na ulici není to, o čem by člověk mohl snít.

hodnocení

0x

Tady si zase někdo dělá srandu viď?

bezdomovec
hodnocení

Srandu si nedělám, myslím to vážně a místo tohoto Vašeho příspěvku bych potřeboval radu kolik to sociální dávka dělá, abych měl aspoň na jídlo, kolik to prostě je...

Tak si něco zkuste přečíst zde: mpsv.cz/...

burinka

Pokud to chceš v branži někam dotáhnout, pak musíš mít cíl stát se špičkovým bezdomovcem, který zásadně opovrhuje sociálníma dávkama - není přece nějaký příživník, aby okrádal své spoluobčany. Jídlo si lehce zajistíš ve všech super- hyper- marketech, které jen uvidíš. Prostě příjdeš, vezmeš si košík a postupně si tam dáš housku, máslíčko, balíček Schwarzwaldské šunky, colu 0,5 l (jídelníček samozřejmě měníš dle chutí a stupně hladu). A pak jen chodíš po obchodě a ďobeš a zapíjíš, dokud se nanajíš do sytosti. Na kvalitní krabicové víno, mobil, PC, atd. si musíš nějak vydělat - buď žebrotou, svozem šrotu nebo příležitostnou brigádou. Ty dávky jsou ošemetná věc a jestli nevíš, jak budeš bydlet, jaké budeš mít příjmy, tak se na to těžko odpovídá.

bezdomovec
hodnocení

Zeptám se takto, kolik jsou sociální dávky, co musím mít, abych je dostal a kam se o ně musím přihlásit. Nic více od Vás nechci, jen toto!

lidus*
Od 1. ledna 2007, dle zákona č. 110/2006 Sb., je částka státní sociální podpory pro životní minimum jednotlivce stanovena na 3 126 Kč měsíčně. (CIT.NET) Sedíte u počítače a máte přístup na internet tak nelenit a pohledat je tu toho spousta.
lui*

Neplatí. Socíální dávka je teď 2030 kč.

hodnocení

0x

no, on takový bezdomovec má nárok na úplně stejné dávky, jako "domovec"... akorát tedy že ještě na míň, například nedosáhne na příspěvek na bydlení, že ano.

předpokládám, že děti nemáte (nezmiňujete je), takže z dávek sociální podopry připadá do úvahy akorát příspěvek na bydlení - ten ovšem bezdomovec nedostává, když bydlení nemá.

Takže pak je tady pomoc v hmotné nouzi - z té se poskytuje doplatek na bydlení (opět ten bezdomovec nedostane), příspěvek na živobytí a okamžitá mimořádná pomoc. Výpočet výše příspěvku na živobytí je ovšem poněkud komplikovaný, už jenom proto, že pro některé lidi částka živobytí vychází z existenčního minima (2.020 Kč na měsíc pro jednotlivce), pro jiné z životního minima (3.126 Kč na měsíc na jednotlivce... pokud se ovšem společně posuzuje víc osob, tak je to 2.880 Kč na první dospělou osobu v domácnosti + 2.600 na každou další dospělou osobu...) a hlavně se při dávkách v hmotné nouzi prověřuje nejenom příjem, ale i snaha zvýšit si vlastní příjem (prací, prodejem věcí nenutných k životu, uplatněním výživného, absolvováním rekvalifikačního kurzu...). příspěvek na živobytí může být částečně vyplácen i v poukázkách. obdobně se posuzuje i doplatek na bydlení a mimořádná pomoc... narozdíl od sociálních dávek (kdy je jasně dáno, při jakém příjmu náleží jaká dávka), je tady docela dán prostor úředníkům k rozhodnutí, jestli se dotyčný dostatečně snaží či nesnaží zvýšit si příjem vlastními silami.

jita*
hodnocení

0x

zajděte si na sociální odbor v místě kde máte trvalý pobyt.Musíte mít ale trvalý pobyt na výboře.Dejte si žádost o příspěvek na živobytí.Pokud Vám řeknou že nemáte nárok trvejte na tom že chcete formulář na podání žádosti.Jak uý jsem psala,musíte prokázat že bydlíte na ulici a občas Vás třeba nechá přespat kamarád.Požádejte o jednorázovou pomoc-za pokus to stojíPak musíte na ú.práce.Podporu nedostanete pokud nemáte za poslední rok odpracovaný půl roku ale budou za Vás platit zdravotní a soc.Pokud máte trvalý pobyt u rodičů nemáte nárok na nic,Je to komplikované.Ale pokud máte trvalý pobyt u rodičů máte právo tam bydlet.Napište něco o sobě těžko radit když nic nevíme.Pokud by jste si našel pronájem,máte právo na příspěvěk na bydlení.V místě bydliště můžete navštívit soc.kurátora,pomáhají bezdomovcům postavit se na nohy,Nejlepší by bylo najít pracovní agenturu kde vám dají práci i ubytování.Do začátku myslím dobrý pak můžete za vydělané peníze najít pronájem.Pokud máte čistý rejstřík nebu to problém.Napište kde žijete a co ten rejstřík mohla bych agenturu najít.Ale vím že lidi na ulici ten rejstřík většinou čistý nemaj

doplněno 29.12.10 15:12:

nevzdávejte to,nemůže být jen zataženo,kolik je Vám let?

bezdomovec
hodnocení

Trestný rejstřík mám samozřejmě čisty, bydlím v Praze a co se týče věku, tak je mi 19 let a odpracováno za posledních 6 měsíců nemám nic...

lidus*

A co vás v 19ti letech vede k takovému rozhodnutí? Sehnat v Praze práci není nemožné, koukám na inzerci a v Praze je nabídek spousta.

buss
hodnocení

0x

Jestli chceš do toho jít, tak mi vše co máš daruj, nech si co máš na sobě a vypluj do života. Budu se za tebe modlit.

bezdomovec
hodnocení

Jak říkám, nemám nic, vše je rodičů, tak co bys chtěl, abych ti daroval?

jita*

nemůžeš se vrátit k rodičům?najít práci vydělat peníze a pak třeba ten pronájem?Jak dlouho jsi na uluci?Myslím že kdyby rodiče věděli že jsi na ulici vzali by tě domu,Práce se dá najít hned i s ubytováním,samozřejmě že na ubytovně.Nevím jaké máš vzdělání pokud chceš najít práci tak napiš.Vím kde berou hned ale není to v Praze je to v Brandýse kousek od Prahy a ubytovna by tam byla taky.Nejjednoduší by bylo vrátit se domu?Kde spíš?

bezdomovec
hodnocení

Spím u známého, ale nebudu moc furt. Ano vezmu cokovil, co je jisté. Co by to bylo v tom Brandýse?

jita*

V Bosalu,dělají se tam výfuky pracuje se na tři směny výdělek asi 20 tis.čistého,aby jsi dostal ubytovnu musel by jsi pracovat pod agenturou,číslo na agenturu ted nevím,pracuje tam syn,zítra ke mě pojede tak se ho zeptám a napíšu ti to číslo.Jinak pokud by jsi chtěl pracovat v Praze tak tam je plno agentur.Zítra ti sem to číslo napíšu.

bezdomovec
hodnocení

Děkuju mockrát za pomoc, můžu se zeptat, co požadují?

bezdomovocec
hodnocení

A co požadují

jita*

nepožadují nic,ani vzdělání dělal bys na dílně něco s výfukama do aut.Syn tam pracuje už dlouho a líbí se mu tam.Udělal si svářečák a mvíc peněz.Pokud pracuješ pod agenturou a máš nějaké dluhy tak exekutor ni nemůže sebrat jen mámo korunek protože agentury to mají nějak ošetřené,nechci to tu vypisovatProstě základ nízký ale na ruku normálně.Pokud jukneš na net pracovní agentury je jich moc a některé nabízejí i ubytování.Jinak v Bosalu nepracujou všichni pod agenturou .Zítra budu vědět víc až přijede syn.Nechci být vlezlá ale pokud můžeš napiš proč nejdeš domu bylo by to nejjednoduší.

doplněno 29.12.10 19:58:

jo,akorád musíš být zdraví.Myslím že to je jediný požadavek,

lidus*

To je "úžasné" a mladý se chytí ale umíte -li počítat tak víte, že agentůře platíte, peníze na ruku bez papíru jsou vám až onemocníte nebo na důchod k ničemu a až půjdete na pracák tak máte jen z toho na papíře. No a to ubytování jistě také není zadarmo ale zaplatíte ho 2x-agentůře za zprostředkování a pak nájem.

jita*

to se odpočítává z platu já vím žádná slava nemocenská nic,dovolená nic,ale pro začátek než si našetří na pronájen snad dobrý,a pak může odejít,vím že to tak dějají lidi bez domova nebo ti co mají dluhy kvůli exekuci.Pak by snad byla možnost vydržet u kamaráda najít normální práci a pak podnájem.

marenka*

Přesně tak, je to lepší start než z ulice. *dril*

bezdomovocec
hodnocení

Tak dneska mi volali z ESA logistiky, že u nich budu moct nastoupit jako řidič VKD za 30.000,- od ledna, takže bych Vám všem co jste se mi snažili vyjít vstříc chtěl poděkovat! Co se týče toho ubytování, tak budu do konce ledna ještě u kámoše a jestli vše půjde v práci a dostanu první výplatu, tak si pronajmu nějakou garsoniéru. Takže ještě jednou všem děkuji a přeji krásný nový rok 2011!

marenka*

Super super super. Přeji hodně, hodně štěstí v nové práci, v osobním životě a nějaká ta rozum zbavující láska by také mohla přijít. *pusa* A to nejen do Nového roku, ale do všech dalších, které přijdou. Život není legrace, ale což. Po každém dešti přijde slunce, někdy je vidět i duha. A o tom to je. *slunce*Držím palce, pěsti i těch 8 tlapek co tu sedí se mnou. *frajer*

jita*
hodnocení

0x

nevím proč si pořád myslím že nemůžeš mít profesák,není to zrovna levná záležitost a v tvém věku nevím kdy by jsi ho získal,psal jsi že za poslední půl rok jsi nikde nedělal,no,třeba se mýlím,Třeba se dá dělat profesák v 18letech*nevi*

bezdomovec
hodnocení

Když mi bylo 18 a udělal jsem si autoškolu na B, udělal jsem si i na C+E a profesák se k tomu dával za nějaký malý příplatek jakmile jsem si došel na úrad, kde vydávaj i řidičáky! Teď se za profesák dává asi za 20.000,-, ale to před rokem nebylo. A ještě jednou připomínám od 18-ti let můžu dělat autoškolu na cokoliv pouze na silnější motorky nemůžu, to až od 21-ti let. Jezdit s kamionem pro firmu, která se zabývá logistikou pouze v ČR, tak ta může brát řidiče od 18-ti, protože nebudou jezdit za hranice. Jakmile mi bude 21 let budu moc jezdit MKD(mezinárodní kamionová doprava), ale jak jsem již psal, nemůžu, můžu pouze VKD (vnitro kamionová doprava) , protože je mi zatím 19 let... Nevím, proč mám takový pocit, že mi vůbec nevěříte a myslíte si, že si z Vás dělám srandu...

cyril*

¨Pocity jsou dobrá věc. I já mám takový, že se nejedná o srandu, ale jen o nedostatek informací a zbytečně bujnou fantazii!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]